onsdag 22 december 2010

Mormors inlagda portabello"sill"

Idag är det riktigt kallt här i Uppsala, -20 grader. Givetvis hade vi planerat att det var idag vi skulle klara av stora julmatsinköpet, på Coop Forum, en dryg halvtimmes promenad bort. Vi har ingen bil, men det är lite sport att få hem allting utan sådan eller buss till hjälp. Med ryggsäck, barnvagn och pulka kommer man långt! Fast, jag måste erkänna att det var lite tungt att dra pulkan, eftersom gång- och cykelbanorna för en gångs skull var välsandade etappvis. Väl hemma fick jag den strålande idén att lägga in "sill" på mormors vis, men med portabellochampinjoner och morötter istället för den där slemmiga halvråa fisken som allätarnas julbord kryllar av. Mormor blev såklart jätteglad över att jag ringde och ville ha recept på inläggningen, och blev så inspirerad att hon själv tänkte prova samma sak.

MORMORS INLAGDA PORTABELLO"SILL"
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
½ dl ättiksprit
1 tsk krossad kryddpeppar
2 små lagerblad
1 stor halverad, sedan skivad portabellochampinjon
1 skivad morot
3 pyttesmå skivade röda lökar

Koka upp socker, vatten, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Tillsätt svampen och sjud 1 min. Blanda ner morot och lök. Låt svalna. Häll upp på burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar