fredag 26 november 2010

Ljust bröd på rågsurdeg

Imorgon smäller det! Då är det nämligen dags för mini-Santoshas 1-årskalas, med närmare 25 gäster. För att göra det hela till en större matutmaning än vanligt har vi, förutom våra egna vegan-idéer, vänner med IBS (inga rotfrukter, kål, lök, baljväxter osv), allergi (nötter, soja, lök, palsternacka, selleri, morötter, karotenrika grönsaker, nästan alla frukter) och laktosintolerans. Vad lagar man då? SOPPA! Receptet kommer efter morgondagen. Till soppan ska vi i alla fall ha bröd, och eftersom det bara är jag som inte äter gluten blir det bröd av "vanligt" mjöl. Barnvänligt, d.v.s. saltfritt. Och förhoppningsvis gott. Limporna blev i alla fall väldigt vackra...

LJUST BRÖD PÅ RÅGSURDEG, 4 stora limpor
7½ dl rågsurdeg (grundrecept här!)
12.5 g jäst (1/4 paket)
ca 8 dl vatten
2½-3 kg vetemjöl
½ dl kallpressad rapsolja
½ dl mörk sirap

Blanda surdeg, jäst, vatten, mjöl och olja till en ganska kladdig deg. Låt jäsa i 8-10 timmar i rumstemperatur - tryck ihop degen någon gång under tiden och låt jäsa upp igen. Knåda in mer mjöl samt sirap så att degen blir fast och smidig. Dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tjock platta och rulla ihop från långsidan till limpor (rullandet gör att degen jäser upp bättre). Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt (alla fyra på samma plåt). Pensla sidorna med olja, så går de lättare att dela efter gräddningen. Jäs under bakduk i 1-1½ timme. Skär några snitt med vass kniv i varje limpa som "dekoration" och pensla med vatten. Grädda på nedersta falsen i ugnen, 175-200 grader i ungefär 50 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar