75 g = 1 dl packat fullkornsrismjöl
70 g = 1 dl packat fullkornsmajsmjöl
60 g = 1 dl packad majsstärkelse
15 g = 1 msk rapsolja
15 g = 1 msk limejuice (pressad lime, går även bra med citron)
250 g = 2½ dl kokande vatten
Blanda salt, mjöl och stärkelse noga i en bunke. Gör en liten grop mitt i och häll ner rapsolja och limejuice samt eventuellt flytande färg om du vill använda det. Häll kokande vatten i gropen och rör om noggrant tills degen är ihopblandad. Använd en sked till att börja med, sedan kan du knåda med händerna. Låt svalna lite och prova att baka. Är degen för hård, tillsätt lite mer vatten. Är den för lös, tillsätt lite mer mjöl.
Jag tror att mjölet kan bytas mot andra glutenfria mjöl (dock inte kokos-, mandel- eller nötmjöl) och stärkelsen mot t.ex. klibbrismjöl eller tapiocastärkelse, men jag har inte testat det än.
Degen är naturligt glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegan, havrefri, baljväxtfri, nötfri, fröfri. Egentligen vet jag inte vad limejuicen fyller för teknisk funktion, borde fungera att ersätta med mer vatten vid citrusallergi. Rekommenderar inte att äta degen med tanke på allt salt som är i den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar