GRYNRESTER t.ex. kokt ris, bulgur, quinoa, bovete, hirs...
- Använd som bas i biffar: mina barn ÄLSKAR nötbiffar som jag brukar göra av mixade jordnötter + gryn + smaksättning (som chilisås, spiskummin, örter och soja)
- Mixa ner i plätt-/pannkaks-/våffelsmet
- Ha i soppa
- Använd i "färssås"/tortillafyllning
- Använd i sallad och servera som tillbehör
- Använd i bröddeg
- Större rester - gör gratäng: blanda gryn med något blött (grädde, tomatkross, kokosmjölk etc.), något proteinrikt (bönor, tofu, sojakött), grönsaker och smaksättning (kryddor och kryddsåser t.ex. ketchup, senap, bbq-sås), häll i ugnsform, grädda 200 grader 30 min.
- ...eller gör "stekt gryn", hos oss oftast stekt ris: Stek finhackad vitlök i rejält med olja, tillsätt valfria grönsaker, sedan ris, salt eller buljongpulver, stek under omrörning tills allt är varmt (tillsätt lite vatten om det steker fast). Servera med sweet chili-sås och jordnötter.
BALJVÄXTRESTER t.ex. kokta linser, bönor, kikärter, tofu, stekt sojakött...
- Använd som bas i biffar
- Mixa ner i plätt-/pannkaks-/våffelsmet
- Ha i soppa
- Använd i "färssås"/tortillafyllning
- Gör pålägg: mixa med frön/nötter/olja, smaksättning (t.ex. linser + solrosfrön + tomatpuré + spiskummin + balsamvinäger + timjan)
- Använd i grytor
- Mixa och ha i bröddeg eller för all del kaksmet (googla bönbrownie...)
- Servera som tillbehör i en sallad eller naturella
- Rosta: ringla över olja och kryddor, rosta i ugn 225 grader ca 20 min, servera som tillbehör
PASTARESTER
- Även rester av kokt pasta kan användas i soppor, grytor och biffar
- Större rester: Gör pastapytt, som pytt-i-panna men med kokt pasta istället för potatis
- Större rester är även bra som gratäng
POTATISRESTER
- Fungerar finfint i biffar, grytor och soppor
- Stek och servera som tillbehör
- Kokt potatis: mosa och ha i bröd eller baka lomper (norskt mjukt tunnbröd bestående av potatis, mjöl och salt)
- Skiva och ha på mackan (med salt, svartpeppar och gräs- eller purjolök)
- Utmärkt till potatissallad
- Jag gillar att äta kall potatis som snacks...
FEM MILJARDER SMÅ BURKAR MED SMÅRESTER
- Perfekt barnmat!
- Servera allt på samma gång under benämningen "tapas", "meze", "smörgåsbord" eller något annat som låter roligare än "rester". Jag brukar kalla det "frysfynd" eller "kylskåpsfynd".
- Mixa slätt och använd som förtjockningsmedel i såser och grytor
FRUKT
- Koka mos, sylt eller saft
- Fruktsallad! Såklart. Barnen älskar!
- Bananer som ingen vill äta naturella går utmärkt att ha i plätt-/pannkakssmet, eller i banankaka.
- Bruna bananer passar bra att fritera eller göra "bananer i ugn" av: Skiva bananer, lägg i smord form, klicka margarin och ringla sirap över, grädda 200 grader i 40-50 min, servera med glass eller som de är.
- Paj är en stor favorit. Pajrester som vardagslyxefterätt.
- Smoothie eller ännu hellre smoothieglass av fryst frukt/bär som mixas med valfri vätska och eventuellt lite proteinpulver och sötning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar