söndag 15 november 2009

Citronspetsad kål- och algwok med mungbönris

Den här rätten är en av mina favoriter när kylskåpet nästan är tomt. Som vanligt när det gäller mina recept finns en grund, som sedan kan varieras rejält. Tips följer efter receptet! Börja koka riset, eftersom det tar längst tid. Jag brukar köpa alger i asiatiska butiker, eftersom det är mycket billigare där... Om man inte hittar alger går det bra att utesluta dem, men tillsätt i så fall lite extra soja. Receptet räcker nog till 2-3 vuxna.

MUNGBÖNRIS
1,25 dl mungbönor
1,25 dl råris, gärna basmati
4-5 dl vatten

Koka mungbönor och råris i vattnet i ca 40 minuter. Se till att det inte kokar torrt och tillsätt i så fall mer vatten. Bönorna behöver inte blötläggas innan om man använder råris.

CITRONSPETSAD KÅL- OCH ALGWOK
700 g finstrimlad vitkål
lite olja
någon nypa alger, t.ex. arame eller strimlade kombualger (kan uteslutas om man inte har det eller inte hittar)
vatten
rivet citronskal (obesprutad citron!) eller cedroarom
japansk soja

Blötlägg algerna i vatten i minst 10 min. Skölj väl och låt rinna av. Fräs kålen i lite olja i några minuter. Tillsätt lite vatten och låt puttra så att den blir mjuk. Om man inte vill använda så mycket fett, går det bra att "torrsteka" i non-stick-behandlad stekpanna och tillsätta lite vatten alltefterom. Tillsätt algerna mot slutet och smaksätt med rivet citronskal och japansk soja.

Variationer:
Stark version: smaksätt med lite sambal oelek
Stark vitlöksversion: smaksätt med stark chilisås med vitlök (OBS! INTE sweet chili eller tomatbaserad sås, utan sådan sås som är gjord på riktig chili)
Ingefärsversion: tillsätt lite riven ingefära tillsammans med kålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar