Rädda resterna

De senaste åren har matsvinn varit på tapeten så fort man pratar miljö, klimat och hållbarhet. Förutom de självklara tipsen att inte lägga upp mer mat än man äter upp och istället ta lite flera gånger, att göra matlådor av resterna och att inte köpa hem mer än man gör av med, följer här några tips för att minska svinnet. Det är sällan jag slänger rester (som inte har legat på barnens eller våra tallrikar, alltså). Däremot är jag dålig på att tillvarata skal av t.ex. rotfrukter. Även om jag HAR försökt flera gånger, gillar jag inte den beska smaken. Man kan förstås använda till buljongkok, fritera till chips - om man har tid. Potatis brukar jag dock tillaga med skal när jag kokar eller gör klyftpotatis i ugn.

GRYNRESTER t.ex. kokt ris, bulgur, quinoa, bovete, hirs...

  • Använd som bas i biffar: mina barn ÄLSKAR nötbiffar som jag brukar göra av mixade jordnötter + gryn + smaksättning (som chilisås, spiskummin, örter och soja)
  • Mixa ner i plätt-/pannkaks-/våffelsmet
  • Ha i soppa
  • Använd i "färssås"/tortillafyllning
  • Använd i sallad och servera som tillbehör
  • Använd i bröddeg
  • Större rester - gör gratäng: blanda gryn med något blött (grädde, tomatkross, kokosmjölk etc.), något proteinrikt (bönor, tofu, sojakött), grönsaker och smaksättning (kryddor och kryddsåser t.ex. ketchup, senap, bbq-sås), häll i ugnsform, grädda 200 grader 30 min.
  • ...eller gör "stekt gryn", hos oss oftast stekt ris: Stek finhackad vitlök i rejält med olja, tillsätt valfria grönsaker, sedan ris, salt eller buljongpulver, stek under omrörning tills allt är varmt (tillsätt lite vatten om det steker fast). Servera med sweet chili-sås och jordnötter.
BALJVÄXTRESTER t.ex. kokta linser, bönor, kikärter, tofu, stekt sojakött...

  • Använd som bas i biffar
  • Mixa ner i plätt-/pannkaks-/våffelsmet
  • Ha i soppa
  • Använd i "färssås"/tortillafyllning
  • Gör pålägg: mixa med frön/nötter/olja, smaksättning (t.ex. linser + solrosfrön + tomatpuré + spiskummin + balsamvinäger + timjan)
  • Använd i grytor
  • Mixa och ha i bröddeg eller för all del kaksmet (googla bönbrownie...)
  • Servera som tillbehör i en sallad eller naturella
  • Rosta: ringla över olja och kryddor, rosta i ugn 225 grader ca 20 min, servera som tillbehör
PASTARESTER
  • Även rester av kokt pasta kan användas i soppor, grytor och biffar
  • Större rester: Gör pastapytt, som pytt-i-panna men med kokt pasta istället för potatis
  • Större rester är även bra som gratäng
POTATISRESTER
  • Fungerar finfint i biffar, grytor och soppor
  • Stek och servera som tillbehör
  • Kokt potatis: mosa och ha i bröd eller baka lomper (norskt mjukt tunnbröd bestående av potatis, mjöl och salt)
  • Skiva och ha på mackan (med salt, svartpeppar och gräs- eller purjolök)
  • Utmärkt till potatissallad
  • Jag gillar att äta kall potatis som snacks...
FEM MILJARDER SMÅ BURKAR MED SMÅRESTER
  • Perfekt barnmat!
  • Servera allt på samma gång under benämningen "tapas", "meze", "smörgåsbord" eller något annat som låter roligare än "rester". Jag brukar kalla det "frysfynd" eller "kylskåpsfynd". 
  • Mixa slätt och använd som förtjockningsmedel i såser och grytor
FRUKT
  • Koka mos, sylt eller saft
  • Fruktsallad! Såklart. Barnen älskar!
  • Bananer som ingen vill äta naturella går utmärkt att ha i plätt-/pannkakssmet, eller i banankaka.
  • Bruna bananer passar bra att fritera eller göra "bananer i ugn" av: Skiva bananer, lägg i smord form, klicka margarin och ringla sirap över, grädda 200 grader i 40-50 min, servera med glass eller som de är. 
  • Paj är en stor favorit. Pajrester som vardagslyxefterätt.
  • Smoothie eller ännu hellre smoothieglass av fryst frukt/bär som mixas med valfri vätska och eventuellt lite proteinpulver och sötning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar