måndag 2 september 2019

Mumsiga glutenfria morotsfrallor

Dessa morotsfrallor är perfekta att göra på hösten, när morötterna är saftiga och söta. De blir inte alls lika goda på vårmorötter. Inspirationen kommer från Det Glutenfri Bageatelier, men jag har i vanlig ordning modifierat deras recept kraftigt. Första satsen bröd bakade jag med mörka psylliumfröskal i degen. De bidrar till att stabilisera degen ytterligare, men går fint att utesluta om man inte har det hemma (vilket jag inte hade andra gången). Frallorna är söta utan att innehålla tillsatt socker - i alla fall om man använder nyskördade morötter som har naturligt söt smak.

MUMSIGA GLUTENFRIA MOROTSFRALLOR, 8 st
100 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
100 g quinottomjöl (jag gör själv genom att mixa färdig blandning av röd, vit och svart quinoa)
20 g pumpaproteinpulver
20 g fiberhusk/malda psylliumfröskal
10 g mörka psylliumfrön (hela, kan uteslutas eller ersättas av t.ex. linfrön, chiafrön eller pofiber alternativt fibrex; om du utesluter, minska lite på vattnet eller öka lite på fiberhusken så flyter inte frallorna ut vid gräddningen)
10 g jäst
500 g vatten
1 tsk vit vinäger (t.ex. ris- eller vit balsamvinäger)
2 finrivna morötter (ca 175 g)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten, vinäger och morötter och rör samman till en deg. Låt den jäsa i några timmar (minst en) på dragfri plats (t.ex. i en avstängd ugn). Skeda upp frallor på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 35 min (utan att jäsa frallorna på plåten), 200 grader med varmluft. Håll lite koll mot slutet av gräddningen - quinoamjöl bränns lätt, så om frallorna ser mörka ut kan du sänka temperaturen till 180 grader. Låt svalna utan bakduk.

Frallorna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, sojafria, nötfria, vegan. Ris-, majs- och quinoamjöl kan bytas mot andra glutenfria mjölsorter vid allergi mot ris/majs/quinoa. Jag tycker att quinoamjöl ger ett "mjukt" brödinkråm, medan majsmjöl ger ett lite krispigare. Morötter kan bytas mot sötpotatis eller rödbetor om man inte tål morötter (men då blir det sötpotatis- eller rödbetsfrallor istället). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar