torsdag 14 oktober 2021

Naturligt glutenfria kanelbullar utan psyllium

Dagen innan kanelbullens dag 2021 bakade jag bullar med de stora barnen. Lilla Prinskorven, nu 3½ år, ville också baka, men eftersom det var en helt vanlig vegansk vetedeg (utan soja), funkade det inte. Jag lovade att han skulle få baka dagen därpå istället, när han ändå skulle vara hemma från dagis (karantän p.g.a. sjuk dagen innan). Sagt och gjort. Jag var skeptisk, både till baket och till ätandet. Ätandet, eftersom Prinskorven normalt sett tvärvägrar mjukt bröd bortsett från majstortillas, och bakandet då jag och xanthangummi inte kommer så bra överens. Men faktiskt blev det OK denna gång. Prinskorven, så lycklig när han fick baka, smaka, fika framför TV:n (det är mys för honom, ögonen riktigt tindrar), vad gör det att bullarna blev lite torra och sprack? De jäste i alla fall, och konsistensen blev inte alls så klistrig som alla andra xanthan-stabiliserade recept jag har testat. Jag föredrar fiberhusk alla dagar i veckan, men olyckligtvis tål inte Prinskorven det. Och den här degen blev skapligt bra utan: hanterlig, jäste upp fint, inga konstiga bismaker. Jag utgick från det här receptet, men ändrade i vanlig ordning en hel del.

NATURLIGT GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN PSYLLIUM, 10 st
270 g naturligt glutenfria mjöler (första gången hade jag i: 190 g fullkornsrismjöl+ 35 g fullkornsmajsmjöl + 25 g tapiocamjöl (tapiocastärkelse) + 20 g solrosfröprotein; andra gången 160 g fullkornsrismjöl + 50 g fullkornsmajsmjöl + 50 g klibbrismjöl + 10 g majsstärkelse)
20-30 g kokossocker (eller farinsocker eller råsocker)
2½ krm (½ tsk) xanthangummi
15 g färsk jäst
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
30 g mjölkfritt margarin
150-170 g risdryck och/eller vatten (degen ska vara lite kladdig)
½ tsk äppelcidervinäger

Fyllning: 1-2 msk väldigt mjukt mjölkfritt margarin
1-2 msk kokossocker
1 tsk malen kanel

Pärlsocker till garnering eller gör en florsockerglasyr och häll över när bullarna har svalnat helt

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin, risdryck och vinäger och arbeta samman till en deg. Tryck ut den på plastfolie eller bakplåtspapper till en rektangel. Bred margarin över, strö på socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär med lätt hand i bullar (ca 2 cm breda). Ställ i bullformar, gärna av silikon, då fastnar det inte lika mycket. Strössla pärlsocker över. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Grädda i 175 grader varm ugn, ca 15 min. Låt svalna lite innan servering. Som annat bröd bakat med xanthangummi torkar bullarna ut lätt, så frys in det som blir över och varm/tina i microvågsugn. 

Dessa bullar är mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria, naturligt glutenfria, psylliumfria, vegan. De bör lätt kunna göras majsfria om man byter ut majsmjölet mot t.ex. mer rismjöl (gärna klibbrismjöl) och kollar så att vaniljsockret inte innehåller majsstärkelse. Istället för solrosprotein kan man använda mer mjöl (dock inte kokosmjöl, det torkar ut) - i ursprungsreceptet rekommenderas mandelmjöl, om man nu tål det. Tapiocastärkelse bör kunna bytas mot annan stärkelse eller klibbrismjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar