Som sagt, brysselkål är en favorit hos oss just nu. Dessutom väldigt billigt, i kvartersbutiken kan man köpa 500 g-påsar med svenskodlad brysselkål för bara 2 kr just nu. För att variera den vanliga kokta brysselkålen, provade jag att göra en torr curry av den istället, och det blev faktiskt riktigt lyckat. Till serverades basmatiris kokt med gurkmeja, lök, vitlök, kardemumma, paprika och djupfrysta ärter (ärterna blandade jag i mot slutet) och färdigköpt mango chutney. Gott!
BRYSSELKÅLSCURRY
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk hel kummin
1/2 tsk kalonji-frön (nigella seeds/lökfrön)
1 tsk krossade korianderfrön
1 krm kanel
1 krm kardemumma
2 hela kryddpepparkorn
4 curryblad
1/4 finhackad urkärnad röd chili
ca 1 tsk finhackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor (stora!)
1/2 hackad gul lök
500 g färsk, finstrimlad brysselkål
1 tsk amchur (mangopulver, ger sur smak, ersätt med citronsaft)
vatten
1 msk tomatjuice
linfröolja
Lägg alla kryddorna utom amchur, chili, ingefära, vitlök och lök i en stor gryta. Sätt på plattan på medelvärme, och värm till kryddorna börjar dofta. Tillsätt brysselkålen och fräs under konstant omrörning i ca 5 min. Sänk värmen, tillsätt några matskedar vatten samt amchur och lägg på ett lock. Låt puttra i ca 20 min. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Blanda ner tomatjuicen och smaka av med salt om så önskas. Droppa över någon tsk linfröolja över varje portion för värdefullt tillskott av omega-3-fettsyror (omvandlas till andra fettsyror om oljan hettas upp). Servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar