tisdag 28 september 2021

Naturligt glutenfritt tunnbröd i stekpanna (utan fiberhusk, baljväxter

Sedan det visade sig att Prinskorven är allergisk mot psylliumfrö (som fiberhusk består av) har jag nästan slutat äta bröd. Jag experimenterar en del, men ingenting blir riktigt bra. Xanthangummi och pofiber i kombination är bäst, men antingen blir brödet omöjligt att hantera, eller så får det en glatt, klistrig konsistens. Men i det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna funkar det. Degen går att kavla tunt, och det färdiga brödet är mjukt. Jag gillar att äta det med gurka och näringsjäst och kanske lite vegiar eller mjukost också. Inspiration härifrån men modifierat.

NATURLIGT GLUTENFRITT TUNNBRÖD I STEKPANNA (UTAN FIBERHUSK, BALJVÄXTER), 3 st tefatsstora
50 g fullkornsrismjöl
15 g solrosfröprotein (byt mot mer mjöl om du inte har eller inte tål)
10 g fullkornsmajsmjöl
15 g tapiocastärkelse
2 g xanthangummi (lite mer än en halv tesked)
8 g pofiber
en skvätt brödkrydda
85-90 g kokhett vatten
salt efter behag

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och häll ner kokhett vatten. Arbeta samman degen med en sked till att börja med, knåda sedan vidare med handkraft. Degen ska vara smidig och inte smula, men får inte kleta! Om den gör det - tillsätt lite mer mjöl. Är den för hård - tillsätt lite mer vatten. Värm en stekpanna, medel- till hög värme (jag brukar ha min spis på 6-7 av 9 steg). Dela degen i tre bitar. Kavla ut varje till en tunn platta, gärna med kruskavel. Vill du göra det enkelt för dig, kavlar du ut den på silikonduk. Annars får du använda en stekspade för att försiktigt lossa tunnbrödet från bakbordet när det är dags att grädda dem. Grädda i torr stekpanna, ca 45 sekunder per sida. Låt svalna under bakduk.

Dessa bröd är naturligt glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, fröfria om du byter ut solrosfröproteinet mot mer mjöl, baljväxtfria, vegan (såklart). Mjölen kan bytas mot andra mjölsorter vid allergi mot t.ex. ris eller majs. Tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid allergi. Kolla ursprunget på xanthangummit vid allergi mot soja eller vete (eller ägg) - det jag använder är baserat på majs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar