tisdag 30 november 2010

Kladdkaka utan ägg

Mannens favoritkaka nummer ett är kladdkaka. Nu har jag nästan lyckas veganisera honom, åtminstone så mycket att han inte köper hem ägg och mjölk, samt sällan ost, som han älskar, och istället använder sojamjölk och Tofulinefärskost. Lyckan var stor när han konstaterade att kladdkaka utan ägg också smakade kladdkaka. Här är min variant! Och som ett tips: gör dubbel eller tredubbel sats och grädda i bakplåtspapprad långpanna. Servera gärna med slätvispad krämig kokosmjölk, glass eller Soyatoo-grädde. Receptet är lite opålitligt, för ibland händer det att oljan "kryper ut" ur smeten under gräddningstiden:-/. Ett uppdaterat och kanske något bättre recept finns här.

KLADDKAKA UTAN ÄGG
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl olja
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
vatten
kokosflingor

Rör samman socker, mjöl, olja, kakao, vaniljsocker och salt med så mycket vatten att det blir en tjock, klibbig smet. Smörj en form (helst med löstagbar kant, men det går även utan sådan - själv använder jag en gratängform) och bröa med kokos. Häll i smeten i formen. Strö ev. lite kokos över kakan och grädda i 175 grader, 20-25 min långt ner i ugnen. Låt svalna lite eller helt innan servering.

2 kommentarer:

  1. Följ inte efter detta det blev pannkaka för mig, vilket innebär att jag misslyckades totalt :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, jag vet! Det är därför jag har skrivit att receptet är opålitligt i inledningen! Ibland fungerar det, ibland inte och jag vet inte riktigt varför det blir på det ena eller andra viset, men det kan ha med vattenmängden att göra. Trist att du inte fick det att fungera:-(. Sorry!

      Radera