Det blir mycket bakning på bloggen just nu, inser jag. Å andra sidan har det området varit eftersatt tidigare. Jag är egentligen bra mycket bättre på att baka än att laga mat. Problemet är att jag är lite FÖR erfaren för att ha koll på mängder och volymer av ingredienser. Jag KÄNNER på degen om jag har i "lagom mycket". Hur som helst, här är lussekattsreceptet för 2010, med gluten och ganska mycket fett och socker. Mini-Santosha var inte intresserad av att hjälpa till med utbakningen. Däremot av att stoppa i sig russin. Så vi får väl se hur hans lilla mage mår imorgon... Och dra på trissor - jag lyckades fotografera baket, så här får ni se hur fina bullarna blev!
LUSSEKATTER 2010 (med gluten)
30 g jäst
5 dl vatten
2 dl socker
1 g saffran (2 paket), stött med lite socker
1 dl rapsolja
1 dl mjölkfritt margarin
ca 12 dl vetemjöl
russin
Smula ner jästen i en bunke eller stor gryta. Tillsätt övriga ingredienser och knåda samman till en "hanterbart kladdig" deg. Låt jäsa i 1-2 timmar under lock/bakduk. Knåda igenom degen och dela i lagom många bitar. Forma lussekatter (S, "kissnödiga bläckfiskar", bockar, "stjärnor", sniglar o.s.v.). Tricket för att få russinen att stanna kvar och inte bli brända vid gräddningen är att "snurra in dem" i samband med att lussekatterna formas. Lägg på bakplåtspapprad plåt. Jäs 1 timme till. Grädda mitt i ugnen, 225-250 grader, i 6-8 min. Låt svalna under bakduk.
Ser jättegott ut. :)
SvaraRadera