UGNSBAKADE MARINERADE CHAMPINJONER
300 g champinjoner, stora i 4 delar, små hela
2 msk tomatpuré
1 krm av vardera kryddnejlika, muskotnöt och svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk honung (eller sirap för den som inte äter honung)
½ msk balsamvinäger
lite vatten
Gojsa ihop alltsammans och ställ i kylen i någon timme. Lägg i ugnssäker form (smord). Sedan in i ugn, 225 grader i 45-60 min.
NÖTBIFFAR/-BOLLAR/-JÄRPAR (ganska stor sats)
2 dl havregryn (hirs- eller boveteflingor för spannmålsfri version)
2 dl vatten
1 tsk av vardera spiskummin, cacao & chili-krydda och paprikapulver
1 krm kanel
1½ dl rostade salta jordnötter
½ dl hampafrön (med skal)
3/4 dl solrosfrön
½ gul lök
7 soltorkade tomater
senap till pensling
lite olja
Blanda havregryn, vatten och kryddor och låt svälla i 10 min. Mixa nötter, lök och tomater. Blanda ihop alltsammans till en smet. Ställ i kylen eller forma direkt till biffar, bollar, järpar, limpor etc. Lägg i smord form. Pensla med senap och droppa över lite olja. Grädda i 225 grader i 30 min, eller stek i stekpanna (hoppa över senapssteget).
APELSINBAKADE MORÖTTER
500 g morötter i långa stavar
rivet skal av 1/4 apelsin (obesprutad, tack!)
saft av 1 apelsin
1 tsk timjan
Blanda i ugnssäker form. Grädda, 225 grader i 45-60 min.
PERSILJEPRICKIGT POTATISMOS
750 g potatis
1½-2 dl sojamjölk (Provamel Extra)
vitpeppar
ev. buljongpasta eller salt
½-1 dl finhackad persilja
Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet. Stöt med potatisstöt till mos eller använd elvisp (jag äger ingen:-)). Tillsätt sojamjölk till lagom konsistens och smaka av med kryddor. Rör ner relativt mycket finhackad persilja strax innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar