måndag 16 september 2019

Grönsaksgratäng med citron och vitlök

Recept på en enkel gratäng, till vilken du kan använda vilka grönsaker och rotfrukter som helst. Första gången jag gjorde den hade jag i blomkål, broccoli och brysselkål. Även växtmjölken kan varieras och ersättas av valfri växtgrädde. Krydda efter behag - men hoppa inte över vitlök och citronskal.

ENKEL GRÖNSAKSGRATÄNG
ca 1 kg grönsaker och/eller rotfrukter (t.ex. potatis, blomkål, morot och rödlök, eller blomkål, broccoli och brysselkål)
3 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
Rivet skal av 1/2-1 citron
Örtkryddor (t.ex. timjan och salvia)
Svartpeppar
Salt
2 dl växtmjölk eller växtbaserad grädde (jag använder rismjölk som är det enda alla tål här)

Skär grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Blanda med vitlök, citron och kryddor och lägg i en ugnssäker form. Häll växtmjölk/-grädde över. Täck med aluminiumfolie och grädda ca 45 min i 175°C varm ugn.

Kan göras väldigt allergivänlig så länge grönsaker och rotfrukter samt växtgrädde och kryddor anpassas till vad man tål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar