lördag 21 september 2019

Kladdig glutenfri äppelkaka med kardemumma

Den här kladdiga äppelkakan blev succé när jag bjöd mina barn på den. Kanske för att de var lite småhungriga, och kanske för att vi just hade överlevt en biltur på 4 mil, omfattande tre stopp och två kräkningar då vi tydligen har att göra med en bilsjuk Prinskorv. Godast blir kakan såklart med svenska äpplen, som är syrligare och mjukare vid tillagningen än sina importerade artfränder. Jag använde hälften 'Katja' och hälften 'Gravensteiner', men det går förstås utmärkt med vilken sort som helst, eller en blandning av flera. Kakan kan serveras med vaniljsås, grädde eller glass, eller bara som den är. Receptet har jag stulit härifrån och sedan anpassat efter allergier, tycke och smak. Kakan blev ärligt talat skitful, så jag besparar er en bild på kakan denna gång.

KLADDIG GLUTENFRI ÄPPELKAKA MED KARDEUMMA
40 g fullkornsrismjöl
40 g fullkornsmajsmjöl
20 g glutinöst (klibbigt) rismjöl
20 g tapiocastärkelse
5 g pofiber
1 krm xanthangummi
100 g brun farin (den fuktiga sorten)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
50 g (1/2 dl) kallpressad rapsolja
125 g vatten
1 tsk vit vinäger
600 g skalade, urkärnade äpplen i bitar

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rapsolja och vatten och rör om till en slät smet. Rör ner äpplena. Häll alltsammans i en smord (med olja) form bröad med pofiber. Grädda i 200 grader ca 40 min. Låt svalna innan servering.

Kakan är mjölkfri, äggfri, vetefri, glutenfri, nötfri, fröfri, sojafri. Gör potatisfri genom att utesluta pofiber, minska på vattnet till 110 g och ersätt vaniljsocker med 1 tsk vaniljpulver. Kolla dessutom bakpulvret - de flesta innehåller potatisstärkelse. Det går att använda bikarbonat (halvera mängden jämfört med bakpulver), men det ger en bismak. Gör tapiocafri genom att byta ut tapiocastärkelse mot annan stärkelse. Majsmjöl och rismjöl kan bytas mot andra glutenfria mjölsorter. Kolla även ursprunget på xanthangummit om du är väldigt känslig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar