APELSINMARINERADE RÖDBETOR
6 rödbetor
saft av 1 apelsin
peppar
Koka rödbetorna. Häll kallt vatten över och låt stå en stund, så går skalet lätt att gnugga av. Skala. Skär i bitar och lägg dem i en skål. Pressa över saften av en apelsin och peppra. Rör om. Låt stå kallt i några timmar.

GRILLAD PAPRIKASALLAD
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 grön paprika (på bilden hade jag dock en röd till istället)
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
1-2 msk kapris
Halvera och kärna ur paprikorna. Grilla i ugn, 225 grader, högt upp, tills skalet blir brunsvart. Låt svalna lite. Skala. Skär i strimlor. Lägg upp dem fint på en tallrik eller i en pajform. Droppa balsamvinäger över. Peppra, och strö lite kapris ovanpå.
TOMATGRYN
1,25 dl amaranth
1,25 dl quinoa
1,25 dl helt bovete
ca 7 dl vatten
1 stor hackad tomat
2 msk tomatpuré
1 finhackad lök
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 dl hackad purjolök
1/4 dl torkad persilja
OBS! Alla grynen behöver sköjas i hett vatten innan de kokas för att få bort "bitterämnen" som sitter i skalet! Koka upp amaranth, vatten, lök, tomat och tomatpuré. Sänk värmen, och låt sjuda under lock. Tillsätt quinoan efter 10 min, och bovetet efter ytterligare 5 min. Koka 15 minuter till. Stäng av plattan. Tillsätt vitlök, purjolök och persilja och låt stå minst 5 min med lock på. Häll upp i skål.
SMÖRDEGSKNYTEN MED CURRY-POTATIS (med gluten)
250 g kyld smördeg (utan mjölk) eller frysta smördegsplattor som tinas
1/2 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
en liten bit finhackad ingefära
olja
curry efter behag
3 fint tärnade råa potatisar
2 msk vatten
Börja med fyllningen. Hetta upp oljan. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek i några minuter. Tillsätt curryn och rör om. Blanda ner potatisen. Låt steka tills potatisen har fått lite stekyta och nästan är mjuk. Häll i vattnet, och låt puttra en stund. Låt svalna.
Skär smördegen i fyrkanter, ca 5x5 cm. Lägg någon tsk fyllning ovanpå varje fyrkant och vik ihop till en triangel. Kläm ihop kanterna ordentligt. Grädda i ugn, 225 grader, tills knytena får lite färg.
ÖVRIGT PÅ BUFFÈN:
Kokta edamame-sojabönor (gröna sojabönor, finns i frysdisken på ICA eller i asiatiska butiker. Om de har skidor - skala! Skalet är INTE gott)
Kokt brysselkål
Kokta majskolvar i bitar
Surdegsbröd
Tofuline färskost med vitlök och örter
Ost (icke vegansk i det här fallet, men man kan även använda vegansk hårdost)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar