Det här blir nog sista inlägget för i år. Tyvärr utan bild:-(. Jag hann inte ta fram kameran innan allt var antingen uppätet eller uppytsat i "ful skål". Dessutom bloggar jag från lånad dator och har inte kamerakabeln. Hur som helst; såsen var god, det tyckte i synnerhet mini-Santosha som åt tre portioner tillsammans med jasminris - hans favorit. Själv hade jag dessutom en vitkåls-purjowok och ärter till. Pysen har dock bestämt sig för att ärter inte duger till mat längre, men är roliga att trycka på så att innehåller sprätter iväg... Curry-pulvret denna gång blev Santa Marias vanliga, eftersom mitt malaysiska inte fanns i svärmors skafferi. Såsen är som sagt väldigt god till ris, men fungerar säkerligen tillsammans med andra gryn eller potatis också.
CURRYBANANSÅS
1 hackad rödlök
1 fint tärnad morot
1 msk currypulver (reglera mängden efter styrkan!)
1 tsk spiskummin
½ tsk kanel
½ skivad banan
1½ dl vatten
1½ dl kokosmjölk (helfet)
Fräs rödlök och morot en stund. Tillsätt currypulvret, spiskummin och banan och fräs en liten stund till. Häll i vattnet. Sjud under lock i 10-20 min, beroende på tid. Mixa såsen. Tillsätt kokosmjölken och värm. Späd eventuellt med mer vatten om såsen blir för tjock. Klart!
torsdag 30 december 2010
Currybanansås
söndag 26 december 2010
Citrussallad med kanel och kardemumma, dadlar och kakaonibs
Den här goda citrussalladen kan jag verkligen rekommendera! Originalreceptet kommer från Coops medlemstidning "Mersmak", men jag har som vanligt ändrat lite i det. Nästa gång jag gör salladen ska jag låta den marinera i lagen i några timmar, så att citrusfrukterna verkligen tar smak av den. Dessutom tror jag att den blir supergod med bara apelsiner; vanliga och blod-, och kanske granatäpple för att få till lite färg. Jag använde dyra, stora medjool-dadlar denna gång, men det går säkert lika bra med "billiga" i ask. Huvudsaken är att de är färska.
CITRUSSALLAD MED KANEL OCH KARDEMUMMA, DADLAR OCH KAKAONIBS, 2-3 port
½ dl farinsocker
½ dl vatten
½ tsk kardemumma
1 liten hel kanelstång
2 stora apelsiner
1 liten blodgrapefrukt
1 clementin
2 medjool-dadlar eller 4-5 "vanliga" färska, grovhackade
2 msk kakaonibs
Koka upp socker, vatten, kardemumma och kanel och sjud i 5 min. Skala och skiva citrusfrukterna på tvären. Varva dem i en stor skål (eller flera små portionsskålar). Häll på sockerlagen och strö dadelhack och kakaonibs över. Servera bums, eller ställ svalt i några timmar så att frukten drar åt sig av smaken på lagen.
CITRUSSALLAD MED KANEL OCH KARDEMUMMA, DADLAR OCH KAKAONIBS, 2-3 port
½ dl farinsocker
½ dl vatten
½ tsk kardemumma
1 liten hel kanelstång
2 stora apelsiner
1 liten blodgrapefrukt
1 clementin
2 medjool-dadlar eller 4-5 "vanliga" färska, grovhackade
2 msk kakaonibs
Koka upp socker, vatten, kardemumma och kanel och sjud i 5 min. Skala och skiva citrusfrukterna på tvären. Varva dem i en stor skål (eller flera små portionsskålar). Häll på sockerlagen och strö dadelhack och kakaonibs över. Servera bums, eller ställ svalt i några timmar så att frukten drar åt sig av smaken på lagen.
Rostade rödbetor, lök och morötter med balsamvinäger och kapris till pasta
Fick du också apelsinmarinerade rödbetor över från julbordet? Vi fick massor... Dessutom var den apelsin jag marinerade dem i inte så god, så om man säger så här: Det fanns andra rätter på julbordet som smakade betydligt bättre. Men, här förfars ingen mat, så rödbetorna åkte in i ugnen tillsammans med lök och morötter samt rikligt med finhackad vitlök i någon timme. Sedan fick de en skvätt balsamvinäger, kapris, en dutt svartpeppar och lite olivolja över sig och en hög pasta under. Tofu till, gärna marinerad eller med örter. Tyvärr glömde jag att fota innan nästan all mat var uppäten...
ROSTADE RÖDBETOR, LÖK OCH MORÖTTER MED BALSAMVINÄGER OCH KAPRIS TILL PASTA
500 g kokta rödbetor (jag använde apelsinmarinerade)
4 gula lökar i klyftor
2 morötter i stavar
1 jättestor finhackad vitlöksklyfta
2 msk kapris
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
olivolja
spagetti (glutenfri eller vanlig)
tofu
Lägg rödbetor, lök, morötter och vitlök i en ugnssäker smord form. Rosta i 200 grader, 45-60 min. Koka pastan, låt rinna av och skär tofun i små tärningar. Lägg upp en hög pasta på varje tallrik. Placera det rostade ovanpå, strö över tofu och kapris. Ringla balsamvinäger och olivolja över, och avsluta med några varv på svartpepparkvarnen.
Etiketter:
pasta,
rotfrukter,
rödbetor,
smårätter,
ugnsmat
fredag 24 december 2010
På julbordet 2010
Så var dagens julbord avklarat! Ingen vidare komplicerad historia, eftersom vi tre firade en lugn jul hemma. Skönt var det, att slippa resa land och rike runt med alla andra människor som satt fast i snön på tåg, väntade på försenade flyg eller var ute på hala vägar i snöblåst. Jag missade att fotografera "förrätten", bestående av mormors inlagda portabellosill, kokt potatis och tångkaviar, samt två pliktskyldiga klickar av mannens "skagenröra" (fast med vanlig tofu i små tärningar, ingen rökarom och inget citronskal) och "västkustsallad" (jag hatar majonnässallader). Mormors inläggning var god, men lite väl söt, så nästa gång halverar jag sockermängden! Västkustsalladen kommer nog här på bloggen när mannen har experimenterat färdigt med receptet.
"Det varma" bestod av julens rödkål, senapsgriljerade kålrotsbitar (med Apotekets senap), apelsinmarinerade rödbetor, ugnsbakad brysselkål och portabellosvamp (lägg brysselkål och portabellosvamp lite trångt i en ugnssäker form, ställ in under långpannan med kålrotsbitarna eller täck med aluminiumfolie och baka i 225 grader, 30-45 min) samt rostade kastanjer (tvätta, skär ett kryss i toppen, lägg på sidan i långpannan med kålrotsbitarna och rosta i 225 grader, 30 min, gröp ur skalet vid servering). Mannen åt även nötbollar till. Julmust att dricka, såklart.
Senapsgriljerade kålrotsbitar
Förra året var vi på vegetariskt julbord på Fröjas sal här i Uppsala. Istället för griljerad hel kålrot hade de griljerat små kålrotsbitar. Gott, tyckte vi, och apade efter. Griljeringen stannar kvar bättre jämfört med hel kålrot, och det går lite fortare att tillaga. Dessutom får man ju mer av den goda griljeringen... Jag använder antingen Apotekets senap (finns på Apoteket i juletid) eller Fyris starka senap, men det är en smaksak.
SENAPSGRILJERADE KÅLROTSBITAR
1 stor kålrot
god senap
eventuellt honung eller sirap
ströbröd (glutenfritt)
Skala kålroten och skär den i bitar; ca 4 x 2 x ½ cm (längd x bredd x tjocklek). Lägg i kokande vatten och sjud i 2-3 min. Låt rinna av. Gojsa ner rikligt med senap och eventuellt honung eller sirap. Låt stå kallt i minst 1 timme. Lägg i ugnssäker form/långpanna (med papper eller smord), strö över rejält med ströbröd och ringla eventuellt lite olja över. In i ugnen, 225 grader i 30-45 min. Rör om då och då.
Julens rödkål
Det är inte många rätter jag "måste" ha på julbordet. Den här rödkålen har dock hängt med de senaste åren (tillsammans med kokt brysselkål). Jag brukar göra en jättestor sats som jag sedan äter av i flera dagar. Jättegott på mackan tillsammans med senapsgriljerad kålrot (kokt kålrot, penslad med senap, överströdd med ströbröd och in i ugnen i 225 grader, 20-30 min), senap och sallat eller gurka. Eller som tillbehör till potatismos. Eller som tillbehör till någonting annat.
JULENS RÖDKÅL
1 kg rödkål, i cm-tjocka strimlor (ca 3 cm långa)
1 stor hackad gul eller röd lök
2 klyftade svenska äpplen
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk hela kryddnejlikor
4 lagerblad
1-2 dl rödvin (eller matlagningsvin)
ättiksprit
honung eller sirap
Lägg allt utom ättika och honung/sirap i en stor gryta. Koka upp och låt sjuda i 1-2 timmar på svag värme. Rör om då och då. Smaka av med ättika och honung/sirap.
onsdag 22 december 2010
Juliga glutenfria muslibollar med fikon och glöggmarinerade russin
Så var det dags för ännu ett recept på hyfsat nyttigt glutenfritt "snask". Grundreceptet på mina muslibars återanvändes och varierades ännu en gång, och piffades till med fikon och glöggmarinerade russin. Jag använde "God Jul"-glögg, som i grunden är alkoholfri. Dock kom glöggen från en flaska som vi öppnade förra året, så jag vågar inte garantera alkoholhalten. Mini-Santosha smakade ivrigt på smeten - han är äckligt förtjust i mina muslibars och vill ALLTID ha när han ser mig tugga på en. Vi får väl se om jag får ha dessa i fred... De blev nämligen grymma!
JULIGA GLUTENFRIA MUSLIBOLLAR MED FIKON OCH GLÖGGMARINERADE RUSSIN
1½ dl russin
1 dl alkoholfri glögg
150 g fikon, stjälken borttagen
40 g valnötter
1-1½ dl proteinpulver (Pro 92)
1 dl fibrex
½ dl linfrön
1 tsk kanel
Lägg russinen i glöggen i några timmar. Mixa fikon och nötter, grovt eller fint beroende på tycke och smak. Blanda ihop det russin, inklusive glöggspad, resten av de torra ingredienserna och så mycket vatten eller glögg att det blir en smet. Låt pys smaka av att det är gott. Forma bollar och rulla eventuellt i kokos, sesamfrön, pärlsocker, kakao eller något annat gott. Eller doppa i smält mörk choklad.
Etiketter:
fika,
glutenfritt,
jul,
kakor,
proteinpulver,
torkad frukt
Mormors inlagda portabello"sill"
Idag är det riktigt kallt här i Uppsala, -20 grader. Givetvis hade vi planerat att det var idag vi skulle klara av stora julmatsinköpet, på Coop Forum, en dryg halvtimmes promenad bort. Vi har ingen bil, men det är lite sport att få hem allting utan sådan eller buss till hjälp. Med ryggsäck, barnvagn och pulka kommer man långt! Fast, jag måste erkänna att det var lite tungt att dra pulkan, eftersom gång- och cykelbanorna för en gångs skull var välsandade etappvis. Väl hemma fick jag den strålande idén att lägga in "sill" på mormors vis, men med portabellochampinjoner och morötter istället för den där slemmiga halvråa fisken som allätarnas julbord kryllar av. Mormor blev såklart jätteglad över att jag ringde och ville ha recept på inläggningen, och blev så inspirerad att hon själv tänkte prova samma sak.
MORMORS INLAGDA PORTABELLO"SILL"
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
½ dl ättiksprit
1 tsk krossad kryddpeppar
2 små lagerblad
1 stor halverad, sedan skivad portabellochampinjon
1 skivad morot
3 pyttesmå skivade röda lökar
Koka upp socker, vatten, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Tillsätt svampen och sjud 1 min. Blanda ner morot och lök. Låt svalna. Häll upp på burk.
måndag 20 december 2010
Ugnsstekta marinerade champinjoner, nötbiffar, apelsinbakade morötter och persiljeprickigt potatismos
Små barn är vandrande smitthärdar. Förra helgen fick jag erfara vad det innebär att ha en 1-åring och en man med influensa. Denna helg var det tydligen min tur. Nyponsoppa, salta kex och julmust har varit min diet de senaste dagarna. Nu är jag visserligen hungrig, men så fort jag börjar äta mår jag illa igen. Men, skam den som ger sig - om maten är god KANSKE man får ner en tugga till... Dagens middag slank ner, plus ugnsbakade lökklyftor (lägg tillsammans med svampen) och gurka. Komplicerad mat, för att vara mig... Det som ska in i ugnen kan med fördel sam"gräddas", men byt plats på formarna lite då och då så att allt får lite färg. Potatismos, morötter och svamp skuren i små bitar fungerar även för små barn. Utom för vår Pys, potatismos var tydligen inte alls gott.
UGNSBAKADE MARINERADE CHAMPINJONER
300 g champinjoner, stora i 4 delar, små hela
2 msk tomatpuré
1 krm av vardera kryddnejlika, muskotnöt och svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk honung (eller sirap för den som inte äter honung)
½ msk balsamvinäger
lite vatten
Gojsa ihop alltsammans och ställ i kylen i någon timme. Lägg i ugnssäker form (smord). Sedan in i ugn, 225 grader i 45-60 min.
NÖTBIFFAR/-BOLLAR/-JÄRPAR (ganska stor sats)
2 dl havregryn (hirs- eller boveteflingor för spannmålsfri version)
2 dl vatten
1 tsk av vardera spiskummin, cacao & chili-krydda och paprikapulver
1 krm kanel
1½ dl rostade salta jordnötter
½ dl hampafrön (med skal)
3/4 dl solrosfrön
½ gul lök
7 soltorkade tomater
senap till pensling
lite olja
Blanda havregryn, vatten och kryddor och låt svälla i 10 min. Mixa nötter, lök och tomater. Blanda ihop alltsammans till en smet. Ställ i kylen eller forma direkt till biffar, bollar, järpar, limpor etc. Lägg i smord form. Pensla med senap och droppa över lite olja. Grädda i 225 grader i 30 min, eller stek i stekpanna (hoppa över senapssteget).
APELSINBAKADE MORÖTTER
500 g morötter i långa stavar
rivet skal av 1/4 apelsin (obesprutad, tack!)
saft av 1 apelsin
1 tsk timjan
Blanda i ugnssäker form. Grädda, 225 grader i 45-60 min.
PERSILJEPRICKIGT POTATISMOS
750 g potatis
1½-2 dl sojamjölk (Provamel Extra)
vitpeppar
ev. buljongpasta eller salt
½-1 dl finhackad persilja
Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet. Stöt med potatisstöt till mos eller använd elvisp (jag äger ingen:-)). Tillsätt sojamjölk till lagom konsistens och smaka av med kryddor. Rör ner relativt mycket finhackad persilja strax innan servering.
fredag 17 december 2010
Varm sallad med risvinäger och sesamolja
Jag köpte en flasta svart risvinäger för någon vecka sedan, och just nu är den en av favoriterna i köket. Mycket mildare än vanlig vinäger, och lite kryddig på ett gott sätt. Den vinäger jag använder är bara tillverkad av ris, men det finns även sorter där både socker och andra sädesslag har blandats i. Den här "salladen" åt jag till middag idag, tillsammans med quinotto på svart quinoa, lök, morötter, svamp, tomat, buljong, vitlök, timjan, basilika och svartpeppar.
VARM SALLAD MED RISVINÄGER OCH SESAMOLJA
400 g finstrimlad vitkål
2 finstrimlade morötter
20 cm finstrimlad purjolök (det gröna)
20 cm finstrimlad gurka
½ finhackad vitlöksklyfta
svart risvinäger
sesamolja
Stek vitkålen tills den blir lite brun och halvmjuk. Tillsätt morötter och purjolök och fräs vidare en stund, tills purjon är nästan genomstekt. Stäng av plattan, tillsätt vitlök, vinäger och sesamolja efter behag. Servera bums eller efter några minuter.
Stek vitkålen tills den blir lite brun och halvmjuk. Tillsätt morötter och purjolök och fräs vidare en stund, tills purjon är nästan genomstekt. Stäng av plattan, tillsätt vitlök, vinäger och sesamolja efter behag. Servera bums eller efter några minuter.
torsdag 16 december 2010
Rödkål med apelsin, cacao & chili
Idag har jag varit på julbord med jobbet. Ett helt vanligt julbord, där det som vanligt inte finns mycket för veganer att äta, utöver kokt potatis, pickels, inlagd gurka, rödkål och ärter. Som tur var hade vi meddelat att jag skulle komma i förväg, så de hade specialfixat lite åt mig (se bilden); sparris med blandsvamp, rostade rotsaker och aubergine, någon rotfruktsgratäng samt falaffels, som jag dock inte kunde äta eftersom de innehöll vetemjöl (misstänkt likt Findus falafflar). Fruktsallad, frukt, dadlar, fikon, nötter och marsipanäpplen på dessertbordet, samt bröd och kex (men inte glutenfritt). Alltid något! Till middag var jag sedan inte så hungrig, men hade lite julinspiration kvar. Det blev rödkål, fast på ett lite annorlunda vis. Tyvärr hade jag inte möjlighet att fotografera härligheten, eftersom en viss mini-Santosha, som är extra mammig p.g.a. sjukdom, klängde i mina byxben och gnällde konstant. Jag var tacksam över att jag fick äta över huvud taget!
RÖDKÅL MED APELSIN, CACAO & CHILI
800 g finstrimlad rödkål
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl svart risvinäger
½ dl balsamvinäger
1-2 msk spiskummin
1-2 msk "cacao & chili" krydda från Santa Maria
rivet skal av ½ apelsin
Stek kål, vitlök och spiskummin en stund. Tillsätt vinägern och låt puttra under lock i 20 min. Tillsätt apelsinskal samt "cacao & chili". Smaka av med mer vinäger och servera (gärna som en del av julbordet; jag åt kokt brysselkål, ärter och morot till).
söndag 12 december 2010
Glutenfria lussebullar 2010
När jag nu har varit så snäll och bakat "vanliga" lussekatter till min bättre hälft och bästa pys, kände jag att även jag var värd lite saffran. Dock var jag inte så modig att jag redan nu vågade testa att utesluta färdigblandad mjölmix till förmån för mina egna blandningar... Dessutom hade jag mix hemma; Lailas grova, så den fick åka i degen. Knådbart blev det också! Jag glömde ha i kanel i omgång 2 av utbakningen, så hälften blev med och hälften utan. Palmsockret kan ersättas med brun farin. Jag hade en hel tsk kardemumma i bullarna, tyckte dock att kardemummasmaken tog över lite väl mycket, så jag skulle tippa på att ½ tsk räcker. Sedan är glutenfritt bröd av mix som vanligt "gummikonsistens" på, men bullarna blev goda i alla fall.
GLUTENFRIA LUSSEBULLAR 2010
15 g jäst
40 g palmsocker (Indonesiskt, ganska hög vattenhalt)
½ g (1 pkt) saffran, stött
2 tsk fiberhusk
1 msk psyllum (från Finax)
3/4 dl pofiber
½-1 tsk stött kardemumma
1 grovrivet äpple
ca 300 g Lailas grova mjölmix (grönt paket)
1 dl russin
vatten
75 g mandelmassa
pärlsocker
malen kanel
Knåda samman alla ingredienser utom mandelmassa och kanel med så mycket vatten att det blir en lös med hanterbar deg. Låt jäsa länge under bakduk (6-8 timmar fick min jäsa, men det räcker troligen med 2-4 timmar). Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en cm-tjock kaka på mjölat bakbord med fuktad hand. Riv mandelmassa över och rulla ihop till en rulle. Pudra kanel över. Skär i bitar, 1½ cm tjocka, och lägg i pappersformar. Strö pärlsocker och ev. kanel ovanpå. Låt jäsa under bakduk i någon timme. Grädda, 250 grader, mitt i ugnen, 6-8 min. Låt svalna under bakduk och frys in det som inte går åt direkt.
GLUTENFRIA LUSSEBULLAR 2010
15 g jäst
40 g palmsocker (Indonesiskt, ganska hög vattenhalt)
½ g (1 pkt) saffran, stött
2 tsk fiberhusk
1 msk psyllum (från Finax)
3/4 dl pofiber
½-1 tsk stött kardemumma
1 grovrivet äpple
ca 300 g Lailas grova mjölmix (grönt paket)
1 dl russin
vatten
75 g mandelmassa
pärlsocker
malen kanel
Knåda samman alla ingredienser utom mandelmassa och kanel med så mycket vatten att det blir en lös med hanterbar deg. Låt jäsa länge under bakduk (6-8 timmar fick min jäsa, men det räcker troligen med 2-4 timmar). Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en cm-tjock kaka på mjölat bakbord med fuktad hand. Riv mandelmassa över och rulla ihop till en rulle. Pudra kanel över. Skär i bitar, 1½ cm tjocka, och lägg i pappersformar. Strö pärlsocker och ev. kanel ovanpå. Låt jäsa under bakduk i någon timme. Grädda, 250 grader, mitt i ugnen, 6-8 min. Låt svalna under bakduk och frys in det som inte går åt direkt.
Glutenfritt kastanjebröd med egen mjölmix
Jag är så TRÖTT på glutenfritt bröd som inte smakar någonting! Mixer i all ära, men eftersom de flesta är baserade på majs- eller potatisstärkelse (jag äter inte vetestärkelse), smakar de verkligen ingenting. Så - nu börjar jag experimentera med egen blanding igen! Dessutom hittade jag Finax glutenfria surdegspulver i butikshyllan - måste testas! Kastanjemjöl är inte helt lätt att få tag på. Jag kom över en påse i Hötorgshallen, kan ersättas med bovetemjöl om man inte har lika stor tur. Men då blir det bovetebröd med pumpa- och sesamfrön istället!
GLUTENFRITT KASTANJEBRÖD MED EGEN MJÖLMIX
15 g jäst
1½ dl linfrön
1½ dl fibrex
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
100 g bovetemjöl
100 g rismjöl
100 g majsmjöl
100 g kastanjemjöl
4 msk surdegspulver (quinoa- och risbaserat)
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl pumpafrön
ca 8 dl vatten
Blanda alla ingredienser med så mycket vatten att det blir en väldigt lös och kladdig deg som definitivt inte går att knåda. Arbeta degen en stund och låt sedan jäsa länge (min fick stå i 8 timmar p.g.a. ett oönskat snabbt besök på barnakuten). Lägg i smord(a), mjölade form(ar) och jäs under bakduk i 1-2 timmar. Grädda, 175 grader, långt ner, i ca 50 min. Låt svalna utan bakduk så att kanterna stelnar. Vila några timmar under bakduk innan brödet skivas tunt.
GLUTENFRITT KASTANJEBRÖD MED EGEN MJÖLMIX
15 g jäst
1½ dl linfrön
1½ dl fibrex
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
100 g bovetemjöl
100 g rismjöl
100 g majsmjöl
100 g kastanjemjöl
4 msk surdegspulver (quinoa- och risbaserat)
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl pumpafrön
ca 8 dl vatten
Blanda alla ingredienser med så mycket vatten att det blir en väldigt lös och kladdig deg som definitivt inte går att knåda. Arbeta degen en stund och låt sedan jäsa länge (min fick stå i 8 timmar p.g.a. ett oönskat snabbt besök på barnakuten). Lägg i smord(a), mjölade form(ar) och jäs under bakduk i 1-2 timmar. Grädda, 175 grader, långt ner, i ca 50 min. Låt svalna utan bakduk så att kanterna stelnar. Vila några timmar under bakduk innan brödet skivas tunt.
tisdag 7 december 2010
Lussekatter 2010
Det blir mycket bakning på bloggen just nu, inser jag. Å andra sidan har det området varit eftersatt tidigare. Jag är egentligen bra mycket bättre på att baka än att laga mat. Problemet är att jag är lite FÖR erfaren för att ha koll på mängder och volymer av ingredienser. Jag KÄNNER på degen om jag har i "lagom mycket". Hur som helst, här är lussekattsreceptet för 2010, med gluten och ganska mycket fett och socker. Mini-Santosha var inte intresserad av att hjälpa till med utbakningen. Däremot av att stoppa i sig russin. Så vi får väl se hur hans lilla mage mår imorgon... Och dra på trissor - jag lyckades fotografera baket, så här får ni se hur fina bullarna blev!
LUSSEKATTER 2010 (med gluten)
30 g jäst
5 dl vatten
2 dl socker
1 g saffran (2 paket), stött med lite socker
1 dl rapsolja
1 dl mjölkfritt margarin
ca 12 dl vetemjöl
russin
Smula ner jästen i en bunke eller stor gryta. Tillsätt övriga ingredienser och knåda samman till en "hanterbart kladdig" deg. Låt jäsa i 1-2 timmar under lock/bakduk. Knåda igenom degen och dela i lagom många bitar. Forma lussekatter (S, "kissnödiga bläckfiskar", bockar, "stjärnor", sniglar o.s.v.). Tricket för att få russinen att stanna kvar och inte bli brända vid gräddningen är att "snurra in dem" i samband med att lussekatterna formas. Lägg på bakplåtspapprad plåt. Jäs 1 timme till. Grädda mitt i ugnen, 225-250 grader, i 6-8 min. Låt svalna under bakduk.
söndag 5 december 2010
Gluten- och sockerfri kladdig chokladkaka med björnbär
Chokladsugen - grymt chokladsugen. Samtidigt vill jag inte äta alltför mycket socker, eftersom jag har märkt att jag bara blir ÄNNU mer sötsugen då. Därför försöker jag komma på ett sätt att få ihop en god kaka UTAN vanligt socker (däremot med fruktsocker), och förstås, med choklad... Här är det första försöket! God kaka, som inte är så söt, och lagom tung och lite kladdig. Nästa gång ska jag testa med russin för lite mer sötma och proteinpulver för bättre näringsvärde!
GLUTEN- OCH SOCKERFRI KLADDIG CHOKLADKAKA MED BJÖRNBÄR
8-10 urkärnade färska dadlar
1 dl vatten
1 grovrivet 'Ingrid Marie'-äpple
½ dl kakao
1½ dl glutenfri grov mjölmix (mjölkfri också, förstås!)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1½ dl frysta björnbär
ev. mer vatten
Mixa dadlar och vatten. Blanda med övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir en kladdig smet. Fördela i en ugnssäker form försedd med bakplåtspapper (eller smord och mjölad med gf-mjölmix), ca 20x25 cm. Grädda i 20-25 min, 175 grader. Låt svalna eller hugg in på kakan på momangen.
GLUTEN- OCH SOCKERFRI KLADDIG CHOKLADKAKA MED BJÖRNBÄR
8-10 urkärnade färska dadlar
1 dl vatten
1 grovrivet 'Ingrid Marie'-äpple
½ dl kakao
1½ dl glutenfri grov mjölmix (mjölkfri också, förstås!)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1½ dl frysta björnbär
ev. mer vatten
Mixa dadlar och vatten. Blanda med övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir en kladdig smet. Fördela i en ugnssäker form försedd med bakplåtspapper (eller smord och mjölad med gf-mjölmix), ca 20x25 cm. Grädda i 20-25 min, 175 grader. Låt svalna eller hugg in på kakan på momangen.
tisdag 30 november 2010
Kladdkaka utan ägg
Mannens favoritkaka nummer ett är kladdkaka. Nu har jag nästan lyckas veganisera honom, åtminstone så mycket att han inte köper hem ägg och mjölk, samt sällan ost, som han älskar, och istället använder sojamjölk och Tofulinefärskost. Lyckan var stor när han konstaterade att kladdkaka utan ägg också smakade kladdkaka. Här är min variant! Och som ett tips: gör dubbel eller tredubbel sats och grädda i bakplåtspapprad långpanna. Servera gärna med slätvispad krämig kokosmjölk, glass eller Soyatoo-grädde. Receptet är lite opålitligt, för ibland händer det att oljan "kryper ut" ur smeten under gräddningstiden:-/. Ett uppdaterat och kanske något bättre recept finns här.
KLADDKAKA UTAN ÄGG
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl olja
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
vatten
kokosflingor
Rör samman socker, mjöl, olja, kakao, vaniljsocker och salt med så mycket vatten att det blir en tjock, klibbig smet. Smörj en form (helst med löstagbar kant, men det går även utan sådan - själv använder jag en gratängform) och bröa med kokos. Häll i smeten i formen. Strö ev. lite kokos över kakan och grädda i 175 grader, 20-25 min långt ner i ugnen. Låt svalna lite eller helt innan servering.
KLADDKAKA UTAN ÄGG
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl olja
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
vatten
kokosflingor
Rör samman socker, mjöl, olja, kakao, vaniljsocker och salt med så mycket vatten att det blir en tjock, klibbig smet. Smörj en form (helst med löstagbar kant, men det går även utan sådan - själv använder jag en gratängform) och bröa med kokos. Häll i smeten i formen. Strö ev. lite kokos över kakan och grädda i 175 grader, 20-25 min långt ner i ugnen. Låt svalna lite eller helt innan servering.
måndag 29 november 2010
Pastagratäng med ädelostsås
Svärföräldrar på besök igår - det är alltid svårt att komma på vad man ska bjuda dem på, eftersom de inte är så förtjusta i asiatisk mat, och just asiatisk mat är det jag är bäst på att lyckas hyfsat med. Igår fick det bli pastagratäng av rester från helgens kalas. Uppskattades. Om man använder glutenfri pasta istället för vanlig blir den dessutom glutenfri.
PASTAGRATÄNG MED ÄDELOSTSÅS, 1 stor form
500 g pasta
400 g broccoli i buketter och stjälken i bitar
2 strimlade gula paprikor
olja
svartpeppar
3 msk veganskt ostsåspulver
3 dl vatten
100 g tofuline färskost med ädelostsmak
ev. riven vegansk hårdost
Koka pastan och låt rinna av. Lägg i ugnsfast form. Fräs broccoli och paprika i olja tills broccolin är mjuk. Smaka av med svartpeppar och lägg den ovanpå pastan. Blanda ostsåspulvret med vattnet och låt sjuda tills såsen blir tjock. Tillsätt tofuline-osten och lite mer vatten om såsen blir för tjock. Häll den över broccoliröran. Strö över riven veganost. In i ugnen, 200 grader i 30 min. Servera med sallad och hårt eller mjukt bröd.
PASTAGRATÄNG MED ÄDELOSTSÅS, 1 stor form
500 g pasta
400 g broccoli i buketter och stjälken i bitar
2 strimlade gula paprikor
olja
svartpeppar
3 msk veganskt ostsåspulver
3 dl vatten
100 g tofuline färskost med ädelostsmak
ev. riven vegansk hårdost
Koka pastan och låt rinna av. Lägg i ugnsfast form. Fräs broccoli och paprika i olja tills broccolin är mjuk. Smaka av med svartpeppar och lägg den ovanpå pastan. Blanda ostsåspulvret med vattnet och låt sjuda tills såsen blir tjock. Tillsätt tofuline-osten och lite mer vatten om såsen blir för tjock. Häll den över broccoliröran. Strö över riven veganost. In i ugnen, 200 grader i 30 min. Servera med sallad och hårt eller mjukt bröd.
lördag 27 november 2010
Pysens kalassoppa
PUH! Pustar ut efter en hektisk dag med födelsedagsfirande för mini-Santosha. Är helt slut - så är även pysen, som just nu sussar sött i vår stora säng (får se hur länge friden varar...). Sammanfattningsvis en väldigt lyckad dag, och mini-Santosha trivdes bra med att stå i centrum för allas uppmärksamhet. Fast av soppan åt pysen inte så mycket - det hade han inte tid med.
PYSENS KALASSOPPA, ca 25 port
7 gula paprikor i strimlor
2 gröna paprikor i strimlor
1.75 kg ganska små potatisar i halvor
500 g fint skivade champinjoner
4 burkar tomatkross
8 lagerblad
1 msk spiskummin
1 msk torkad timjan
1 tsk svartpeppar
3 svampbuljongtärningar
vatten till 9½ l
1 burk kokosmjölk ("helfet")
Tillbehör: 500 g tinade majskorn
1 kg tinade broccolibuketter
1 kg morötter i små kuber
friterad lök
Lägg allt utom kokosmjölken i en stor gryta. Låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk. Blanda ner kokosmjölken och rör om. Servera med tillbehören upplagda i separata skålar, så att var och en kan plocka ihop det som önskas, samt ljust surdegsbröd med Tofuline-färskost.
PYSENS KALASSOPPA, ca 25 port
7 gula paprikor i strimlor
2 gröna paprikor i strimlor
1.75 kg ganska små potatisar i halvor
500 g fint skivade champinjoner
4 burkar tomatkross
8 lagerblad
1 msk spiskummin
1 msk torkad timjan
1 tsk svartpeppar
3 svampbuljongtärningar
vatten till 9½ l
1 burk kokosmjölk ("helfet")
Tillbehör: 500 g tinade majskorn
1 kg tinade broccolibuketter
1 kg morötter i små kuber
friterad lök
Lägg allt utom kokosmjölken i en stor gryta. Låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk. Blanda ner kokosmjölken och rör om. Servera med tillbehören upplagda i separata skålar, så att var och en kan plocka ihop det som önskas, samt ljust surdegsbröd med Tofuline-färskost.
fredag 26 november 2010
Ljust bröd på rågsurdeg
Imorgon smäller det! Då är det nämligen dags för mini-Santoshas 1-årskalas, med närmare 25 gäster. För att göra det hela till en större matutmaning än vanligt har vi, förutom våra egna vegan-idéer, vänner med IBS (inga rotfrukter, kål, lök, baljväxter osv), allergi (nötter, soja, lök, palsternacka, selleri, morötter, karotenrika grönsaker, nästan alla frukter) och laktosintolerans. Vad lagar man då? SOPPA! Receptet kommer efter morgondagen. Till soppan ska vi i alla fall ha bröd, och eftersom det bara är jag som inte äter gluten blir det bröd av "vanligt" mjöl. Barnvänligt, d.v.s. saltfritt. Och förhoppningsvis gott. Limporna blev i alla fall väldigt vackra...
LJUST BRÖD PÅ RÅGSURDEG, 4 stora limpor
7½ dl rågsurdeg (grundrecept här!)
12.5 g jäst (1/4 paket)
ca 8 dl vatten
2½-3 kg vetemjöl
½ dl kallpressad rapsolja
½ dl mörk sirap
Blanda surdeg, jäst, vatten, mjöl och olja till en ganska kladdig deg. Låt jäsa i 8-10 timmar i rumstemperatur - tryck ihop degen någon gång under tiden och låt jäsa upp igen. Knåda in mer mjöl samt sirap så att degen blir fast och smidig. Dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tjock platta och rulla ihop från långsidan till limpor (rullandet gör att degen jäser upp bättre). Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt (alla fyra på samma plåt). Pensla sidorna med olja, så går de lättare att dela efter gräddningen. Jäs under bakduk i 1-1½ timme. Skär några snitt med vass kniv i varje limpa som "dekoration" och pensla med vatten. Grädda på nedersta falsen i ugnen, 175-200 grader i ungefär 50 min. Låt svalna på galler under bakduk.
LJUST BRÖD PÅ RÅGSURDEG, 4 stora limpor
7½ dl rågsurdeg (grundrecept här!)
12.5 g jäst (1/4 paket)
ca 8 dl vatten
2½-3 kg vetemjöl
½ dl kallpressad rapsolja
½ dl mörk sirap
Blanda surdeg, jäst, vatten, mjöl och olja till en ganska kladdig deg. Låt jäsa i 8-10 timmar i rumstemperatur - tryck ihop degen någon gång under tiden och låt jäsa upp igen. Knåda in mer mjöl samt sirap så att degen blir fast och smidig. Dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tjock platta och rulla ihop från långsidan till limpor (rullandet gör att degen jäser upp bättre). Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt (alla fyra på samma plåt). Pensla sidorna med olja, så går de lättare att dela efter gräddningen. Jäs under bakduk i 1-1½ timme. Skär några snitt med vass kniv i varje limpa som "dekoration" och pensla med vatten. Grädda på nedersta falsen i ugnen, 175-200 grader i ungefär 50 min. Låt svalna på galler under bakduk.
onsdag 24 november 2010
Mangoglass på pysens 1-årsdag
För ett år sedan vid den här tiden sa det POFF när fostervattnet gick. 1½ timme senare startade värkarna, och ytterligare 4 timmar senare var pysen född! Nu är han 6.5 kg tyngre, 25 cm längre och en helt fantastisk liten person som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan. För att fira honom fick han för första gången smaka på glass idag. Hemgjord vegansk, förstås. Behöver jag skriva att det gick hem? Mangon var tyvärr inte riktigt mogen, så glassen blir ÄNNU godare med en fullmogen eller nästan övermogen frukt. Satsen är på gränsen till vad vår glassmaskin av märket KRUPS klarar av utan att det ska svämma över. Har man en Philips får man nog halvera satsen är jag rädd, eftersom den har lägre kapacitet...
MANGOGLASS PÅ PYSENS 1-ÅRSDAG
300 ml Soyatoo sojagrädde på tetra
4 dl sojamjölk (Provamel extra)
3/4 dl farinsocker
½ msk vaniljsocker
300 g mixad färsk mango
Blanda alla ingredienser till en smet. Kör i glassmaskinen. Ställ in i frysen en stund före servering. Smaklig måltid!
MANGOGLASS PÅ PYSENS 1-ÅRSDAG
300 ml Soyatoo sojagrädde på tetra
4 dl sojamjölk (Provamel extra)
3/4 dl farinsocker
½ msk vaniljsocker
300 g mixad färsk mango
Blanda alla ingredienser till en smet. Kör i glassmaskinen. Ställ in i frysen en stund före servering. Smaklig måltid!
lördag 20 november 2010
Apelsinmarinerad ugnsbakad tofu
Nu får det bli ett snabbt inlägg innan ögonen faller ihop av sömnbrist! Pysen är snuvig, tog dessutom 12-månaderssprutor i torsdags, samt håller på att få två tänder och sover därför uruselt. Som tur är har vi idag och imorgon besök av mannens syster, som pysen riktigt avgudar, och därför har jag tid att laga lite enkel mat. Idag blev det denna tofu med potatisgratäng (800 g finskivad potatis, 1 tunt skivad lök, salt, peppar, 250 ml Alpro sojagrädde, 225 grader, 1 tim), kokt brysselkål och morotssallad (rårivna morötter, berberisbär, sweet chilisauce, risvinäger, sesamolja). Gott!
APELSINMARINERAD UGNSBAKAD TOFU, 3 port
400 g hårdpressad tofu (Yipin använder jag)
saft av 1 pressad apelsin
1 riven vitlöksklyfta
½ cm riven färsk ingefära
1 msk japansk soja (Kikkoman)
1 msk risvinäger
Blanda apelsinsaft, ingefära, vitlök, soja och vinäger i en burk lagom stor för tofun. Lägg ner tofubiten och ställ in i kylen i några timmar (helst 1 dygn). Skär tofun i cm-tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form. Häll marinaden över. Ställ in i ugnen, 225 grader i 45 min-1 timme (tillsammans med potatisgratängen). Marinaden ska nästan ha försvunnit helt och tofun fått lite färg när det är färdigt.
APELSINMARINERAD UGNSBAKAD TOFU, 3 port
400 g hårdpressad tofu (Yipin använder jag)
saft av 1 pressad apelsin
1 riven vitlöksklyfta
½ cm riven färsk ingefära
1 msk japansk soja (Kikkoman)
1 msk risvinäger
Blanda apelsinsaft, ingefära, vitlök, soja och vinäger i en burk lagom stor för tofun. Lägg ner tofubiten och ställ in i kylen i några timmar (helst 1 dygn). Skär tofun i cm-tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form. Häll marinaden över. Ställ in i ugnen, 225 grader i 45 min-1 timme (tillsammans med potatisgratängen). Marinaden ska nästan ha försvunnit helt och tofun fått lite färg när det är färdigt.
tisdag 16 november 2010
Rökig squash- och purjowok med bovetenudlar
Tada! Rökig smak utan minsta rökarom! Hur jag fick till det vete katten - kanske berodde det på den heta stekpannan med non-stick-beläggning? Eller var det sesamoljan som gjorde susen? Jag serverade woken med glutenfria bovetenudlar (finns i välsorterade livsmedelsaffärer på specialkosthyllan), men andra nudlar går också finfint att använda - kolla bara så att de är fria från ägg:-).
RÖKIG SQUASH- OCH PURJOWOK MED BOVETENUDLAR, 2 port
150 g bovetenudlar
1 finstrimlad squash
det gröna av 1 purjolök i fina strimlor
2 grovhackade vitlöksklyftor
½ tsk citronarom eller rivet citronskal
½ msk Kikkoman japansk soja
½ tsk sesamolja
2 msk grovhackad färsk basilika
svartpeppar
Koka nudlarna. Hetta upp en stekpanna (non-stick-beläggning) utan matfett och fräs grönsakerna (inklusive vitlöken) under omrörning tills de är nästan mjuka. Blanda ner citronarom, soja, sesamolja och nudlar. Smaka av med peppar och tillsätt basilikan strax före servering. Smaklig spis!
RÖKIG SQUASH- OCH PURJOWOK MED BOVETENUDLAR, 2 port
150 g bovetenudlar
1 finstrimlad squash
det gröna av 1 purjolök i fina strimlor
2 grovhackade vitlöksklyftor
½ tsk citronarom eller rivet citronskal
½ msk Kikkoman japansk soja
½ tsk sesamolja
2 msk grovhackad färsk basilika
svartpeppar
Koka nudlarna. Hetta upp en stekpanna (non-stick-beläggning) utan matfett och fräs grönsakerna (inklusive vitlöken) under omrörning tills de är nästan mjuka. Blanda ner citronarom, soja, sesamolja och nudlar. Smaka av med peppar och tillsätt basilikan strax före servering. Smaklig spis!
måndag 15 november 2010
Risotto med körsbärstomater
OK, den här risotton är ingen riktig risotto, eftersom jag använde basmatiråris, som INTE klibbar, istället för riktigt risottoris. Men - gott var det, och HURRA!!! Pysen åt, efter en dag av trugande med än det ena, än det andra, med knapert resultat och mest amning. Jag serverade grillad aubergine och kokt brysselkål till.
RISOTTO MED KÖRSBÄRSTOMATER
1 finhackad stor gul lök
3 grovhackade vitlöksklyftor
100 g finhackad rotselleri
1 tärnad morot
250 g halverade körsbärstomater
1 1/4 dl gröna linser
1 1/4 dl basmatiråris
2 lagerblad
1 tsk hel kummin
vatten
svartpeppar
2 msk finhackad färsk basilika
linfröolja (eller kallpressad rapsolja) till de små
solrosfrön och sesamfrön till de stora
Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt rotselleri och morot och fräs i några minuter till. Blanda ner tomater, linser, ris, lagerblad och kummin. Efter några minuter tillsätts vattnet, och får koka upp. Sjud tills riset är mjukt. Krydda med svartpeppar och basilika och lägg upp på varma tallrikar till de stora och strö fröna över. Mixa de smås mat med lite extra linfröolja eller kallpressad rapsolja samt några brysselkålshuvuden.
RISOTTO MED KÖRSBÄRSTOMATER
1 finhackad stor gul lök
3 grovhackade vitlöksklyftor
100 g finhackad rotselleri
1 tärnad morot
250 g halverade körsbärstomater
1 1/4 dl gröna linser
1 1/4 dl basmatiråris
2 lagerblad
1 tsk hel kummin
vatten
svartpeppar
2 msk finhackad färsk basilika
linfröolja (eller kallpressad rapsolja) till de små
solrosfrön och sesamfrön till de stora
Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt rotselleri och morot och fräs i några minuter till. Blanda ner tomater, linser, ris, lagerblad och kummin. Efter några minuter tillsätts vattnet, och får koka upp. Sjud tills riset är mjukt. Krydda med svartpeppar och basilika och lägg upp på varma tallrikar till de stora och strö fröna över. Mixa de smås mat med lite extra linfröolja eller kallpressad rapsolja samt några brysselkålshuvuden.
söndag 7 november 2010
Bovete-hirs-risgröt med äpple och kanel
ÄNTLIGEN har mamma-Santosha segrat över barngrötsfabrikanterna! Mini-Santosha har fått en ny grötfavorit efter EnaGo:s mjölkfria äppel- eller banangröt. Första gången pysen fick den här gröten till frukost åt han en halv vuxenportion! Inte illa för en liten 11-månaders som oftast inte äter mer än motsvarande en halv barnportion...
BOVETE-HIRS-RISGRÖT MED ÄPPLE OCH KANEL, 1 hungrig pys
½ dl grynblandning enligt recept nedan
1-1½ dl Provamel sojadryck extra (med B12, kalcium, D-vitamin m.m.)
½ rivet äpple (helst Ingrid Marie eller Gravensteiner)
kanel
Blanda grynblaning och 1 dl sojamjölk. Micra på ganska låg-medeleffekt (300-500 W) i 2-3 min eller tills grynen mjuknat. Låt stå i 10 min. Tillsätt mer sojamjölk så att konsistensen blir lagom tjock. Skala och riv äpplet fint och lägg ovanpå gröten. Pudra kanel över. Servera när gröten är lagom varm för en liten barnmun.
Grynblandning som räcker länge:
500 g Pama minutris
250 g hirsflingor
250 g boveteflingor
Blanda allt i en stor burk.
BOVETE-HIRS-RISGRÖT MED ÄPPLE OCH KANEL, 1 hungrig pys
½ dl grynblandning enligt recept nedan
1-1½ dl Provamel sojadryck extra (med B12, kalcium, D-vitamin m.m.)
½ rivet äpple (helst Ingrid Marie eller Gravensteiner)
kanel
Blanda grynblaning och 1 dl sojamjölk. Micra på ganska låg-medeleffekt (300-500 W) i 2-3 min eller tills grynen mjuknat. Låt stå i 10 min. Tillsätt mer sojamjölk så att konsistensen blir lagom tjock. Skala och riv äpplet fint och lägg ovanpå gröten. Pudra kanel över. Servera när gröten är lagom varm för en liten barnmun.
Grynblandning som räcker länge:
500 g Pama minutris
250 g hirsflingor
250 g boveteflingor
Blanda allt i en stor burk.
fredag 5 november 2010
Pumpacurry med kokosmjölk
Jaha, så har jag återigen gjort misstaget att laga något gott och sedan glömma bort att blogga om det. Grrrrr.... Någon gång i förra veckan, eller om det var två veckor sedan, lagade jag en curry på pumpa och kokosmjölk (m.m.) som jag tydligen mixade och frös ner i små portioner till pysen. Idag plockade jag fram en sådan burk till pysens lunch, och tusan, vad det luktade gott! Jag TROR att jag gjorde ungefär så här:
PUMPACURRY MED KOKOSMJÖLK
1 tsk korianderfrön
1 tsk malen kardemumma
1 krm kryddnejlika
1 krm malen kanel
½ msk spiskummin
curryblad
1 ganska stor butternutpumpa i tärningar
2 finhackade gula lökar
några strimlor finhackad ingefära
3 vitlöksklyftor, krossade
några blad grönkål från egen odling
1 stor morot i skivor
1 dl vatten
2 dl light-kokosmjölk (Santa Maria tycker jag är bäst)
pressad citron
Rosta kryddorna tills de doftar. Tillsätt allt utom grönkål, kokosmjölk och citron, och låt puttra under lock tills grönsakerna är nästan mjuka. Blanda ner grönkålen och sjud i 5 min till. Tillsätt kokosmjölken, värm och smaka av med pressad citron. Servera med ris kokt tillsammans med röda linser.
Tips: Ersätt pumpan med sötpotatis.
PUMPACURRY MED KOKOSMJÖLK
1 tsk korianderfrön
1 tsk malen kardemumma
1 krm kryddnejlika
1 krm malen kanel
½ msk spiskummin
curryblad
1 ganska stor butternutpumpa i tärningar
2 finhackade gula lökar
några strimlor finhackad ingefära
3 vitlöksklyftor, krossade
några blad grönkål från egen odling
1 stor morot i skivor
1 dl vatten
2 dl light-kokosmjölk (Santa Maria tycker jag är bäst)
pressad citron
Rosta kryddorna tills de doftar. Tillsätt allt utom grönkål, kokosmjölk och citron, och låt puttra under lock tills grönsakerna är nästan mjuka. Blanda ner grönkålen och sjud i 5 min till. Tillsätt kokosmjölken, värm och smaka av med pressad citron. Servera med ris kokt tillsammans med röda linser.
Tips: Ersätt pumpan med sötpotatis.
måndag 1 november 2010
Grön wok med veggoskinka
Dagens middag, enkelt och gott. Veggoskinkan sätter jättemycket smak på wokrätter, och det bästa är att man bara behöver litegrann. Me like! Annars går jag omkring som en zombie för tillfället, eftersom mannen har ryggskott och pysen håller på att bli förkyld och därför ammar sig igenom nätterna... Servera nedanstående med jasminris och gärna vårrullar.
GRÖN WOK MED VEGGOSKINKA
3 grovhackade vitlöksklyftor
1 skivad gul lök
100 g skivade champinjoner
250 g broccoli i buketter och stammen i stavar
100 g blomkål i buketter
2 gröna strimlade paprikor
det gröna av 1 purjolök, strimlat
några dl färsk grönkål (från egen odling)
50 g veggoskinka i tunna strimlor
1 msk japansk soja
1 krm kinesisk fem-kryddor
1 krm vitpeppar
½ tsk sesamolja
Woka vitlöken tills den blir lite brynt. Tillsätt lök, svamp, broccoli och blomkål och ev. lite vatten om det verkar fastna. Woka i några minuter och tillsätt sedan paprika, purjolök och grönkål. När det börjar bli mjukt tillsätts veggoskinka, soja, fem-kryddor och vitpeppar. Rör om och woka så att vätskan försvinner. Blanda ner sesamoljan och servera bums!
GRÖN WOK MED VEGGOSKINKA
3 grovhackade vitlöksklyftor
1 skivad gul lök
100 g skivade champinjoner
250 g broccoli i buketter och stammen i stavar
100 g blomkål i buketter
2 gröna strimlade paprikor
det gröna av 1 purjolök, strimlat
några dl färsk grönkål (från egen odling)
50 g veggoskinka i tunna strimlor
1 msk japansk soja
1 krm kinesisk fem-kryddor
1 krm vitpeppar
½ tsk sesamolja
Woka vitlöken tills den blir lite brynt. Tillsätt lök, svamp, broccoli och blomkål och ev. lite vatten om det verkar fastna. Woka i några minuter och tillsätt sedan paprika, purjolök och grönkål. När det börjar bli mjukt tillsätts veggoskinka, soja, fem-kryddor och vitpeppar. Rör om och woka så att vätskan försvinner. Blanda ner sesamoljan och servera bums!
torsdag 28 oktober 2010
Grön ärt- och purjolökssoppa för stora och små
Idag ville mini-Santosha INTE ha lunch när det var lunchdags. Däremot ville pysen GÄRNA ha lunch när mamma skulle äta sin. Som tur var hade jag lagat en mycket mild och osalt soppa, som med lite extra fett och en skiva mini-limpa (jag bakar små limpor till pysen när jag bakar vanligt bröd till mannen) blev en utmärkt lunch även för den yngre förmågan i familjen.
GRÖN ÄRT- OCH PURJOLÖKSSOPPA FÖR STORA OCH SMÅ, 1 stor+1 liten portion
2½ dl vatten
½ skivad purjolök
125-150 g gröna ärter (från frysen)
en gnutta riven muskotnöt
en gnutta vitpeppar
en knivsudd buljongpasta med låg salthalt
½ msk pressad citron
1 tsk linfröolja i den lillas portion
Koka upp vattnet med purjolöken i. Tillsätt ärterna och värm tills det kokar igen. Mixa till en slät soppa. Tillsätt kryddor, buljongpasta och citron och rör om så att allt blandas väl. Häll upp i skålar och tillsätt lite olja i den lillas portion. Servera med bröd och hummus för de stora, bröd utan hummus för de små (för att undvika kladd...).
GRÖN ÄRT- OCH PURJOLÖKSSOPPA FÖR STORA OCH SMÅ, 1 stor+1 liten portion
2½ dl vatten
½ skivad purjolök
125-150 g gröna ärter (från frysen)
en gnutta riven muskotnöt
en gnutta vitpeppar
en knivsudd buljongpasta med låg salthalt
½ msk pressad citron
1 tsk linfröolja i den lillas portion
Koka upp vattnet med purjolöken i. Tillsätt ärterna och värm tills det kokar igen. Mixa till en slät soppa. Tillsätt kryddor, buljongpasta och citron och rör om så att allt blandas väl. Häll upp i skålar och tillsätt lite olja i den lillas portion. Servera med bröd och hummus för de stora, bröd utan hummus för de små (för att undvika kladd...).
fredag 22 oktober 2010
Danska smörbullar i veganversion
Min mamma fick ett recept på "Danska smörbullar" vid något föräldramöte för min yngsta syster för ca 20 år sedan. Bullarna blir fantastiskt goda - åtminstone om man gillar vanilj, och är hyfsat enkla att göra. Här kommer min veganiserade version! Med gluten, dock...
DANSKA SMÖRBULLAR I VEGANVERSION, 1 långpanna
50 g jäst
12 dl vetemjöl
1½-2 dl socker
1 msk malen kardemumma
1½-2 dl rapsolja
ca 5 dl vatten eller så mycket att degen blir smidig
2 dl vaniljkräm (t.ex. Oatly vaniljsås, eller kokmarsan på sojamjölk)
1½ dl flytande mjölkfritt margarin
1½-2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
pärlsocker
Blanda jäst, mjöl, socker, kardemumma, olja och så mycket vatten att det blir en smidig deg som inte kladdar. Arbeta degen ordentligt och låt jäsa i 1 tim. Dela degen i 2 bitar. Platta ut den ena till en platta och lägg i smord långpanna. Bred vaniljkrämen över. Platta ut den andra deghalvan till en stor platta. Bred över fyllning av margarin, socker och vaniljsocker. Rulla ihop som en rulltårta och skär i cm-tjocka skivor. Ställ skivorna med snittytan uppåt, ovanpå vaniljkrämen. Strö pärlsocker över. Låt jäsa i 30-45 min till. Grädda, mitt i ugnen, 200 grader i 20-30 min eller tills bullarna har fått lite färg. Låt svalna och skär sedan i bitar. Frys in det som inte går åt!
DANSKA SMÖRBULLAR I VEGANVERSION, 1 långpanna
50 g jäst
12 dl vetemjöl
1½-2 dl socker
1 msk malen kardemumma
1½-2 dl rapsolja
ca 5 dl vatten eller så mycket att degen blir smidig
2 dl vaniljkräm (t.ex. Oatly vaniljsås, eller kokmarsan på sojamjölk)
1½ dl flytande mjölkfritt margarin
1½-2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
pärlsocker
Blanda jäst, mjöl, socker, kardemumma, olja och så mycket vatten att det blir en smidig deg som inte kladdar. Arbeta degen ordentligt och låt jäsa i 1 tim. Dela degen i 2 bitar. Platta ut den ena till en platta och lägg i smord långpanna. Bred vaniljkrämen över. Platta ut den andra deghalvan till en stor platta. Bred över fyllning av margarin, socker och vaniljsocker. Rulla ihop som en rulltårta och skär i cm-tjocka skivor. Ställ skivorna med snittytan uppåt, ovanpå vaniljkrämen. Strö pärlsocker över. Låt jäsa i 30-45 min till. Grädda, mitt i ugnen, 200 grader i 20-30 min eller tills bullarna har fått lite färg. Låt svalna och skär sedan i bitar. Frys in det som inte går åt!
måndag 18 oktober 2010
Äppelkompott
Detta är min absoluta favorit just nu. Och mini-Santoshas. Jag får INTE ha min skål i fred. Fast till pysen petar jag undan russinen och äppelskalen, så att han inte ska få dem i halsen. Tyvärr är äpplena från mina föräldrars trädgård slut nu, så jag måste KÖPA äpplen istället. Eller tigga av någon kollega på jobbet... Godast blir kompotten med olika sorters svenska äpplen; Ingrid Marie, Risäter och Maglemer är det jag har använt. Smaskigt!
ÄPPELKOMPOTT, 1 stor portion (som räcker till en vuxen och en pys)
2 ganska stora äpplen, klyftade och urkärnade
½ dl vatten
2 msk russin
1 krm kardemumma
½ tsk kanel eller en kanelstång
vaniljsocker efter behag
Koka alla ingredienser på svag värme i 10-15 min eller tills äpplena är sönderkokta. Red av med maizena utrört i vatten om det blir för såsigt. Tillsätt vaniljsocker och servera med sojamjölk. Smaskigt!
ÄPPELKOMPOTT, 1 stor portion (som räcker till en vuxen och en pys)
2 ganska stora äpplen, klyftade och urkärnade
½ dl vatten
2 msk russin
1 krm kardemumma
½ tsk kanel eller en kanelstång
vaniljsocker efter behag
Koka alla ingredienser på svag värme i 10-15 min eller tills äpplena är sönderkokta. Red av med maizena utrört i vatten om det blir för såsigt. Tillsätt vaniljsocker och servera med sojamjölk. Smaskigt!
fredag 15 oktober 2010
Niklas risgratäng med tofu
Mannen gästbloggar - åtminstone hans recept. Han har länge klagat och gnällt på att jag lägger beslag på att laga alla veckans måltider och att han aldrig får invadera köket, men nu är det slut på det! Två kvällar i veckan är hans, och detta var vad han bjöd på senast det begav sig. Gott var det, maten som blev över slank ner i min mage senare på kvällen.
NIKLAS RISGRATÄNG MED TOFU
3 dl matris
400 g fyrdelade champinjoner
½ strimlad purjolök
1 strimlad gul paprika
1 strimlad orange paprika
1 hackad vitlöksklyfta
300 g blomkål i buketter
2 krm peppar
2 krm paprikapulver
färsk rosmarin efter behag
150-400 g tofu i strimlor
en skvätt sojamjölk
Heinz chilisås
Koka riset. Förväll svampen. Tillsätt purjolöken mot slutet. Blanda med riset, paprika, vitlök, blomkål och kryddor. Lägg i en smord gratängform. Placera tofustrimlorna ovanpå och häll eventuellt på en skvätt sojamjölk. Ringa över chilisås blandad med lite vatten. In i ugnen, 200 grader i ca 30 min. Servera med morotsstavar och extra "kladd", t.ex. Ajvar eller Karintorps tomatdressing.
NIKLAS RISGRATÄNG MED TOFU
3 dl matris
400 g fyrdelade champinjoner
½ strimlad purjolök
1 strimlad gul paprika
1 strimlad orange paprika
1 hackad vitlöksklyfta
300 g blomkål i buketter
2 krm peppar
2 krm paprikapulver
färsk rosmarin efter behag
150-400 g tofu i strimlor
en skvätt sojamjölk
Heinz chilisås
Koka riset. Förväll svampen. Tillsätt purjolöken mot slutet. Blanda med riset, paprika, vitlök, blomkål och kryddor. Lägg i en smord gratängform. Placera tofustrimlorna ovanpå och häll eventuellt på en skvätt sojamjölk. Ringa över chilisås blandad med lite vatten. In i ugnen, 200 grader i ca 30 min. Servera med morotsstavar och extra "kladd", t.ex. Ajvar eller Karintorps tomatdressing.
onsdag 13 oktober 2010
Med inspiration av Mikaelas linsgryta
Dagens middag gick åt i ett nafs! Förutom att mannen och jag var betydligt hungrigare än vad vi trodde, var det en viss Pys som mycket hellre ville ha linsgryta än barngröt. HA! Äntligen får jag revansch på dem! Nu står det 1-1. Och snart bräcker jag dem med hästlängder... Mannens kompis Mikaela lagade någon liknande gryta och bjöd på för några år sedan, så hon får stå för inspirationen till det här receptet.
MED INSPIRATION AV MIKAELAS LINSGRYTA, 2 hungriga vuxna + 1 hungrig Pys
1 gul hackad lök
lite finhackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
4 morötter i skivor
300 g grovriven rotselleri
200 g fyrdelade champinjoner
200 g klyftade tomater
1½ dl röda linser
1 tsk koriander
1 krm kalonji
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 tsk curry
4-5 dl vatten
70 g "gröna blad", jag använde machésallat
1 msk linfröolja
Lägg kryddorna i en gryta och rosta dem lite. Tillsätt grönsaker och svamp och låt fräsa en liten kort stund. Blanda ner linser och vatten och koka tills linserna är sönderkokta och grytan simmig. Eventuellt kan man behöva tillsätta mer vatten. Blanda ner gröna blad och linfröolja. Klart att servera! Gärna med några gryn, bovete för glutenintoleranta, matvete för övriga.
MED INSPIRATION AV MIKAELAS LINSGRYTA, 2 hungriga vuxna + 1 hungrig Pys
1 gul hackad lök
lite finhackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
4 morötter i skivor
300 g grovriven rotselleri
200 g fyrdelade champinjoner
200 g klyftade tomater
1½ dl röda linser
1 tsk koriander
1 krm kalonji
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 tsk curry
4-5 dl vatten
70 g "gröna blad", jag använde machésallat
1 msk linfröolja
Lägg kryddorna i en gryta och rosta dem lite. Tillsätt grönsaker och svamp och låt fräsa en liten kort stund. Blanda ner linser och vatten och koka tills linserna är sönderkokta och grytan simmig. Eventuellt kan man behöva tillsätta mer vatten. Blanda ner gröna blad och linfröolja. Klart att servera! Gärna med några gryn, bovete för glutenintoleranta, matvete för övriga.
Etiketter:
barnmat,
indiskt,
linser,
rotfrukter,
svamp
torsdag 7 oktober 2010
Gyllene blomkålssoppa för stora och små
Mini-Santosha är frisk från magsjukan. Den medförde tydligen en glupande aptit, för förutom amning äter pysen som aldrig förr. Godast är mat från min tallrik. Spelar ingen större roll vad det är, verkar det som, bara det är min mat. Ärterna är MYCKET godare att plocka från mig än från skålen. I förrgår åt pysen en STOR portion kokt jasminris - och ingenting mer - bara för att jag matade honom av min portion. Lyckat koncept! Den här soppan, som jag åt som lunch och pysen smaskade i sig som mellanmål (från min skål såklart) är lätt att göra och anpassa för stora och små. Tack, ICA, för inspirationen!
GYLLENE BLOMKÅLSSOPPA FÖR STORA OCH SMÅ
1 liten palsternacka
2 morötter
1 äggstor potatis
1 blomkålshuvud
1 skivad purjolök
8 dl vatten
1 dl sojamjölk
buljongpulver/fond i de vuxnas mat
linfröolja i de smås mat
Skär grönsaker och rotfrukter i bitar, och hiva i palsternacka, potatis och morötter i vattnet när det kokat upp. Låt koka 10 min. Tillsätt blomkål och purjo och koka i 10 min till. Mixa alltsammans och tillsätt sojamjöken. Lägg upp barnens mat och rör ner linfröolja. Tillsätt buljongpulver/fond i de storas mat. Klart att servera!
GYLLENE BLOMKÅLSSOPPA FÖR STORA OCH SMÅ
1 liten palsternacka
2 morötter
1 äggstor potatis
1 blomkålshuvud
1 skivad purjolök
8 dl vatten
1 dl sojamjölk
buljongpulver/fond i de vuxnas mat
linfröolja i de smås mat
Skär grönsaker och rotfrukter i bitar, och hiva i palsternacka, potatis och morötter i vattnet när det kokat upp. Låt koka 10 min. Tillsätt blomkål och purjo och koka i 10 min till. Mixa alltsammans och tillsätt sojamjöken. Lägg upp barnens mat och rör ner linfröolja. Tillsätt buljongpulver/fond i de storas mat. Klart att servera!
måndag 4 oktober 2010
Soppa med butternutpumpa, äpple och kikärter
Sopplunch idag! Jag hittade en förrymd butternutpumpa som jag tydligen hade införskaffat vid något tillfälle och sedan placerat längst inne i kylskåpet. Med hjälp av frysta kikärter, en lång radda kryddor och lite annat smått och gott blev det den här annorlunda soppan. Vi ville ha den lite "bitig", för den som föredrar släta soppor går den säkerligen utmärkt att mixa.
SOPPA MED BUTTERNUTPUMPA, ÄPPLE OCH KIKÄRTER
1 gul finhackad lök
1 butternutpumpa, skalad, urkärnad och i bitar
1 äpple i bitar ('Discovery')
3 dl kikärter (kokt mängd)
1 krossad vitlöksklyfta
5 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm cayennepeppar
pressad citron
Fräs löken så att den blir mjuk. Tillsätt övriga ingredienser utom citronsaft och låt koka i 30-40 min eller tills äpple och pumpa är lite sönderkokta. Smaka av med pressad citron.
SOPPA MED BUTTERNUTPUMPA, ÄPPLE OCH KIKÄRTER
1 gul finhackad lök
1 butternutpumpa, skalad, urkärnad och i bitar
1 äpple i bitar ('Discovery')
3 dl kikärter (kokt mängd)
1 krossad vitlöksklyfta
5 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm cayennepeppar
pressad citron
Fräs löken så att den blir mjuk. Tillsätt övriga ingredienser utom citronsaft och låt koka i 30-40 min eller tills äpple och pumpa är lite sönderkokta. Smaka av med pressad citron.
Zhou - kinesisk risgröt
Pysen är magsjuk... I 10 månader klarade vi oss undan från sådant, men i lördags fick mini-Santosha diarré. URK! Den här risgröten, som normalt sett serveras som frukost i Kina och Malaysia, är snäll mot magen. Om man hoppar över de traditionella tillbehören, vill säga... Friterad lök, finstrimlad purjolök och kokt eller stekt (veggo-) kött är INTE skonsamt för sjuka bebismagar.
ZHOU - KINESISK RISGRÖT
1 dl jasminris
4-6 dl vatten
Sköj riset och låt det sjuda med rikligt med vatten i minst 40 min eller tills riskornen är sönderkokta och gröten "simmig". Klart!
ZHOU - KINESISK RISGRÖT
1 dl jasminris
4-6 dl vatten
Sköj riset och låt det sjuda med rikligt med vatten i minst 40 min eller tills riskornen är sönderkokta och gröten "simmig". Klart!
onsdag 29 september 2010
Grönsakswok med kokosris
Gårdagens middag - smaskig! Jag gjorde misstaget att röra om i riset under kokningen, så det blev ganska klibbigt. Smaken var det dock inget fel på.
GRÖNSAKSWOK
3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
250 g finstrimlad vitkål
3 diagonalskivade morötter
250 g broccoli i buketter och bitar (stamdelen)
200 g champinjoner i bitar
1 strimlad purjolök
1 finstrimlad röd paprika
2 krm kinesisk "fem kryddor"
½ msk japansk soja
½ msk kinesisk soja
1 tsk sesamolja
vitpeppar
Woka vitlöken så att den blir lite brun. Tillsätt vitkålen och woka en stund under lock. Blanda ner morötter, broccoli och svamp och woka vidare under lock i några minuter. Tillsätt purjolöken och woka en liten stund till. I med paprikan. Krydda med fem kryddor, soja och vitpeppar. Tillsätt sesamoljan precis innan rätten serveras.
KOKOSRIS
2½ dl jasminris
1 bit skalad ingefära i skivor
ca 1 dl kokosmjölk
vatten
ev. kokosarom
Koka riset med ingefära och kokosmjölk (ersätter en del av vattnet) tills riset är mjukt. Klart att servera med woken till!
GRÖNSAKSWOK
3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
250 g finstrimlad vitkål
3 diagonalskivade morötter
250 g broccoli i buketter och bitar (stamdelen)
200 g champinjoner i bitar
1 strimlad purjolök
1 finstrimlad röd paprika
2 krm kinesisk "fem kryddor"
½ msk japansk soja
½ msk kinesisk soja
1 tsk sesamolja
vitpeppar
Woka vitlöken så att den blir lite brun. Tillsätt vitkålen och woka en stund under lock. Blanda ner morötter, broccoli och svamp och woka vidare under lock i några minuter. Tillsätt purjolöken och woka en liten stund till. I med paprikan. Krydda med fem kryddor, soja och vitpeppar. Tillsätt sesamoljan precis innan rätten serveras.
KOKOSRIS
2½ dl jasminris
1 bit skalad ingefära i skivor
ca 1 dl kokosmjölk
vatten
ev. kokosarom
Koka riset med ingefära och kokosmjölk (ersätter en del av vattnet) tills riset är mjukt. Klart att servera med woken till!
Etiketter:
kinesiskt,
kål,
paprika,
ris,
rotfrukter,
svamp,
sydostasiatiskt,
wok
tisdag 28 september 2010
Soppa med röda och bruna linser
När höstvindarna viner runt huvudet och kylan gnager sig in på bara skinnet, då kan det vara gott att värma kropp och själ med en soppa. Denna åt vi till lunch idag. Mumsigt, tyckte jag. Enkelt också, för den delen.
SOPPA MED RÖDA OCH BRUNA LINSER, 4 port
1 dl röda linser
1 dl bruna linser
3 gula lökar i skivor
4 skivade morötter
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 tsk krossad koriander
en gnutta kanel
1 msk timjan
1 l vatten
Lägg allt i en gryta, koka upp och låt puttra i 30 min. Klart att servera med ett gott bröd och gärna wokade äppelklyftor med kokos, farinsocker och kanel samt vaniljsås till efterrätt.
SOPPA MED RÖDA OCH BRUNA LINSER, 4 port
1 dl röda linser
1 dl bruna linser
3 gula lökar i skivor
4 skivade morötter
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 tsk krossad koriander
en gnutta kanel
1 msk timjan
1 l vatten
Lägg allt i en gryta, koka upp och låt puttra i 30 min. Klart att servera med ett gott bröd och gärna wokade äppelklyftor med kokos, farinsocker och kanel samt vaniljsås till efterrätt.
lördag 25 september 2010
Cacao & chilirostade rotfrukter
OK, jag vet... Jag har redan lagt in recept på rostade rotfrukter. Men nu är det höst igen, och rotfrukterna har varit sjukt billiga den här veckan. Så jag kan inte motstå frestelsen att rosta rotfrukter minst någon gång i veckan. Igår blev det den här varianten. Smaskig! Cacao & chilikryddan tillverkas av Santa Maria och finns i vissa välsorterade livsmedelsaffärer. För den som inte hittar den innehåller kryddan: rostade krossade kakaobönor (26%), paprika, socker, chilipeppar (13%), majsmjöl, kanel, kakaopulver, chokladarom, vaniljpulver och klumpförebyggande medel.
CACAO & CHILIROSTADE ROTFRUKTER, 4 hungriga personer
1 stor kålrot (1.3 kg vägde den jag använde enligt kvittot)
1 rotselleri
3 stora morötter
5 rödbetor
4 palsternackor
1-2 msk "cacao & chili"-krydda
Skala alla rotfrukterna och skär dem i stavar respektive klyftor. Lägg i långpanna klädd med bakplåtspapper. Ringla ev. lite olja över. In i ugnen, 200 grader, i någon dryg timme. Strö över cacao & chili samt salta efter behag. Servera med foccaciabröd eller det här brödet och olivolja samt Karintorps tomatdressing.
CACAO & CHILIROSTADE ROTFRUKTER, 4 hungriga personer
1 stor kålrot (1.3 kg vägde den jag använde enligt kvittot)
1 rotselleri
3 stora morötter
5 rödbetor
4 palsternackor
1-2 msk "cacao & chili"-krydda
Skala alla rotfrukterna och skär dem i stavar respektive klyftor. Lägg i långpanna klädd med bakplåtspapper. Ringla ev. lite olja över. In i ugnen, 200 grader, i någon dryg timme. Strö över cacao & chili samt salta efter behag. Servera med foccaciabröd eller det här brödet och olivolja samt Karintorps tomatdressing.
onsdag 22 september 2010
Svamphirs- och linsotto
Igår fick jag inte ha min middag i fred. Mini-Santosha ville prompt sitta i mitt knä, slingrade sig som en ål, utom när jag stoppade in lite av min mat i munnen på honom. Sedan ville han ha mer. Och mer. Och mer. Så - ett ganska gott betyg, alltså. Hade jag vetat att han gillade grytan, hade jag gjort en större sats och mixat. Nu fick han bara smaka på de "minsta" bitarna, d.v.s. ingen svamp. Jag hade wokad kålrot med sweet chilisås och sesamolja till. Det fick pysen INTE smaka på, eftersom små pysar under ett år inte ska äta kålrot.
SVAMPHIRS- OCH LINSOTTO, 4 port
1 gul finhackad lök
4 grovhackade vitlöksklyftor
300 g fyrdelade champinjoner
2 dl belugalinser
2 dl hirs
vatten
3 msk tomatpuré
Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt svampen och låt den vätska av sig lite. Rör ner linser, hirs, vatten och tomatpuré och låt koka i ca 20 min eller tills linser och gryn är mjuka. Klart att servera!
SVAMPHIRS- OCH LINSOTTO, 4 port
1 gul finhackad lök
4 grovhackade vitlöksklyftor
300 g fyrdelade champinjoner
2 dl belugalinser
2 dl hirs
vatten
3 msk tomatpuré
Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt svampen och låt den vätska av sig lite. Rör ner linser, hirs, vatten och tomatpuré och låt koka i ca 20 min eller tills linser och gryn är mjuka. Klart att servera!
söndag 19 september 2010
Glutenfria muslibars II, utan ugn
Jag stoppar i mig ganska många muslibars nuförtiden, och har gjort det sedan mini-Santosha föddes. I början brukade jag baka dem i ugnen, men ju äldre pysen blir, desto svårare blir det att få tiden att räcka till, så numera fryser jag ner dem direkt utan gräddning. Goda att äta i halvfruset tillstånd. Receptet varierar jag efter behag. Igår blev det så här; och det blev faktiskt väldigt gott.
GLUTENFRIA MUSLIBARS II, UTAN UGN
1½ dl hackad blandad torkad frukt (t.ex. olika sorters russin, ananas, papaya, jordgubbar...)
3 dl glutenfri musli (Finax frukt-)
1½ dl hela linfrön
1½ dl Pro 92 (sojaproteinpulver)
½ dl pofiber
1 tsk koffeinfritt snabbkaffepulver
1 msk kakaonibs
½ msk vaniljsocker
vatten till lagom konsistens
Blanda alltsammans till en smet. Forma lagom stora bars och frys in.
GLUTENFRIA MUSLIBARS II, UTAN UGN
1½ dl hackad blandad torkad frukt (t.ex. olika sorters russin, ananas, papaya, jordgubbar...)
3 dl glutenfri musli (Finax frukt-)
1½ dl hela linfrön
1½ dl Pro 92 (sojaproteinpulver)
½ dl pofiber
1 tsk koffeinfritt snabbkaffepulver
1 msk kakaonibs
½ msk vaniljsocker
vatten till lagom konsistens
Blanda alltsammans till en smet. Forma lagom stora bars och frys in.
Etiketter:
fika,
glutenfritt,
kakor,
proteinpulver,
torkad frukt
lördag 18 september 2010
Auberginegratäng med tofu och rotfrukter
Hittade några auberginer som jag hade glömt bort... Och lagade den här goda gratängen! Om man inte har några auberginer kan man nog strunta i dem, och göra en rotfruktsgratäng istället. Kålrot och morot kan ersättas eller kompletteras med vilka andra rotfrukter som helst. Vi åt med pommes stripes/potatis, men någon typ av gryn, bröd eller pasta till istället fungerar nog utmärkt!
AUBERGINEGRATÄNG MED TOFU OCH ROTFRUKTER
2 auberginer i cm-tjocka skivor
500 g grovriven kålrot
3 grovrivna morötter
1 hackad lök
400 g hård tofu
1 dl vatten
2 msk ajvar reilish
1 krossad vitlöksklyfta
svartpeppar
timjan
1 fint hackad röd paprika
Lägg hälften av auberginen i botten av en ugnsfast form. Mixa tofu, vatten, ajvar, vitlök, svartpeppar och timjan till en slät sås. Rör ner kålrot, morot och lök. Bred hälften över auberginen. Lägg på resten av auberginen och täck med resten av röran. Strö finhackad paprika över. Svisch in i ugnen i 50 min, 225 grader. Klart!
AUBERGINEGRATÄNG MED TOFU OCH ROTFRUKTER
2 auberginer i cm-tjocka skivor
500 g grovriven kålrot
3 grovrivna morötter
1 hackad lök
400 g hård tofu
1 dl vatten
2 msk ajvar reilish
1 krossad vitlöksklyfta
svartpeppar
timjan
1 fint hackad röd paprika
Lägg hälften av auberginen i botten av en ugnsfast form. Mixa tofu, vatten, ajvar, vitlök, svartpeppar och timjan till en slät sås. Rör ner kålrot, morot och lök. Bred hälften över auberginen. Lägg på resten av auberginen och täck med resten av röran. Strö finhackad paprika över. Svisch in i ugnen i 50 min, 225 grader. Klart!
torsdag 16 september 2010
Vegetarisk Bah Kut Teh
Nu blir det kinesiskt! Närmare bestämt specialitet för "min" folkgrupp; hakka (kejia på mandarin). Normalt sett görs denna soppa på revbensspjäll eller annat fläskkött och serveras med ris samt soja med färsk röd chilipeppar i strimlor att doppa i. Bah Kut Teh-kryddor finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker i färdiga påsar. En påse räcker till 2 liter soppa, enligt instruktionerna. Min blandning kommer från Malaysia, och är av märket Yew Chian Haw (Vegetarian Bah Kut Teh). Ingrediensförteckningen säger att kryddorna som ingår är Rhizoma ligustici chuanziong, Rhizoma polygonati odorati, Radix angelica sinensis, Cortex cinnamoni (som förmodligen betyder kanelbark eller cassia), Fructus ziziphi jujube (som nog är kinesiska dadlar). Översätt det, den som vågar!
VEGETARISK BAH KUT TEH, 4-6 port
1 påse Bah Kut Teh-kryddor
2 l vatten
1 hel vitlök
1 tsk kinesisk fem kryddor
10 blötlagda tongku-svampar i halvor (torkad shiitake)
½ påse "gyllene nålar" (torkade liljor)
600 g rotfrukter i cm-stora tärningar (jag hade bara kålrot och morot i, men palsternacka och rotselleri hade också varit väldigt bra)
400 g blomkål i buketter
1 purjolök i cm-tjocka skivor
6 blötlagda kinesiska tofustänger i bitar ("dragspel enligt lillasyster"; "dried beancurd sticks" enligt förpackningen)
4 blötlagda torkade skogsöronsvampar i strimlor
12 blad isbergssallat i ganska stora bitar
ev. 16 "veggofrikadeller" i form av "Mushroom balls" (jag köper dem på Hua Xia Supermarket på Herkulesgatan i Stockholm), skurna i halvor
soja
vitpeppar
sesamolja
Koka upp Bah Kut Teh-kryddor, vitlök, vatten och fem kryddor. Tillsätt tongku-svamp i halvor, gyllene nålar och rotfrukter. Låt koka i 20 min. Tillsätt blomkål och purjolök och sjud i 15 min till. Blanda ner tofustänger, skogsöron, isbergssallat och veggofrikadeller och låt alltsammans bli varmt. Tillsätt soja, vitpeppar och sesamolja samt ev. salt efter behag.
VEGETARISK BAH KUT TEH, 4-6 port
1 påse Bah Kut Teh-kryddor
2 l vatten
1 hel vitlök
1 tsk kinesisk fem kryddor
10 blötlagda tongku-svampar i halvor (torkad shiitake)
½ påse "gyllene nålar" (torkade liljor)
600 g rotfrukter i cm-stora tärningar (jag hade bara kålrot och morot i, men palsternacka och rotselleri hade också varit väldigt bra)
400 g blomkål i buketter
1 purjolök i cm-tjocka skivor
6 blötlagda kinesiska tofustänger i bitar ("dragspel enligt lillasyster"; "dried beancurd sticks" enligt förpackningen)
4 blötlagda torkade skogsöronsvampar i strimlor
12 blad isbergssallat i ganska stora bitar
ev. 16 "veggofrikadeller" i form av "Mushroom balls" (jag köper dem på Hua Xia Supermarket på Herkulesgatan i Stockholm), skurna i halvor
soja
vitpeppar
sesamolja
Koka upp Bah Kut Teh-kryddor, vitlök, vatten och fem kryddor. Tillsätt tongku-svamp i halvor, gyllene nålar och rotfrukter. Låt koka i 20 min. Tillsätt blomkål och purjolök och sjud i 15 min till. Blanda ner tofustänger, skogsöron, isbergssallat och veggofrikadeller och låt alltsammans bli varmt. Tillsätt soja, vitpeppar och sesamolja samt ev. salt efter behag.
lördag 11 september 2010
Snabbmat för Pysar: potatis- och ärtmos
Lite bloggtorka här igen, hinner inte riktigt med... Varken att laga mat eller att blogga. Jobb, barnpassning, familjetrassel sätter P för några större köksprojekt än de gamla vanliga wokerna, grytorna och rörorna. Pysen får nöja sig med frysmat (d.v.s. hemlagad sådan) och "snabbmat", majskrokar, barngröt och frukt. Framför allt frukt, eftersom det nästan är det enda som vi får i honom utan krångel. Den vanliga maten varvar vi med frukt för att han åtminstone ska få i sig NÅGOT annat. Den här rätten bjöd vi på igår. Tillsammans med ½ rivet päron, bör tilläggas...
SNABBMAT FÖR PYSAR: POTATIS- OCH ÄRTMOS, 1-2 babyportioner
1 potatis
½ dl frysta gröna ärter
1-2 msk sojamjölk
1 tsk linfröolja
Borsta potatisen och gör lite hål i den med en gaffel. Baka i mikrovågsugn tills potatisen är mjuk. Skala och mosa ihop med ärterna (de tinar av den varma potatisen). Tillsätt sojamjölk och olja till lagom konsistens.
SNABBMAT FÖR PYSAR: POTATIS- OCH ÄRTMOS, 1-2 babyportioner
1 potatis
½ dl frysta gröna ärter
1-2 msk sojamjölk
1 tsk linfröolja
Borsta potatisen och gör lite hål i den med en gaffel. Baka i mikrovågsugn tills potatisen är mjuk. Skala och mosa ihop med ärterna (de tinar av den varma potatisen). Tillsätt sojamjölk och olja till lagom konsistens.
lördag 28 augusti 2010
Wokad vitkål med veggoskinka
Gårdagen var verkligen en händelserik dag. Kl. 4 fick jag ett SMS om att en god vän, som väntade tvillingar, nu skulle åka in till förlossningen, och ungefär 12 timmar senare kom ytterligare ett SMS som berättade att allt hade gått jättebra. Såååå lättad! Däremellan hann vi få besök av mini-Santoshas "partner" (fnizz); min mans bästa vän, hans sambo och deras lilla pysa, som är jämngammal med vår pys. Ett besök som vi pratat om i åratal, och som nu äntligen blev av. För att fira dessa tilldragelser, och för att det plötsligt fanns tre andra som kunde passa bebis, lagade jag kinesisk mat till middag; ris, cashewnötter, en gryta med lotusrot, svamp, gyllene nålar, tofustänger m.m., friterad tofu enligt det här receptet, wokad potatis med paprika och risvinäger samt denna vitkålswok med veggoskinka. De två sistnämnda är i alla fall autentiska kinesiska rätter; potatisen åt jag lite för ofta i Nanjing, där jag "bodde" i tre månader 2004 (studier), och vitkålen enligt pappas recept, vilket jag antar härstammar från södra Kina eller Malaysia. Gott är det i alla fall! Veggoskinka finns i väldigt välsorterade asiatiska butiker (jag köper min i Hua Xia supermarket på Herkulesgatan i Stockholm) och möjligen i väldigt välsorterade veggobutiker.
WOKAD VITKÅL MED VEGGOSKINKA
½ vitkålshuvud i breda strimlor (helst av sommarkål)
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
ca 2 msk vatten, mängd beror på kålens vätskehalt
100 g veggoskinka i pyttesmå tärningar
Stek vitlöken på hög värme tills de blir lite bruna. Tillsätt kålen och rör om. Woka vidare under omrörning i ca 5 min. Tillsätt vattnet och låt puttra på tills kålen börjar mjukna. Tillsätt veggoskinkan. Låt puttra i några minuter till så att nästan allt vatten absorberas. Smaka av med salt.
Tips: Om det är svårt att få tag på veggoskinka - uteslut den! Använd istället salt för att smaksätta. Även det är en autentisk kinesisk rätt. Sommarkål kan ersättas av färsk isbergssallat eller några andra gröna blad, men se till att justera woktid och vattenmängd så att bladen fortfarande är lite knapriga och nästan allt vatten har absorberats.
WOKAD VITKÅL MED VEGGOSKINKA
½ vitkålshuvud i breda strimlor (helst av sommarkål)
3 vitlöksklyftor, grovt hackade
ca 2 msk vatten, mängd beror på kålens vätskehalt
100 g veggoskinka i pyttesmå tärningar
Stek vitlöken på hög värme tills de blir lite bruna. Tillsätt kålen och rör om. Woka vidare under omrörning i ca 5 min. Tillsätt vattnet och låt puttra på tills kålen börjar mjukna. Tillsätt veggoskinkan. Låt puttra i några minuter till så att nästan allt vatten absorberas. Smaka av med salt.
Tips: Om det är svårt att få tag på veggoskinka - uteslut den! Använd istället salt för att smaksätta. Även det är en autentisk kinesisk rätt. Sommarkål kan ersättas av färsk isbergssallat eller några andra gröna blad, men se till att justera woktid och vattenmängd så att bladen fortfarande är lite knapriga och nästan allt vatten har absorberats.
torsdag 26 augusti 2010
Quinoasallad med ajvar reilish
Dagens middag! Serverades tillsammans med stekt portabellosvamp och en wok av vitkål, spiskummin, citronsaft och honung samt morotsstavar. Dock inte från det egna landet, eftersom vi inte har orkat ta fram spaden för att gräva upp dem. Översta jordlagret är fin mulljord medan resterande del består av rätt styv lera. Hyfsat svårt att dra upp morötterna för hand! De går av... Den som tål gluten kan med fördel ersätta hälften av quinoan med grov bulgur.
QUINOASALLAD MED AJVAR REILISH
1 dl svart quinoa
½ dl amaranth
1½ dl gul quinoa (eller bulgur för den som tål gluten)
1 finhackad vitlöksklyfta
8 hackade cocktailtomater
10 cm fintärnad gurka
3 msk ajvar reilish
1 msk hackad gräslök
ev. kallpressad rapsolja
ev. solrosfrön
Koka quinoan och amaranthen i ca dubbla mängden vatten i 20-30 min eller tills grynen har mjuknat. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Låt svalna något innan servering.
QUINOASALLAD MED AJVAR REILISH
1 dl svart quinoa
½ dl amaranth
1½ dl gul quinoa (eller bulgur för den som tål gluten)
1 finhackad vitlöksklyfta
8 hackade cocktailtomater
10 cm fintärnad gurka
3 msk ajvar reilish
1 msk hackad gräslök
ev. kallpressad rapsolja
ev. solrosfrön
Koka quinoan och amaranthen i ca dubbla mängden vatten i 20-30 min eller tills grynen har mjuknat. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Låt svalna något innan servering.
Indisk röd linsgryta med blomkål och potatis
Nu har jag lagat barnmat igen. Eller - snarare vuxenmat som även passar små barn om man mosar det hela med en potatisstöt och sedan tillsätter lite extra olja (raps- eller linfrö-) för energi- och omega-3-fettsyrornas skull. Denna gryta ska bli som en soppa nästan, och koka så att allt är jättemjukt. Om det blir FÖR såsigt - tillsätt lite pofibrer, så blir det tjockare. Gott, tyckte både jag och mini-Santosha. Vuxna kan med fördel ta lite mango chutney till.
INDISK RÖD LINSGRYTA MED BLOMKÅL OCH POTATIS
½ msk malen spiskummin
1 tsk hel koriander
ganska många curryblad
1 tsk kalonji (lökfrön)
2 dl röda linser
1 hackad gul lök
5 dl vatten eller mer
750 g blomkål i buketter
2 potatisar i tärningar
1 skivad morot
1oo g haricot verts i mindre bitar
Rosta kryddorna i en torr kastrull. Tillsätt linser, lök och vatten och låt koka ca 15 min. Blanda ner blomkål, potatis och morot. Låt koka i ca 30 min till. Blanda ner haricot verts och koka tills de blir mjuka. Klart!
INDISK RÖD LINSGRYTA MED BLOMKÅL OCH POTATIS
½ msk malen spiskummin
1 tsk hel koriander
ganska många curryblad
1 tsk kalonji (lökfrön)
2 dl röda linser
1 hackad gul lök
5 dl vatten eller mer
750 g blomkål i buketter
2 potatisar i tärningar
1 skivad morot
1oo g haricot verts i mindre bitar
Rosta kryddorna i en torr kastrull. Tillsätt linser, lök och vatten och låt koka ca 15 min. Blanda ner blomkål, potatis och morot. Låt koka i ca 30 min till. Blanda ner haricot verts och koka tills de blir mjuka. Klart!
onsdag 25 augusti 2010
Rostat kikärtssnacks
Här kommer ett riktigt smaskigt snacks, som är enkelt att göra själv, bara man planerar lite. En varning utfärdas dock: de är grymt svåra att sluta äta. Å andra sidan bra mycket nyttigare än chips och godis. Originalreceptet finns "Enkelt grönt" av Lisa Förare Winbladh, Malin Landqvist och Sanna Liedgren. Här är min version!
ROSTAT KIKÄRTSSNACKS
5 dl kikärter, blötlagda i minst 8 timmar
1 msk soja
1 msk paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
Häll av blötläggningsvattnet från kikärterna. Klappa dem torra i en ren handduk eller med hushållspapper. Blanda kikärterna med kryddorna, och lägg i en bakplåtspappersklädd långpanna. In i ugnen, 225 grader i 20-30 min. Rör om emellanåt. Stäng sedan av ugnen, sätt ugnsluckan på glänt och låt eftertorka till önskad knaprighet! OBS! Ta eventuellt ut kikärterna en stund efter de 20-30 min, så att de inte blir brända.
ROSTAT KIKÄRTSSNACKS
5 dl kikärter, blötlagda i minst 8 timmar
1 msk soja
1 msk paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 tsk cayennepeppar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
Häll av blötläggningsvattnet från kikärterna. Klappa dem torra i en ren handduk eller med hushållspapper. Blanda kikärterna med kryddorna, och lägg i en bakplåtspappersklädd långpanna. In i ugnen, 225 grader i 20-30 min. Rör om emellanåt. Stäng sedan av ugnen, sätt ugnsluckan på glänt och låt eftertorka till önskad knaprighet! OBS! Ta eventuellt ut kikärterna en stund efter de 20-30 min, så att de inte blir brända.
tisdag 24 augusti 2010
Wok med enoki-svamp och fem kryddor
Trots att vi ganska ofta äter "kinesisk-inspirerad" mat hemma är jag dålig på att lägga ut några recept på det vi äter. Det är liksom så självklart för mig att bara woka, slänga i några färdiga såser (inköpta i kinesiska butiker, dock), lite kryddor, strö över lite nötter och servera med ris, att jag inte tänker tanken att det inte är lika självklart för andra, som INTE vuxit upp med en far som har jobbat som kock i flera år och ALDRIG lagar mat efter recept. Bättring även på denna front utlovas! Här kommer en första wok-variant, som vi nyss smaskade i oss till middag. Enoki-svamp ser ut som långa vita tjocka trådar med en liten knopp överst, finns i välsorterade asiatiska butiker eller typ ICA Maxi. Uteslut eller ersätt med "gyllene nålar" (torkade liljor, som blötläggs i hett vatten i ca 20 min).
WOK MED ENOKI-SVAMP OCH FEM KRYDDOR
½ gul lök i strimlor
1 rejäl klyfta vitkål i strimlor
3 strimlade morötter
3 hackade vitlöksklyftor
100 g enoki-svamp
1 msk vegetarisk woksås (imitation av ostronsås, märket Lee Kum Kee)
½ msk japansk soja
2 krm "fem kryddor" (kinesisk blandning med bl.a. stjärnanis, lagerblad; viktigt att välja en god sort - jag har en thailändsk....)
Woka lök, vitkål, morötter, vitlök och svamp i några minuter - så att det hela blir knaprigt mjukt. Tillsätt woksås, soja och fem kryddor och rör om. Klart!
WOK MED ENOKI-SVAMP OCH FEM KRYDDOR
½ gul lök i strimlor
1 rejäl klyfta vitkål i strimlor
3 strimlade morötter
3 hackade vitlöksklyftor
100 g enoki-svamp
1 msk vegetarisk woksås (imitation av ostronsås, märket Lee Kum Kee)
½ msk japansk soja
2 krm "fem kryddor" (kinesisk blandning med bl.a. stjärnanis, lagerblad; viktigt att välja en god sort - jag har en thailändsk....)
Woka lök, vitkål, morötter, vitlök och svamp i några minuter - så att det hela blir knaprigt mjukt. Tillsätt woksås, soja och fem kryddor och rör om. Klart!
Etiketter:
kinesiskt,
kål,
svamp,
sydostasiatiskt,
wok
torsdag 19 augusti 2010
Pizzadeg (med gluten)
Här kommer förresten ett bra recept på pizzadeg; det grundrecept jag brukade använda när jag fortfarande åt gluten, och använder när resten av sällskapet ska bli bjudna på hembakad pizza. Från början har jag stulit receptet ur någon bok publicerad av ICA bokförlag, men jag minns inte vilken. Dessutom har jag modifierat det så att det passar min egen köksutrustning. Och det där med att väga och mäta; nja, det är jag inte så bra på.
PIZZADEG, 4 stora eller 6 små
2½ dl vatten
2 msk vetemjöl
25 g jäst
ca 6½ dl vetemjöl
1 tsk salt
Blanda vatten, 2 msk vetemjöl och jäst till en jämn, lös smet. Låt jäsa i en halvtimme. Arbeta in resten av mjölet och saltet. Knåda degen länge, så att den blir fast och seg (vilket tar minst 10 min för hand). Låt jäsa i minst 2 timmar. Knåda igenom degen och skär i lagom antal bitar. Rulla till bollar. Låt vila i 10 min och platta sedan ut till bottnar. Lämna gärna en tjockare kant ytterst. Lägg på fyllning, och grädda bums, 250 grader mitt i ugnen.
Tips: För att få bottnen extra knaprig: lägg pizzorna på bakplåtspapper. Ställ in en plåt (eller använd en baksten) i ugnen redan när ugnen värms upp. Vid gräddningen dras pappret över till den heta plåten. Genom detta förfaringssätt förklistras stärkelsen snabbare vid kontakt med den heta plåten (eller bakstenen), vilket innebär att risken för degiga bottnar minskar. Väldigt vätskiga fyllningar, som svamp, squash och aubergine, kan stekas först för att minska risken för degig botten. Eller skivas väldigt tunt. Paprika kan med fördel grillas.
PIZZADEG, 4 stora eller 6 små
2½ dl vatten
2 msk vetemjöl
25 g jäst
ca 6½ dl vetemjöl
1 tsk salt
Blanda vatten, 2 msk vetemjöl och jäst till en jämn, lös smet. Låt jäsa i en halvtimme. Arbeta in resten av mjölet och saltet. Knåda degen länge, så att den blir fast och seg (vilket tar minst 10 min för hand). Låt jäsa i minst 2 timmar. Knåda igenom degen och skär i lagom antal bitar. Rulla till bollar. Låt vila i 10 min och platta sedan ut till bottnar. Lämna gärna en tjockare kant ytterst. Lägg på fyllning, och grädda bums, 250 grader mitt i ugnen.
Tips: För att få bottnen extra knaprig: lägg pizzorna på bakplåtspapper. Ställ in en plåt (eller använd en baksten) i ugnen redan när ugnen värms upp. Vid gräddningen dras pappret över till den heta plåten. Genom detta förfaringssätt förklistras stärkelsen snabbare vid kontakt med den heta plåten (eller bakstenen), vilket innebär att risken för degiga bottnar minskar. Väldigt vätskiga fyllningar, som svamp, squash och aubergine, kan stekas först för att minska risken för degig botten. Eller skivas väldigt tunt. Paprika kan med fördel grillas.
Knaprig panpizzadeg
Här kommer ett icke-glutenfritt recept på panpizzadeg. Enligt mannen blev det väldigt god pizzabotten av den; jag kladdade på en blandning av tomatpuré och Heinz chilisås, och toppade med skivad svamp, lök, squash, tomat och vanlig ost (eftersom mannen äter det). Fungerar utmärkt att frysa också (i gräddad version alltså), och i crisp-pannan i nya mikron blir det dessutom "ickedegigt" när man värmer.
KNAPRIG PANPIZZADEG, 1 plåt/långpanna
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
15 g jäst
2 msk olivolja
½ tsk salt
vatten till lagom konsistens
Blanda ingredienserna med så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg. Knåda så länge som bebis tillåter, d.v.s. i ca 10 min. Låt jäsa i ca 2 timmar, eller tills du har tid att baka ut degen. Knåda igenom den och kavla ut till en platta, lika stor som en ugnsplåt eller långpanna (plattan bör vara 1-2 cm tjock). Lägg på bakplåtspapper på plåten/långpannan. Bred på fyllning. In i ugnen, 225 grader, 20-30 min. Om du har en baksten (det har jag): dra över pappret på stenen, så blir pizzabottnen ännu knaprigare.
KNAPRIG PANPIZZADEG, 1 plåt/långpanna
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
15 g jäst
2 msk olivolja
½ tsk salt
vatten till lagom konsistens
Blanda ingredienserna med så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg. Knåda så länge som bebis tillåter, d.v.s. i ca 10 min. Låt jäsa i ca 2 timmar, eller tills du har tid att baka ut degen. Knåda igenom den och kavla ut till en platta, lika stor som en ugnsplåt eller långpanna (plattan bör vara 1-2 cm tjock). Lägg på bakplåtspapper på plåten/långpannan. Bred på fyllning. In i ugnen, 225 grader, 20-30 min. Om du har en baksten (det har jag): dra över pappret på stenen, så blir pizzabottnen ännu knaprigare.
onsdag 18 augusti 2010
Latlasagne
Det här är den enklaste lasagnen jag någonsin har lagat. Kräver inte mycket mer än att bygga ihop det hela, samt lite öppnande av tetror, pappförpackningar, hackning av rester, skivning av squash och hyvling av veggoost (det går bra med vanlig också för den som äter det). Squash har vi för övrigt i mängder just nu; det blev liksom lite många plantor på odlingslotten sedan mannen missuppfattat det där med att fröns grobarhet försämras med åren. Jag menade INTE att hela påsen skulle sås ut...
LATLASAGNE
ca 4 dl rester av något slag; jag använde en ganska smaklös wok som jag hackade i mindre bitar
1 tetra (390 g) ICA:s färdiga tomatsås med basilika
1 tetra (2 dl) havre- eller sojagrädde
8 soltorkade tomater i olja, strimlade
2 squashfrukter, skivade på längden i cm-tjocka skivor
12-16 lasagneplattor (använd glutenfria vid glutenintolerans!)
Riven veggoost, gärna smältbar (alternativt jästflingor eller smulad tofu)
Olja en ugnssäker form, lagom stor för lasagne. Bred 1/3 av resterna i botten och häll lite tomatsås över. Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av rester, soltorkade tomater, squash, tomatsås och grädde. Upprepa. Lägg på ytterligare ett lager plattor, sedan squash, tomatsås, och strö riven veggoost över. Skjuts in i ugnen i 200 grader, ca 45 min. Smaklig måltid!
LATLASAGNE
ca 4 dl rester av något slag; jag använde en ganska smaklös wok som jag hackade i mindre bitar
1 tetra (390 g) ICA:s färdiga tomatsås med basilika
1 tetra (2 dl) havre- eller sojagrädde
8 soltorkade tomater i olja, strimlade
2 squashfrukter, skivade på längden i cm-tjocka skivor
12-16 lasagneplattor (använd glutenfria vid glutenintolerans!)
Riven veggoost, gärna smältbar (alternativt jästflingor eller smulad tofu)
Olja en ugnssäker form, lagom stor för lasagne. Bred 1/3 av resterna i botten och häll lite tomatsås över. Lägg på ett lager lasagneplattor, följt av rester, soltorkade tomater, squash, tomatsås och grädde. Upprepa. Lägg på ytterligare ett lager plattor, sedan squash, tomatsås, och strö riven veggoost över. Skjuts in i ugnen i 200 grader, ca 45 min. Smaklig måltid!
tisdag 17 augusti 2010
Semestermat...
Oj, oj, oj, vad jag har varit dålig på att uppdatera bloggen! Mycket beror nog på att vi har varit bortresta och haft semester - och "datorkarantän" för att inte bli alltför besatta av Internet... Och nu har vi påbörjat projektet "få mini-Santosha i säng i rimlig tid istället för kl. 22", vilket gör att matlagningen blir mer än lidande. Det blir mest snabba grejer för tillfället, som stekt squash med kokt potatis och blomkål samt tinade ärter. Men - jag ska bättra mig - promise! För att vässa gaddarna (Pysen har fått fyra hittills) kommer ytterligare en variation på temat ärtcreme. Denna gång mixade jag i några kvistar färsk koriander - sjutton vad det blev gott! Förutsatt att man gillar färsk koriander, förstås... Jag och fadern mumsade på, medan mannen, modern och syrran rynkade på näsorna; de två förra p.g.a. koriandern, den senare p.g.a. ärterna. Till ärtröran blev det som vanligt någon variation på rostade grönsaker; aubergine, paprika, tomat, svamp och färska kryddor. Testade att marinera "sojafiléer" också (torkade avlånga bitar av texturerat sojaprotein), betydligt godare i denna form än omarinerat. Fast... Ganska trist egentligen. De måste nog ner i någon sås för att komma till sin rätt.
ÄRTCREME MED FÄRSK KORIANDER
1½ dl ärter
1 msk pressad citron
ca 5 kvistar färsk koriander
1 krm spiskummin
1 liten pressad vitlöksklyfta
vatten till lagom konstistens
Mixa alltsammans. Mumsigt till allt som behöver piffas upp med en röra. Till bebisar utesluter man vitlöken (om bebisens mage är känslig).
MARINERADE SOJAFILÈER (eller annat torkat sojakött)
Filéer av texturerat sojaprotein
Soja
Vatten
Senap (helst Fyris starka senap)
Balsamvinäger
Paprikapulver
Blötlägg sojafiléerna i hett vatten. Krama ur och skölj måååååånga gånger i kallt vatten. Pressa ur all vätska noggrant! Blanda samman marinaden (tänk på att det går åt ganska mycket, eftersom de urkramade filéerna suger upp en hel del). Lägg i filéerna och låt dem "bada" i minst någon timme, gärna i kylskåp. Stek i het olja.
ÄRTCREME MED FÄRSK KORIANDER
1½ dl ärter
1 msk pressad citron
ca 5 kvistar färsk koriander
1 krm spiskummin
1 liten pressad vitlöksklyfta
vatten till lagom konstistens
Mixa alltsammans. Mumsigt till allt som behöver piffas upp med en röra. Till bebisar utesluter man vitlöken (om bebisens mage är känslig).
MARINERADE SOJAFILÈER (eller annat torkat sojakött)
Filéer av texturerat sojaprotein
Soja
Vatten
Senap (helst Fyris starka senap)
Balsamvinäger
Paprikapulver
Blötlägg sojafiléerna i hett vatten. Krama ur och skölj måååååånga gånger i kallt vatten. Pressa ur all vätska noggrant! Blanda samman marinaden (tänk på att det går åt ganska mycket, eftersom de urkramade filéerna suger upp en hel del). Lägg i filéerna och låt dem "bada" i minst någon timme, gärna i kylskåp. Stek i het olja.
onsdag 28 juli 2010
Zucchini- och auberginegratäng med mixad tofutomatsås
Vi har SJUKT många squashplantor på vår miniodlingslott. Mannen missuppfattade det där med att hållbarheten på frön sjunker med åren, och trodde att de inte skulle gro om de sparades till nästa år. Så, halva landet är fyllt av squash, resterande hälft innehåller 3 rader förvuxna rädisor, 2 rader morötter, 3 rader sockerärter och en rad bondbönor. Samt grönkål och några stackars kålrabbiplantor intryckt längs kanterna. För att vi inte ska bada i squash, skördar jag dem när de är små, runt 10 cm. Då är de som godast också. Igår fick de åka med i en gratäng. På grund av tidsbrist blev det minimalt med tillagning, så gratängen blev rätt vattning. Den som hinner steker squash och aubergine innan ugnstillagningen.
ZUCCHINI- OCH AUBERGINEGRATÄNG MED MIXAD TOFUTOMATSÅS
1 burk hela tomater
400 g fast tofu
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl näringsjästflingor
1 dl hackad färsk basilika
svartpeppar
2 längsskivade auberginefrukter
5 små zucchinis, skivade på längden
1 tärnad paprika (gul)
Mixa allt t.o.m. svartpeppar till en sås. Lägg aubergineskivor i botten av en ugnssäker smord form. Häll 1/3 av såsen över. Lägg på ett lager zucchini. Häll över 1/3 av såsen. Lägg på ett lager till med zucchini och aubergine (det som inte fick plats i första omgångarna). Häll över resten av såsen. Strö paprikan över. Grädda, 45 min, 225 grader mitt i ugnen. Servera med sallad, bröd och ev. klyftpotatis.
Tips: Mixa överblivna rester med lite olja och bjud bebis att smaka! Småttingar under 1 år ska inte äta stekt mat, men om man skrapar av det "gratinerade lagret sås och paprika" borde det vara lugnt tycker jag.
ZUCCHINI- OCH AUBERGINEGRATÄNG MED MIXAD TOFUTOMATSÅS
1 burk hela tomater
400 g fast tofu
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl näringsjästflingor
1 dl hackad färsk basilika
svartpeppar
2 längsskivade auberginefrukter
5 små zucchinis, skivade på längden
1 tärnad paprika (gul)
Mixa allt t.o.m. svartpeppar till en sås. Lägg aubergineskivor i botten av en ugnssäker smord form. Häll 1/3 av såsen över. Lägg på ett lager zucchini. Häll över 1/3 av såsen. Lägg på ett lager till med zucchini och aubergine (det som inte fick plats i första omgångarna). Häll över resten av såsen. Strö paprikan över. Grädda, 45 min, 225 grader mitt i ugnen. Servera med sallad, bröd och ev. klyftpotatis.
Tips: Mixa överblivna rester med lite olja och bjud bebis att smaka! Småttingar under 1 år ska inte äta stekt mat, men om man skrapar av det "gratinerade lagret sås och paprika" borde det vara lugnt tycker jag.
måndag 26 juli 2010
Ugnsbakade grönsaker, uppiffad ärtcreme och kanelbakad sötpotatis
Mannen är på grabbhelg, jag får hantera bebis och matlagning bäst jag kan. Det blir med andra ord ganska enkel mat för närvarande - med en unge på armen, i bärsjal eller otåligt väntande på en stol bredvid finns inte så många andra alternativ. Gott blev det dock ändå, det jag åt igår kväll.
UGNSBAKADE GRÖNSAKER
2 små squash (från egen odling!)
½ skivad aubergine
1 rödlök, cm-tjocka skivor
1 tomat i halvor
6 tudelade färska champinjoner
1 gul paprika i breda strimlor
1 kvist rosmarin
1 kvist citrontimjan
svartpeppar
Hiva alltsammans i en ugnssäker form, och släng in i ugn, 225 grader, i 30 min.
UPPIFFAD ÄRTCREME
1 dl gröna ärter
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
2 krm spiskummin
1 krm paprikapulver
några blad färsk basilika
Mixa med lite vatten till lagom konsistens.
KANELBAKAD SÖTPOTATIS
2 skalade små sötpotatisar i halvor
kanel
Lägg potatisen med snittytan uppåt i en ugnssäker form. Dutta på lite kanel. Släng in i ugnen tillsammans med grönsakerna i ca 30 min.
UGNSBAKADE GRÖNSAKER
2 små squash (från egen odling!)
½ skivad aubergine
1 rödlök, cm-tjocka skivor
1 tomat i halvor
6 tudelade färska champinjoner
1 gul paprika i breda strimlor
1 kvist rosmarin
1 kvist citrontimjan
svartpeppar
Hiva alltsammans i en ugnssäker form, och släng in i ugn, 225 grader, i 30 min.
UPPIFFAD ÄRTCREME
1 dl gröna ärter
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
2 krm spiskummin
1 krm paprikapulver
några blad färsk basilika
Mixa med lite vatten till lagom konsistens.
KANELBAKAD SÖTPOTATIS
2 skalade små sötpotatisar i halvor
kanel
Lägg potatisen med snittytan uppåt i en ugnssäker form. Dutta på lite kanel. Släng in i ugnen tillsammans med grönsakerna i ca 30 min.
onsdag 21 juli 2010
Tomat-ris-lins-hirs med stekt aubergine
Ibland, när man minst anar det, drabbas man av enorm matlagningsinspiration. Om man dessutom LYCKAS med det man lagar till, är det självklart ännu roligare. Det här åt vi igår - och det var jättegott, tyckte jag. Mini-Santosha ska få smaka ikväll - eller imorgon. Det blev några barnportioner till frysen... Men stekt aubergine är ingenting för små Pysar under ett år.
TOMAT-RIS-LINS-HIRS MED STEKT AUBERGINE
1½ hackad lök
2 hackade vitlökslyftor
1 tsk kummin
1 lagerblad
1 morot i tärningar
1 burk hela tomater
2 dl ris
2 dl röda linser
1 dl hirs
vatten
3 kvistar timjan
Skölj hirsen i hett vatten för att bli av med bitterämnena. Lägg allt i en gryta, koka upp och sjud under lock tills riset är mjukt. Fiska upp lagerbladet och timjankvistarna. Servera med haricot verts samt aubergineskivor, som stekts i lite olja och kryddats med svartpeppar, paprikapulver och örtsalt.
Babyanpassa: Om barnet är kräset, mixa och späd med lite extra vatten. Tillsätt dessutom lite kallpressad raps- eller linfröolja för omega-3-fettsyrornas skull och för att få upp energivärdet.
TOMAT-RIS-LINS-HIRS MED STEKT AUBERGINE
1½ hackad lök
2 hackade vitlökslyftor
1 tsk kummin
1 lagerblad
1 morot i tärningar
1 burk hela tomater
2 dl ris
2 dl röda linser
1 dl hirs
vatten
3 kvistar timjan
Skölj hirsen i hett vatten för att bli av med bitterämnena. Lägg allt i en gryta, koka upp och sjud under lock tills riset är mjukt. Fiska upp lagerbladet och timjankvistarna. Servera med haricot verts samt aubergineskivor, som stekts i lite olja och kryddats med svartpeppar, paprikapulver och örtsalt.
Babyanpassa: Om barnet är kräset, mixa och späd med lite extra vatten. Tillsätt dessutom lite kallpressad raps- eller linfröolja för omega-3-fettsyrornas skull och för att få upp energivärdet.
söndag 18 juli 2010
Linsquinotto med svamp
Värmen har lagt sig något, och igår kväll fick vi ett hett efterlängtat regn, som mot alla odds resulterade i några vattenpölar ute på vår gård. Matinspiration hade jag inte, ändå lyckades jag åstadkomma en god linsquinotto med svamp till middag. Om man hoppar över fräsningen, använder tomatpuré utan salt och sedan kör alltsammans i mixern eller skär allt i mindre delar, samt tillsätter lite extra fett, blir det även en lämplig rätt för småttingar under ett år. Min egen pys håller på att få sin första tand nu, dreglar duktigt över mammas tallrik när jag äter (och pysen absolut vill sitta i knä).
LINSQUINOTTO MED SVAMP, per portion
1 liten finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
150 g champinjoner i bitar
1 liten morot i fina tärningar
½ dl svart quinoa
½ dl gröna linser
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1½ dl vatten
1 msk färsk timjan
lite svartpeppar
Fräs lök, vitlök, svamp och morot en liten stund. Tillsätt quinoa, linser, tomatpuré, lagerblad och vatten. Rör om och låt koka upp. Sjud i ca 20 min. Blanda ner timjan och svartpeppar. Klart!
LINSQUINOTTO MED SVAMP, per portion
1 liten finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
150 g champinjoner i bitar
1 liten morot i fina tärningar
½ dl svart quinoa
½ dl gröna linser
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1½ dl vatten
1 msk färsk timjan
lite svartpeppar
Fräs lök, vitlök, svamp och morot en liten stund. Tillsätt quinoa, linser, tomatpuré, lagerblad och vatten. Rör om och låt koka upp. Sjud i ca 20 min. Blanda ner timjan och svartpeppar. Klart!
Etiketter:
barnmat,
glutenfritt,
linser,
quinoa,
svamp
lördag 17 juli 2010
Tomatbulgur med majs
Ett recept, som enligt mannen var nödvändigt att komma ihåg, eftersom det var "lite ovanligt" i hans ögon. Själv tuggar jag på med glutenfritt - magen vill inte riktigt bli sams med mig...
TOMATBULGUR MED MAJS
1 finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 fint tärnade äpplen
olja
3½ dl bulgur
3 msk tomatpuré (Slotts delikatesskryddad idag)
2 msk senap
vatten
1 liten burk majs
½ dl hackad färsk citrontimjan
Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills det blir mjukt men inte får färg. Tillsätt bulgur, tomatpuré och senap. Rör om och häll i vattnet. Låt koka upp och puttra tills bulguren är mjuk. Blanda ner majs och timjan. Klart!
Tips till serveringen: tofu/fetaost, svartpeppar, olivolja, krutonger, färsk gräslök
Strö över, i nämnd ordning, tofu (saltmarinerad - eller fetaost/salladsost för den som inte är vegan) i små bitar, peppar, olivolja, krutonger (tillverkas med fördel genom att steka små bitar av den överblivna foccacian från microbaket i olja till frasiga gyllene krutonger) och hackad färsk gräslök.
TOMATBULGUR MED MAJS
1 finhackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 fint tärnade äpplen
olja
3½ dl bulgur
3 msk tomatpuré (Slotts delikatesskryddad idag)
2 msk senap
vatten
1 liten burk majs
½ dl hackad färsk citrontimjan
Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills det blir mjukt men inte får färg. Tillsätt bulgur, tomatpuré och senap. Rör om och häll i vattnet. Låt koka upp och puttra tills bulguren är mjuk. Blanda ner majs och timjan. Klart!
Tips till serveringen: tofu/fetaost, svartpeppar, olivolja, krutonger, färsk gräslök
Strö över, i nämnd ordning, tofu (saltmarinerad - eller fetaost/salladsost för den som inte är vegan) i små bitar, peppar, olivolja, krutonger (tillverkas med fördel genom att steka små bitar av den överblivna foccacian från microbaket i olja till frasiga gyllene krutonger) och hackad färsk gräslök.
Råa morotsbiffar
Mitt första försök att göra något "raw" - i Uppsala är det alltför varmt för att laga vanlig mat (25-35 grader den senaste veckan - varje dag). Normalt sett är jag liksom lite skeptisk mot nya mattrender. GI, Atkins, raw foood, detox i all ära, men att vara veganmamma är väl tillräckligt krångligt som det är, i synnerhet om man ska uppfostra en liten veganbebis? Råkost är visserligen gott, men att BARA äta råa grejer? Jag skulle tröttna. Försökte råkostfasta en gång, fy tusan vad trist det var! Här är i alla fall några "biffar" som blev helt OK, även om senapen och ärterna gör att de inte är riktigt "raw" om man är "raw-fundamentalist". Ärterna, som man köper frysta, är nämligen förvällda väldigt hastigt innan de fryses in.
RÅA MOROTSBIFFAR, per portion
1 morot
3/4 dl gröna ärter (frysta)
½ msk Fyris starka senap
Mixa allt till en röra och forma till biffar. Smaskens! Om man är lat struntar man i formningen och äter röran som den är.
RÅA MOROTSBIFFAR, per portion
1 morot
3/4 dl gröna ärter (frysta)
½ msk Fyris starka senap
Mixa allt till en röra och forma till biffar. Smaskens! Om man är lat struntar man i formningen och äter röran som den är.
söndag 11 juli 2010
Foccacia i mikrovågsugn
För inte så länge sedan kastade vi ut vår gamla mikrovågsugn, en nästan antik klenod som såg dagens ljus någon gång under tidigt 1990-tal. Den fungerade, men vi tyckte att den hade gjort sitt. Det var jag grymt tacksam över idag, när det har varit över 30 grader varmt i Uppsala, och jag ville bjuda svärföräldrarna på nybakt bröd till pastasalladen. Tack vare vår nya micro, med "crisp"-funktion, var det möjligt, utan att behöva sätta på ugnen, och ytterligare späda på värmen i den redan stekheta lägenheten.
FOCCACIA I MIKROVÅGSUGN (vi har en Whirpool)
20 g jäst
2½ dl durumvetemjöl
2½ dl vanligt vetemjöl
2 msk olivolja
2 msk olja från soltorkade tomater i olja
1 tsk socker
1 tsk smulad oregano
ca 3-4 dl vatten
olivolja, salt, paprikapulver och örtkryddor till garnering
Blanda samman allt utom garneringen till en lös deg. Låt jäsa någon timme. Pytsa upp i oljad crisp-panna (den som följer med micron), och tryck ut till en platta med oljade fingrar, så att det blir lite gropar i brödet. Stänk olivolja ovanpå och strö över kryddor + salt. Grädda direkt; crispfunktionen i 13 minuter. Låt svalna lite och skär upp i tårtbitsstora bitar. Godast att äta nygräddat.
FOCCACIA I MIKROVÅGSUGN (vi har en Whirpool)
20 g jäst
2½ dl durumvetemjöl
2½ dl vanligt vetemjöl
2 msk olivolja
2 msk olja från soltorkade tomater i olja
1 tsk socker
1 tsk smulad oregano
ca 3-4 dl vatten
olivolja, salt, paprikapulver och örtkryddor till garnering
Blanda samman allt utom garneringen till en lös deg. Låt jäsa någon timme. Pytsa upp i oljad crisp-panna (den som följer med micron), och tryck ut till en platta med oljade fingrar, så att det blir lite gropar i brödet. Stänk olivolja ovanpå och strö över kryddor + salt. Grädda direkt; crispfunktionen i 13 minuter. Låt svalna lite och skär upp i tårtbitsstora bitar. Godast att äta nygräddat.
tisdag 29 juni 2010
Bebis-skramlad tofu
Näst efter färsk ananas, solvarma jordgubbar och bröstmjölk (såklart), är det här mini-Santoshas (7 månader) favoriträtt just nu - även mamma tycker att det är gott, om man tillsätter lite kryddor, näringsjäst och struntar i att mixa alltsammans när bebisportionen och några burkar till frysen är undantagna. Smaklig måltid!
BEBIS-SKRAMLAD TOFU
1 liten färsk hackad lök
1 grovriven morot
1 liten grovriven potatis
5 cm grovriven squash
2 stora skivade champinjoner
100 g blomkål i små buketter
150 g tofu i smulor
ev. kikärtsmjöl (om det blir väldigt vattnigt)
ev. näringsjästflingor
ev. kallpressad raps- eller linfröolja
Lägg allt utom tofun i en kastrull. Lägg på ett lock och låt koka tills alltsammans är mjukt. Tillsätt tofun. Värm. Om det blir väldigt vattnigt - tillsätt kikärtsmjöl och koka upp så att det tjocknar. Blanda i näringsjäst och olja. Mixa. Klart!
BEBIS-SKRAMLAD TOFU
1 liten färsk hackad lök
1 grovriven morot
1 liten grovriven potatis
5 cm grovriven squash
2 stora skivade champinjoner
100 g blomkål i små buketter
150 g tofu i smulor
ev. kikärtsmjöl (om det blir väldigt vattnigt)
ev. näringsjästflingor
ev. kallpressad raps- eller linfröolja
Lägg allt utom tofun i en kastrull. Lägg på ett lock och låt koka tills alltsammans är mjukt. Tillsätt tofun. Värm. Om det blir väldigt vattnigt - tillsätt kikärtsmjöl och koka upp så att det tjocknar. Blanda i näringsjäst och olja. Mixa. Klart!
söndag 27 juni 2010
Senapsrostat
En ny variant på rostade grönsaker/rotfrukter/svamp, som smakade över förväntan bra. Jag hade den som en del av midsommarmaten; intogs med kokt färskpotatis, min "vanliga" ärtcreme och morotsstavar. Samt förstås Karintorps tomatdressing stark variant. Så här gjorde jag!
SENAPSROSTAT
1 rejäl bit kålrot i bitar, 2 x 2 x ½ cm
½ blomkålshuvud i buketter
200 färska champinjoner, delade i 4 delar om de är stora
1-2 msk stark Fyris-senap
Blanda alltsammans i en smord eller bakplåtspapprad ugnssäker form. Ställ in i ugnen, 200 grader, i 45 min. Klart!
SENAPSROSTAT
1 rejäl bit kålrot i bitar, 2 x 2 x ½ cm
½ blomkålshuvud i buketter
200 färska champinjoner, delade i 4 delar om de är stora
1-2 msk stark Fyris-senap
Blanda alltsammans i en smord eller bakplåtspapprad ugnssäker form. Ställ in i ugnen, 200 grader, i 45 min. Klart!
Etiketter:
kål,
rotfrukter,
smårätter,
svamp,
ugnsmat
fredag 25 juni 2010
Rabarbersylt med kanel och vanilj
Joakim - det här receptet är till dig! Favoritsylt hemma hos oss, och bland vissa av våra besökare (jag nämner inga namn...). Proportionerna är som vanligt lite ungefärliga, men receptet går bra att dubbla både en och två och tre gånger. Man kan använda såväl hela kanelstänger som malen kanel om man inte har kanelstänger hemma. I en extra lyxig variant ersätter man vaniljsockret med vaniljstång.
RABARBERSYLT MED KANEL OCH VANILJ
500 g rabarber
lite vatten
250 g syltsocker (fungerar även med vanligt strösocker men hållbarheten på sylten blir kortare)
1 kanelstång eller ½-1 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
Skölj och skala ev. rabarbern. Skär i mindre bitar, ca 1 cm. Tjocka stjälkar delas mitt itu. Lägg bitarna och en liten skvätt vatten (och kanelstång och vaniljstång om du använder det) i en kastrull. Låt sjuda till rabarbern är hyfsat mjuk. Tillsätt sockret. Koka upp och koka på ganska stark värme tills rabarbern är mjuk och faller sönder och sylten är skapligt tjock. Skumma sylten. Tillsätt vaniljsocker och malen kanel om du inte använt vanilj- och kanelstänger. Rör om. Häll upp i rena burkar och sätt på ett lock. Klart!
RABARBERSYLT MED KANEL OCH VANILJ
500 g rabarber
lite vatten
250 g syltsocker (fungerar även med vanligt strösocker men hållbarheten på sylten blir kortare)
1 kanelstång eller ½-1 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker
Skölj och skala ev. rabarbern. Skär i mindre bitar, ca 1 cm. Tjocka stjälkar delas mitt itu. Lägg bitarna och en liten skvätt vatten (och kanelstång och vaniljstång om du använder det) i en kastrull. Låt sjuda till rabarbern är hyfsat mjuk. Tillsätt sockret. Koka upp och koka på ganska stark värme tills rabarbern är mjuk och faller sönder och sylten är skapligt tjock. Skumma sylten. Tillsätt vaniljsocker och malen kanel om du inte använt vanilj- och kanelstänger. Rör om. Häll upp i rena burkar och sätt på ett lock. Klart!
måndag 21 juni 2010
Linspastej
Gammal påläggsfavorit som har hängt med i många år nu. Jag hittade grundreceptet (som jag sedan har modifierat - såklart) i "Hälsa", något nummer från 1990-talet för en hel massa år sedan, testade och gillade. Kan varieras i det oändliga, med andra kryddor, örter, smaksättare, oljor, nötter, fröer... Här är i alla fall basen! Tillsätt gärna linfröolja för omega-3-fettsyrornas skull.
LINSPASTEJ
1 hackad lök
3 dl röda linser
4½ dl vatten eller buljong
1 tsk spiskummin (minst!)
eventuellt någon hackad vitlöksklyfta
örter (ca 1 msk torra): timjan, persilja, rosmarin, dragon, mynta, oregano...
smaksättning (ca 1 msk): tomatpuré, sambal oelek (1 tsk), senap, tomatdressing, sweet chilisås, soja, finhackad purjolök...
kryddor: cayennepeppar, svartpeppar, vegeta, muskot, paprikapulver, kanel, curry...
mixade nötter, frön, tahini...
ev. olja (2-3 tsk), gärna linfrö- eller raps-
Koka linserna mosiga tillsammans med vatten, lök, ev. vitlök och spiskummin. Mixa med övriga smaksättningar efter behag. Pytsa upp i mindre burkar och frys det som inte går åt inom ett par dagar (förvaras i kylskåp). Utmärkt som dip, pålägg eller i utspädd form till pasta.
LINSPASTEJ
1 hackad lök
3 dl röda linser
4½ dl vatten eller buljong
1 tsk spiskummin (minst!)
eventuellt någon hackad vitlöksklyfta
örter (ca 1 msk torra): timjan, persilja, rosmarin, dragon, mynta, oregano...
smaksättning (ca 1 msk): tomatpuré, sambal oelek (1 tsk), senap, tomatdressing, sweet chilisås, soja, finhackad purjolök...
kryddor: cayennepeppar, svartpeppar, vegeta, muskot, paprikapulver, kanel, curry...
mixade nötter, frön, tahini...
ev. olja (2-3 tsk), gärna linfrö- eller raps-
Koka linserna mosiga tillsammans med vatten, lök, ev. vitlök och spiskummin. Mixa med övriga smaksättningar efter behag. Pytsa upp i mindre burkar och frys det som inte går åt inom ett par dagar (förvaras i kylskåp). Utmärkt som dip, pålägg eller i utspädd form till pasta.
söndag 20 juni 2010
Hemlagad hummus
Jag kom just på att jag inte har publicerat något recept på hummus. Senast blev det den här varianten - och den blev grymt bra tyckte jag. Mannen sa dock att den var torr och hällde på lite extra olivolja.
HEMLAGAD HUMMUS
6 dl kokta kikärter (ca 2 dl okokta)2 msk oskalade sesamfrön
2 tsk linfröolja1-2 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta1-2 msk pressad citron
3 msk torkad persiljakokspad till lagom konsistens
söndag 6 juni 2010
Kokos-citronglass
Favoritglass hos oss - och flera bekanta... Min käre make sommarjobbade ett år på Triumf glasscafé i Göteborg, där de hade en kulglass med denna smakkombination. Men, glassen togs bort, till mannens stora sorg. Så vi fick uppfinna en egen! Och den blir riktigt god! Fungerat att göra även utan glassmaskin, förutsatt att man rör om i smeten då och då under infrysningen. Här är receptet!
KOKOS-CITRONGLASS
1 burk (400 g) kokosmjölk - ej light!
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
1 msk pressad citron
några droppar citronarom eller finrivet skal av ½-1 citron
½-1 dl kokosflingor
Blanda samman allt utom kokosflingorna och kyl smeten i några timmar. Kör i glassmaskin. Rör ner kokosflingorna och ställ i frysen en stund innan servering.
KOKOS-CITRONGLASS
1 burk (400 g) kokosmjölk - ej light!
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
1 msk pressad citron
några droppar citronarom eller finrivet skal av ½-1 citron
½-1 dl kokosflingor
Blanda samman allt utom kokosflingorna och kyl smeten i några timmar. Kör i glassmaskin. Rör ner kokosflingorna och ställ i frysen en stund innan servering.
fredag 4 juni 2010
Sojayoghurt med nypon och vanilj
Många smårätter här nu... Den här yoghurten blandade jag till igår, och den blev riktigt lyckad! Någon gång ska jag knåpa ihop ett recept på hemgjord nyponsoppa också, måste bara leta reda på det först. Jag använde naturell sojayoghurt från Carlshamns mejeri, men det borde fungera även med Alpro soya eller för all del hemgjord om någon händelsevis skulle göra sådan. Jag har gjort det förut med bakteriekultur från Mejeribolaget (bakterierna var dock uppfödda på mjölk), men tyvärr finns den inte att köpa längre.
SOJAYOGHURT MED NYPON OCH VANILJ, per portion
2 dl naturell sojayoghurt
½ tsk vaniljsocker (gärna med äkta vanilj)
1 tsk nyponpulver (nyponskalsmjöl)
Blanda alltsammans och mumsa på! Eventuellt kan man röra ut nyponpulvret i lite hett vatten först för att få det jämnt fördelat i yoghurten. Jag tycker personligen inte att det gör så mycket om det är lite klumpar, men det kan ju finnas andra som har en annan åsikt...
SOJAYOGHURT MED NYPON OCH VANILJ, per portion
2 dl naturell sojayoghurt
½ tsk vaniljsocker (gärna med äkta vanilj)
1 tsk nyponpulver (nyponskalsmjöl)
Blanda alltsammans och mumsa på! Eventuellt kan man röra ut nyponpulvret i lite hett vatten först för att få det jämnt fördelat i yoghurten. Jag tycker personligen inte att det gör så mycket om det är lite klumpar, men det kan ju finnas andra som har en annan åsikt...
tisdag 1 juni 2010
Stekt palsternacka med äpple
Ett litet tillbehör som mannen uppskattade mycket. Jag serverade med ris kokt med lite amaranth samt hummussås (hemlagad hummus utrörd i lite vatten och olja). Annars är de stora matäventyren mest på nivån blomkålspuré och ärtpuré just nu, eftersom vi håller på att lära mini-Santosha att äta annat än bröstmjölk.
STEKT PALSTERNACKA MED ÄPPLE, per portion
1 stor palsternacka i fina strimlor
1 klyftat äpple
1 liten finhackad vitlöksklyfta
olja
salt
cayennepeppar
ev. en slatt honung
Hetta upp oljan. Stek grönsakerna i ca 10 min eller tills de får färg och blir mjuka. Salta, peppra och ringla ev. över lite honung.
STEKT PALSTERNACKA MED ÄPPLE, per portion
1 stor palsternacka i fina strimlor
1 klyftat äpple
1 liten finhackad vitlöksklyfta
olja
salt
cayennepeppar
ev. en slatt honung
Hetta upp oljan. Stek grönsakerna i ca 10 min eller tills de får färg och blir mjuka. Salta, peppra och ringla ev. över lite honung.
måndag 24 maj 2010
Jordgubb- och carobsmoothie
Här kommer receptet på en riktig proteinboost till smoothie. Om man gör som jag, och mixar jordgubbarna i ganska fryst tillstånd, blir konsistensen som mjukglass ungefär, men långtifrån lika sött. Mmmmmmmmmmm......
JORDGUBB- OCH CAROBSMOOTHIE, 1 stort glas
2 dl frysta jordgubbar
1½ dl sojamjölk (Provamel Extra)
1-2 msk "Pro 92" proteinpulver (92% sojaprotein, märket Naturell)
1 msk carob
Mixa alltsammans till en "sörja" och häll upp i glas. Avnjuts bums!
JORDGUBB- OCH CAROBSMOOTHIE, 1 stort glas
2 dl frysta jordgubbar
1½ dl sojamjölk (Provamel Extra)
1-2 msk "Pro 92" proteinpulver (92% sojaprotein, märket Naturell)
1 msk carob
Mixa alltsammans till en "sörja" och häll upp i glas. Avnjuts bums!
fredag 21 maj 2010
Frasvåfflor på balkongen
I Uppsala har det varit sommarvarmt i snart en vecka. Härligt soliga dagar, ljumma kvällar, perfekt för en fikastund i goda vänners lag på balkongen! Igår gräddade vi våfflor, dock inte glutenfria denna gång. Det är något visst med att laga maten på plats. Grilla på balkongen får man ju inte göra, men det står ingenstans något om våffelgrädding... Dessutom blev jag av med en skvätt ICA:s sojamjölk, som jag tycker smakar vedervärdigt. Men - i våffelsmet dög den gott.
FRASVÅFFLOR PÅ BALKONGEN, ca 10-12 laggar (3 hungriga vuxna)
6 dl sojamjölk
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ dl rapsolja
Vispa samman ingredienserna. Hetta upp och smörj våffeljärnet med mjölkfritt margarin. Grädda gyllenbruna våfflor, ca 3/4 dl smet per lagg. Servera med sylt och glass eller bara glass.
TIPS: Överblivna våfflor (om det mot all förmodan blir några) kan rostas i brödrost och serveras med strösocker dageb därpå - lyxfrukost från barndomen!
FRASVÅFFLOR PÅ BALKONGEN, ca 10-12 laggar (3 hungriga vuxna)
6 dl sojamjölk
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1½ dl rapsolja
Vispa samman ingredienserna. Hetta upp och smörj våffeljärnet med mjölkfritt margarin. Grädda gyllenbruna våfflor, ca 3/4 dl smet per lagg. Servera med sylt och glass eller bara glass.
TIPS: Överblivna våfflor (om det mot all förmodan blir några) kan rostas i brödrost och serveras med strösocker dageb därpå - lyxfrukost från barndomen!
tisdag 18 maj 2010
Ratatouille
Jag tycker att det är ganska svårt att lyckas med ratatouille. Den här blev dock riktigt bra! Det blir ganska mycket till en person, men ganska lite till två. Jag serverade med kokt potatis och morot. Smaskens!
RATATOUILLE, 1-2 port
½ gul hackad lök
½ tärnad aubergine
½ tärnad squash
½ tärnad röd paprika
½ tärnad gul paprika
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g burktomater
1 msk tomatpuré (Slotts)
1 lagerblad
timjan
svartpeppar
Låt alla grönsaker utom en av vitlöksklyftorna puttra med lagerbladet i en kastrull i någon timme. Tillsätt resten av vitlöken, timjan och svartpeppar och puttra någon minut till. Klart!
RATATOUILLE, 1-2 port
½ gul hackad lök
½ tärnad aubergine
½ tärnad squash
½ tärnad röd paprika
½ tärnad gul paprika
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g burktomater
1 msk tomatpuré (Slotts)
1 lagerblad
timjan
svartpeppar
Låt alla grönsaker utom en av vitlöksklyftorna puttra med lagerbladet i en kastrull i någon timme. Tillsätt resten av vitlöken, timjan och svartpeppar och puttra någon minut till. Klart!
söndag 16 maj 2010
Svampröra med mikrobakad sötpotatis
Dagens middag: Svampröra med mikrobakad sötpotatis och sallad på färsk vitkål, morot, gurka, paprika, rödlök m.m. samt färsk ananas till efterrätt blev riktigt bra! Lill-Santosha gjorde vad han kunde för att dregla i maten under såväl tillagning som inmundigande - han gillar att sitta framåtvänd i bärsjal när mamma lagar mat. Kanske ett blivande kockämne? Recept på halva härligheten - sallad får ni mixtra till på egen hand!
SVAMPRÖRA
½ finhackad gul lök
lite finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad stjälk selleri
250 g fint skivade champinjoner
1 msk rött matlagningsvin
½ msk Fyris starka senap (lokalproducerad senap från Slotts gamla fabrik i Uppsala)
1 msk sojamjölk
1 msk lingonsylt utan tillsatt socker
½ tsk dragon
svartpeppar
Fräs löken en stund. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs vidare tills vätskan nästan har kokat bort. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ihop några minuter. Klart!
MIKROBAKAD SÖTPOTATIS
2 sötpotatisar, skurna i halvor på längden
lite malen kanel
lite salt
Lägg potatishalvorna på en tallrik. Mikra på full effekt tills potatisarna är nästan mjuka. Strö på salt och kanel och mikra i 1-2 min till (beroende på mikrovågsugn - vår är från mikrovågsugnarnas barndom; maxeffekt 550 W och värmer ojämnt. Ny ska införskaffas - snart). Klart!
SVAMPRÖRA
½ finhackad gul lök
lite finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad stjälk selleri
250 g fint skivade champinjoner
1 msk rött matlagningsvin
½ msk Fyris starka senap (lokalproducerad senap från Slotts gamla fabrik i Uppsala)
1 msk sojamjölk
1 msk lingonsylt utan tillsatt socker
½ tsk dragon
svartpeppar
Fräs löken en stund. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs vidare tills vätskan nästan har kokat bort. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ihop några minuter. Klart!
MIKROBAKAD SÖTPOTATIS
2 sötpotatisar, skurna i halvor på längden
lite malen kanel
lite salt
Lägg potatishalvorna på en tallrik. Mikra på full effekt tills potatisarna är nästan mjuka. Strö på salt och kanel och mikra i 1-2 min till (beroende på mikrovågsugn - vår är från mikrovågsugnarnas barndom; maxeffekt 550 W och värmer ojämnt. Ny ska införskaffas - snart). Klart!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)