onsdag 10 mars 2021

Fylld farligkorv (vegansk falukorv) och potatismos

En klassisk rätt i vegansk tappning. Alla vi som växte upp i svenska hem under 1980-talet har nog blivit utsatta för denna rätt i en eller annan form. Mannen vill ha sin med äpple, jag tycker att det bara ska vara lök, senap och ketchup utöver osten, så det är så jag har gjort här. Vegansk falukorv finns av lite olika fabrikat. Vi har testat Fry's (baserad på soja och vete), Peas of Heaven (ärtprotein) samt Coops (utan baljväxter, vete, havre, råg, korn etc.) samt gjort egen vid något tillfälle. Fry's är nog den som gillas bäst, följt av Coops - som är den vi använde på bilden. Potatismos är superenkelt att göra och man behöver inte alls mjölig potatis för att det ska fungera. Bara att späda med mer vätska!

FYLLD FARLIGKORV (VEGANSK FALUKORV)
1 vegansk "falukorv", brukar heta middagskorv eller liknande, tinad om frysvara
1 liten gul lök i skivor
senap
ketchup
riven vegansk ost (vi gillar Violife Mature Cheddar bäst)

Skiva korven halvvägs, centimetertjocka skivor. Tryck i lök mellan några av skivorna. Ringla senap och ketchup över och lägg på någon skiva veganost eller två. Grädda i ugn, 200 grader, 20-25 min. Servera med:

POTATISMOS
ett drygt kg potatis
ca 30 g mjölkfritt margarin (Floras blå använder jag)
risdryck
salt
vitpeppar

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet. Mosa samman potatisen med margarin och så mycket risdryck som behövs för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Våra barn gillar kokt broccoli väldigt mycket, så rekommenderar att ha det som tillbehör. 

Beroende på allergi är denna rätt mer eller mindre allergivänlig. Om man använder Coops vegankorv och Violifes ost blir den åtminstone baljväxt- och spannmålsfri, nötfri, fröfri och vegansk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar