
TOFU MED SWEETCHILI OCH WOKSÅS
400 g hårdpressad tofu
olja
2 msk sweet chili-sås
1-2 msk vegetarisk woksås (finns i asiatiska butiker, om man äter fisk kan man använda ostronsås. Går även att ersätta med soja + socker + kinesisk "fem kryddor")
några droppar sesamolja
ev. färsk koriander eller finhackad purjolök att strö över
Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i trekanter, så att de blir ca 3 cm på den längsta sidan (det är inte så kinkigt). Hetta upp olja i en gjutjärnspanna, eller använd en bra, non-stickbehandlad stekpanna (då kan man skippa oljan om stekpannan är tillräckligt varm). Stek tofbitarna gyllenbruna på både över- och undersidan, minst 5 min på varje sida (man kan vända på bitarna flera gånger). Ytan ska vara torr. Tillsätt såserna, rör om och ta från plattan. Droppa lite sesamolja över. Lägg upp och garnera ev. med finhackad purjolök eller färsk koriander.
Man kan variera rätten genom att tillsätta finstrimlade grönsaker, t.ex. lök, vitlök, morötter, paprika... Woka i så fall separat och blanda med tofun mot slutet.
CITRONKOKOSKÅL
600 g finstrimlad vitkål
olja
rivet citronskal (obesprutad citron) eller cedroarom
½ dl kokosmjölk eller 1 msk kokosmjölkspulver
vatten
Fräs kålen i lite olja. Tillsätt kokosmjölk eller kokosmjölkspulver + vatten och låt puttra tills kålen mjuknat. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Smaksätt med skal av riven citron (och salt om så önskas).
GRYN
Välj valfria gryn att servera till; råris, basmatiris, bovete, hirs, quionoa - om man äter gluten: bulgur, matvete, matkorn, mathavre... Koka i vatten eller buljong.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar