GLUTENFRITT FRUKT- OCH FRÖBRÖD (GLUTENFRI SPEJA), 1 bröd
220 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använder oftast ca 120 g fullkornsrismjöl, 25-30 g pumpafröprotein, 10 g pofiber, resten fullkornsmajsmjöl)
12 g fiberhusk
15 g linfrö
20 g pumpafrön (eller mer om du vill)
2 torkade fikon i bitar (ca 30 g), även gott med torkad mango i bitar
30 g russin eller tranbär
5 g jäst (öka om du vill jäsa på kortare tid)
salt efter behag (jag utesluter)
400 g vatten
1 tsk ris- eller äppelcidervinäger
Blanda alla torra ingredienser med jästen i en ganska liten bunke. Tillsätt vatten och vinäger och arbeta samman till en deg. Låt den jäsa under bakduk i ett par timmar - jag brukar oftast röra ihop degen på morgonen och baka ut den på eftermiddagen. Stjälp upp degen på bakplåtspappersklädd plåt och forma den försiktigt till en rund limpa. Grädda i 200 grader, 45 min, och låt sedan svalna utan bakduk.
Brödet är naturligt glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt, och jag har gjort det utan nötter och sesamfrön i varianten ovan. Det går utmärkt att använda annan torkad frukt eller bär, tillsätta mer frön och/eller nötter, utesluta linfröna, baka utan pofiber o.s.v. beroende på vad som fungerar i hushållet med tanke på allergier och preferenser. Tillsätt gärna mer frön, gärna olika sorter, om du vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar