måndag 16 november 2009

Om mina recept + yoghurtpotatismos

Så - då var alla gamla blogginlägg överflyttade!

Först några ord om mina recept. Jag måste börja med att erkänna en sak - jag väger och mäter ytterst sällan det jag har i maten. Inte ens när jag bakar väger eller mäter jag ingredienserna. I recepten har jag försökt att uppskatta mängderna efter bästa förmåga, men det finns en viss felmarginal... Min filosofi är väl lite som farbror Melkers "efter behag", så justera gärna efter din egen smak. Jag skyller detta på min käre far. När jag skulle lära mig laga kinesisk mat, ville jag att han skulle ange mått. Så, han gjorde ett tappert försök och mätte snällt alla ingredienser, medan jag såg på och antecknade. Sedan märkte han att det inte riktigt blev rätt, tillsatte lite mer, hällde ut litegrann, och tillsatte ytterligare någon ingrediens. Visst fick jag ner recepten på pränt, men framför allt lärde mig att nyckeln till god mat går genom fingertoppskänsla, och inte genom att slaviskt följa en handledning.

Salt använder jag nästan aldrig, däremot soja och buljong i form av tärning, fond eller pasta ibland, men då i mycket mindre mängder än vad som normalt sett är fallet. Så - är du van vid mycket salt, måste nog mängderna justeras upp.

Jag använder heller inte vegan-mjölkprodukter särskilt ofta, och när jag väl gör det, så är det snarare i form av maizenamjöl + sojamjölk än gräddersättningar. Så, vill du ha lite krämigare mat, byt ut en del av sojamjölken mot gräddersättning. När det gäller matfett och olja, så använder jag ytterst sparsamt av det, och därför kanske olja saknas i recept när ingredienserna ska fräsas ihop. Tillsätt efter behag! Själv brukar jag hälla på lite linfröolja i efterhand, för att få i mig omega-3-fett, som inte finns så gott om i andra vegetabilier.

Portionsangivelser har jag för det mesta utelämnat. Både jag och min man äter nog mer än genomsnittet, så det skulle ändå bli fel...

Dags för ett recept! Jag har fått lite problem med ischias så här sent i graviditeten. Det går hyfsat att gå, men att stå är en plåga emellanåt. Därför blir matlagningen lite lidande, och präglas av enkelhet. Igår åt vi i alla fall det här potatismoset, som faktiskt blev riktigt gott.

YOGHURTPOTATISMOS
8 stora potatisar
1/2 mycket finhackad gul lök
2 dl sojayoghurt naturell
1 krm vitpeppar
2 msk torkad persilja

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa tillsammans med lök, yoghurt och kryddor. Servera med rårivna morötter blandade med pressad lime, kokt brysselkål (eller någon annan kokt grönsak) eventuellt en bönsallad eller tinade gröna ärter. Mannen fick sesamnuggets till, men de innehåller äggvita. Själv mumsade jag istället i mig mer av moset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar