Om bloggen

OM RECEPTEN
Jag är värdelös på att följa recept. Byter alltid ut någon ingrediens, utesluter någon och lägger till någonting annat. Mäter och väger mycket sällan (undantag glutenfritt bak), så det kan hända att de recept som publiceras på bloggen skiljer sig lite från hur det smakade när jag lagade maten.

Recepten innehåller ganska lite salt. Jag saltar aldrig ris, pastavatten, potatisvatten etc. och saltar nästan aldrig den mat jag lagar. Däremot använder jag färdiga kryddpastor, soja, buljong och liknande, produkter som i sig är ganska salta. Bröd bakar jag utan salt, vilket går alldeles utmärkt. Bakpulverbröd (t.ex. scones) blir dessutom salta av bakpulvret. Smaken av salt är en vanesak! Minska gradvis, så kommer du att vänja dig. De flesta får i sig väldigt mycket mer salt än vad som är nyttigt.

Jag brukar ganska ofta steka saker utan fett, men den som vill kan givetvis tillsätta det. Då går det lite fortare, eftersom fettet leder värmen till det som ska stekas. Om man steker utan fett får man röra om lite mer, vara beredd på att det kan fastna litegrann, och tillsätta lite vatten då och då för att undvika att det blir bränt.

Våra två yngsta barn har/har haft många jobbiga födoämnesallergier. Värst är minstingen, som är allergisk mot alla nötter, de flesta baljväxter (små mängder guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl och upp till 15 kidneybönor funkar om han är frisk), spannmål (havre, vete, korn, råg), durra, teff, hirs, pumpafrön, psylliumfrön, sesamfrön m.m. Mellanbarnets allergier har i stor omfattning försvunnit (tidigare allergisk mot soja (alla former), jordnötter, baljväxter, nötter, sesamfrön, känslig mot en rad frukter (t.ex. mango, ananas), grönsaker (t.ex. paprika, tomat) och rotfrukter (framför allt morot). Numera är det bara nötter han inte tål, plus korsallergi mot rå morot, rå persika, rå nektarin, rått äpple under pollensäsongen. Därför är recept skapade efter 2013 lite mer allergianpassade jämfört med tiden före mellanbarnets diagnos, i synnerhet eftersom jag själv har diverse magproblem som gör att jag äter gluten- och spannmålsfritt (d.v.s. utesluter havre, vete, korn, råg, rågvete och alla släktingar till dessa spannmål). .

OM MIG
Santosha heter egentligen Josefine. Vegan sedan slutet av 1990-talet, vegetarian sedan jag flyttade hemifrån och kunde välja själv, och motvillig allätare dessförinnan. Mina föräldrar ville inte att jag skulle bli vegetarian förrän jag hade vuxit färdigt... Kämpat mig ur en ätstörning (anorexi) som vegan - trots att alla läkare inte trodde att det var möjligt med mitt val av kost (det var visst möjligt, men det hade aldrig gått med en "allätarkost"). Pappa är etnisk kines, född i Malaysia, bosatt i Sverige sedan 1970-talet, så numera är han nästan mer svensk än min svenska mamma. Han har dock alltid lagat maten hemma, och förstås lärt mig mycket av det jag kan. Han och mormor är mina största inspirationskällor!

Bor med min man och söner Pysen, Lillprins Bus och Prinskorven. De båda äldsta kom till efter år av utredningar och hormonstimuleringar, eftersom min f.d. anorexi satte spår i form av nedsatt äggkvalitet och uteblivna ägglossningar. Sedan blev det en liten Hoppsan också, lilla Prinskorven, som egentligen inte alls var påtänkt - helt spontant när jag egentligen började bli för gammal för att få fler barn.

Yrkesmässigt? Mark-växtagronom med inriktning mot växtodlingslära, Agronomie doktor i växtodlingslära, inriktning ogräsbiologi (sedan den 22 mars 2013), har jobbat på LRF/Svensk Sigill med livsmedelssäkerhet och livsmedelscertifiering, med utredningar på SCB. Är från den 1 oktober 2013 tillbaks i certifieringsvärlden fast nu på ett certifieringsbolag. Har praktiserat på mjölkgård (jätteroligt, och där lärde jag mig att lantbrukare visst månar om sina djur, sörjer när de skickas till slakt eller måste avlivas) och KRAV-grönsaksgård med gårdsbutik. Dessutom gjort en fältstudie i Nanjing, Kina, om växtnäringsläckage i grönsaksodlingar under min grundutbildningstid. Vid sidan om barngymnastik- och parkourledare i mina barns grupper. Jag finns på Instagram - och heter där yenwun.

5 kommentarer:

  1. Magen kurrar och jag lägger ner pluggböckerna för att leta upp något gott vego till kvällsmat. Surfar runt och hittar din fantastiska sida! Inte nog att du är vego och skriver härliga recept, läser jag att du också är agronom! Själv har jag 1,5 år kvar, men hoppas verkligen att vi en dag ses på någon arbetsplats :)

    Louise.sthlm@hotmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, tack Louise:-). Vad bra att du gillar min blogg - och kul med fler agronomer! Sista åren på utbildningen är betydligt roligare än de första tunga med grundläggande ämnen, det är NU du har chans att välja lite mer och hitta din egen väg. Lycka till - vi kanske ses:-D.

      Radera
  2. Hej!

    Är inte detta något för dig och dina barn? http://www.vegoeco.se/2014/09/vinn-en-coco-fran-alpro.html Vinn kokosdryck och fint pysselkit! :)

    /Anna.

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag hittade till din fina blogg och undrar om det vore intressant för dina läsare att låta dom veta att vi finns (öppnade i söndags). Vi är en godisbutik på nätet med enbart veganska produkter.

    Vänlig hälsning

    Solina, Veggokiosken.se

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Vi publicerar regelbundet veganska recept från olika bloggare.

    Nu undrar jag om vi skulle kunna få tillstånd att använda några av dina recept och bilder? Hör gärna av dig!

    Allt gott,

    Abigail Sykes
    Chefredaktör, Landets Fria Tidning
    0704-25 32 27

    Fria Tidningar
    Malmöredaktionen
    Spångatan 30
    211 53 Malmö

    abigail.sykes@friatidningar.se
    www.landetsfria.se

    Följ oss på
    facebook.com/landetsfria
    @landetsfria på Twitter

    Landets Fria Tidning är en alternativ medieröst om frågor som ekologisk,
    social och ekonomisk hållbarhet utanför storstadsområdena. Vi tillhör ETC Fria AB.

    Skriv gärna upp dig på www.fria.nu/prova-pa
    för att testa tidningen gratis!

    SvaraRadera