onsdag 24 mars 2021

Naturligt glutenfri vegansk kolakladdkaka (allergivänlig)

Om man hittar en burk kondenserad kokosmjölk långt bak i skafferiet och inte vet vad man ska göra med den, är denna kaka ett hett tips. De stora barnen älskade den, och även Prinskorven åt en liten portion. Under de senaste månaderna har vi börjat ge honom kokos av och till, för att se om hans kokosallergi är på väg bort, vilket den verkar vara. Numera funkar åtminstone kokosolja (jätteskönt - det är kokosolja i enormt många produkter) och mindre mängder kokosmjölk. Som i denna kaka. Receptet är löst baserat på det här receptet, men sedan har jag förenklat och ändrat det lite grann, framför allt vad gäller mjölsorter och olja. Själva kakbottnen är inte superkladdig, utan mer som ett mellanting mellan kladdkaka och chokladsockerkaka. Perfekt!

NATURLIGT GLUTENFRI VEGANSK KOLAKLADDKAKA (ALLERGIVÄNLIG)
1 dl fullkornsrismjöl
1 dl fullkornsmajsmjöl
½ dl tapiocastärkelse
½ dl quinoamjöl
½ dl kakao (jag använde en raw)
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk xanthangummi
½ krm salt
1½ dl vatten
½ dl kallpressad rapsolja
1 burk vegansk kolasås/kondenserad kokosmjölk (200 ml; sås gjord på kondenserad kokosmjölk + kokossocker)

Klä en rund form med avtagbar kant med bakplåtspapper (eller smörj och bröa den med polenta). Sätt ugnen på 150 grader med varmluft. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och rapsolja och rör om ordentligt. Bred hälften av smeten i formen. Rör om i kolasåsburken och klicka ut den över bottnen. Fördela resten av smeten över. Grädda hela härligheten i 35-40 min, 150 grader, i nedre delen av ugnen. Låt svalna någon halvtimme innan servering.

Kakan är sojafri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, naturligt glutenfri, vegansk. Byt ut mjöl och stärkelse mot andra sorter vid allergi (totalt 3 dl), kolla vaniljsockret och bakpulvret samt ursprung på xanthangummi vid allergi mot majs/potatis (och soja + vete i xanthangummi). Bakpulvret och xanthangummi kan förmodligen uteslutas med bra resultat och istället för vaniljsocker kan man använda 1 krm vaniljpulver. Innehåller kokos - om du inte tål, koka egen kolasås av valfri grädde + socker + sirap, eller margarin + socker + sirap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar