söndag 15 november 2009

Tofu med sweetchili och woksås, citronkokoskål och "gryn"

Det här receptet på tofu har visat sig vara en hit, som uppskattas av alla jag bjudit, även dem som inte gillar tofu i vanliga fall. Hemligheten är att välja hårdpressad tofu, och inte vända på bitarna för tidigt (då går de sönder). Jag väljer helst tofu från Yipin Soja, hård eller extra hård variant till den här rätten. Den tofun är i särklass bäst enligt mig - dessutom tillverkad i Sverige av ett företag i Stockholmsområdet. Och finns att köpa i Örebro där jag numera bor. Annars finns tofu i många "vanliga" livsmedelsbutiker också, t.ex. av märket "Kung Markatta". Receptet nedan räcker till 2-4 vuxna, beroende på hur mycket gryn man kokar som tillbehör.

TOFU MED SWEETCHILI OCH WOKSÅS
400 g hårdpressad tofu
olja
2 msk sweet chili-sås
1-2 msk vegetarisk woksås (finns i asiatiska butiker, om man äter fisk kan man använda ostronsås. Går även att ersätta med soja + socker + kinesisk "fem kryddor")
några droppar sesamolja
ev. färsk koriander eller finhackad purjolök att strö över

Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i trekanter, så att de blir ca 3 cm på den längsta sidan (det är inte så kinkigt). Hetta upp olja i en gjutjärnspanna, eller använd en bra, non-stickbehandlad stekpanna (då kan man skippa oljan om stekpannan är tillräckligt varm). Stek tofbitarna gyllenbruna på både över- och undersidan, minst 5 min på varje sida (man kan vända på bitarna flera gånger). Ytan ska vara torr. Tillsätt såserna, rör om och ta från plattan. Droppa lite sesamolja över. Lägg upp och garnera ev. med finhackad purjolök eller färsk koriander.

Man kan variera rätten genom att tillsätta finstrimlade grönsaker, t.ex. lök, vitlök, morötter, paprika... Woka i så fall separat och blanda med tofun mot slutet.

CITRONKOKOSKÅL
600 g finstrimlad vitkål
olja
rivet citronskal (obesprutad citron) eller cedroarom
½ dl kokosmjölk eller 1 msk kokosmjölkspulver
vatten

Fräs kålen i lite olja. Tillsätt kokosmjölk eller kokosmjölkspulver + vatten och låt puttra tills kålen mjuknat. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Smaksätt med skal av riven citron (och salt om så önskas).

GRYN
Välj valfria gryn att servera till; råris, basmatiris, bovete, hirs, quionoa - om man äter gluten: bulgur, matvete, matkorn, mathavre... Koka i vatten eller buljong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar