söndag 15 november 2009

Enkel mat på hösten

Den här rätten lagade jag en dag när jag var extremt TRÖTT efter en heldag på sjukhus, jobb och vårdcentral. Det fanns inte riktigt ork till några större bedrifter i köket, men det blev faktiskt riktigt gott. Lite "man tar vad man har av det som är billigt i affären". I det här fallet var det delikatesspotatis, ruccolasallat och babyspenat som var billigt, och då fick det bli det att utgå ifrån. Kanske inte den bästa maten ur näringssammansättningsperspektiv. Den som har mer energi än vad jag hade, kan med fördel servera en bönsallad, tofu eller ärter till.

ROSTAD DELIKATESSPOTATIS
900 g delikatesspotatis (små potatisar)
ev. lite olja
ev. lite salt

Borsta potatisen ordentligt. Lägg i ugnsform. Ringla ev. lite olja över, och strö på lite salt. Sätt in i mitten av ugnen, 225 grader, i 30-40 minuter eller tills potatisarna är lagom mjuka.

KOKTA RÖDBETOR

Rödbetor
Balsamvinäger
Olivolja

Koka rödbetorna mjuka i vatten - tiden beror på hur stora rödbetorna är. Häll av vattnet. Täck med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Skala rödbetorna, klyfta dem. Servera balsamvinäger och olivolja till, eller gör en god marinad och häll över rödbetsklyftorna.

SVAMPRÖRA

300 g fint skivade champinjoner
2 stora finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
olja
1 påse babyspenat (70 g), sköljd
1 påse ruccolasallat (70 g), sköljd
peppar
franska örtkryddor

Fräl lök, vitlök och svamp i olja tills svampen börjar få lite färg. Vänd ner babyspenat och ruccolasallat. Tag från värmen och krydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar