måndag 30 december 2019

Minibananmuffins med hallonglasyr

Det här receptet kommer i princip från Stora boken om glutenfri bakning av Karolina Tegelaar. Jag har dock gräddat muffinsarna i småbrödsformar och glaserat med en enkel tjock glasyr, som jag sedan toppade med frystorkade hallon. Serverades på Prinskorvens 2-årsbuffe och i synnerhet Lillprins Bus älskade dessa. Men är de små, kan man ta två. Minst!

MINIBANANMUFFINS MED HALLONGLASYR, ca 25 st
knappt 2 dl fullkornsrismjöl
2 msk tapiocastärkelse
1 tsk bakpulver
1 knivsudd xanthangummi
50 g mjölkfritt margarin
1 mosad banan
1 dl strösocker
1 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Smält margarinet och mosa ihop med banan, socker och vatten. Tillsätt det i det torra och rör om till en smet. Den ska vara skapligt tjock - tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Klicka ut 1 msk i varje småbrödsform. Grädda i 175 grader, ca 10 min eller tills en provsticka kommer ut torr om du trycker ner den i mitten av en muffin. Låt svalna under bakduk innan du glaserar dem.

Dekoration:
Florsocker
Hett vatten
Frystorkade hallon

Blanda florsocker med hett vatten - tror att jag hade ca 3 dl florsocker och max 2 msk vatten, till en blank, tjock glasyr. Fördela den över muffinsarna och tryck ner smulade frystorkade hallon i glasyren. Låt glasyren stelna innan servering.

Dessa muffins är glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria (kolla margarin + xanthangummi), veganska. Innehåller ris, tapioca (kan bytas mot klibbris, potatismjöl eller majsstärkelse), majs/potatis (i bakpulvret). Majsfria förutsatt att du använder bakpulver utan majsstärkelse och xanthangummi som är baserat på annat än majs. Jag tror att det går att baka muffinsarna utan xanthangummi, men vätskemängden kan då behöva justeras neråt.

lördag 28 december 2019

Klibbrisbollar (friterade, naturligt glutenfria)

Dessa friterade snacksbollar är hyfsat vanliga i delar av Kina och Malaysia. De brukar normalt sett vara rullade i sesamfrön, och kan vara fyllda med söt bönpasta eller lotuspasta. Min allergivänliga version är helt ofyllda och innehåller inga frön alls. Fyra ingredienser, superenkelt att göra men friteringen är lite pysslig innan man får till det och jag misslyckades med de två första omgångarna, som blev lite för mörka. Sedan fick jag till det! Mina barn och min far älskade dessa - jag serverade som en del av Prinskorvens 2-årsbuffe. Om du inte gillar klibbiga saker är detta dock ingenting för dig. Klibbris heter klibbris av en anledning!

KLIBBRISBOLLAR, 20 st
140 g klibbrismjöl (glutinöst rismjöl, finns i asiatiska butiker)
100 g vatten
60 g strösocker
rapsolja till fritering (jag använde en liten kastrull, och det gick nog åt 4-5 dl i alla fall)

Väg upp klibbrismjölet i en skål. Gör en liten grop i mitten och häll ner vattnet. Häll sockret i gropen och rör om så att sockret löser sig. Knåda sedan in mjölet tills du får en fast deg som inte klibbar men som håller ihop. dela i 20 bitar och rulla till små kulor. Hetta upp oljan så att den blir rätt varm (min platta stod på 6½ av 9 på induktionshällen; om du har en vanlig spis - se tips nedan). Lägg ner 3-4 kulor och stäng av värmen. När kulorna flyter upp, sätt på plattan på medelvärme (min stod på 4-5 av 9). Fritera vidare tills bollarna sväller upp och är gyllenbruna; det tar nog 3-4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt med resten av bollarna tills alla är friterade. Servera dagsfärska.

Tips: Jag har ingen fritös, utan friterar i gryta på spis. Dock har jag en induktionshäll. Har du inte det, får du hetta upp oljan, sedan dra bort plattan från värmen och när bollarna flyter upp, sätta tillbaks grytan på plattan igen och fritera vidare.

Tips 2: Om du tål: rulla bollarna i sesamfrön före fritering.

Tips 3: Om du vill göra fyllda bollar - gör en fördjupning i varje kula och lägg i lite bönpasta eller lotuspasta. Knåda igen hålet så att det blir en kula igen. Rulla eventuellt i sesamfrön och fritera enligt ovan. 

Mycket allergivänlig rätt så länge du tål ris och någon typ av olja.

torsdag 26 december 2019

Allergivänlig frukost-/brunchbuffé till Prinskorvens 2-årsfirande

Alla våra tre barn fyller år inom 5 veckor runt jul. Prinskorven är sist ut, och då är vi rätt trötta på firande. I år tidigarelade vi dessutom kalasandet till Annandag jul, eftersom delar av tjocka släkten skulle åka hem efter julhelgen på eftermiddagen samma dag. Prinskorven är piggast på förmiddagen, så därför blev det ett frukost/brunchkalas. Allt anpassat efter Prinskorvens många allergier. Jag lägger upp recepten lite allteftersom och uppdaterar då länkarna.

ALLERGIVÄNLIG FRUKOST-/BRUNCHBUFFÈ
  • Quinoaflutes skurna i sneda bitar
  • Glutenfria hönökakor
  • Risgrynsgröt kokt på grötris, vatten, rismjölk och smaksatt med vaniljpulver och rivet citronskal
  • Jordgubbs-dadelsås: Upptinade jordgubbar mixade med dadlar och lite vatten
  • Minibananmuffins med hallonglasyr
  • Apelsin-rosmarinkakor
  • Klibbrisbollar
  • Apelsinsallad: Apelsiner i bitar blandade med russin och limejuice
  • Solrosfrösmör (rostade solrosfrön mixade till smör, tillsätt olja om det blir för torrt)
  • Juice
  • Gurka
  • Paprika
  • Vegiar
  • Hemkokt björnbärsmarmelad på egenodlade björnbär
  • Mjölkfritt margarin (Floras blå, det är utan kokos)
Buffën är mjölkfri, äggfri, glutenfri, spannmålsfri, durrafri, hirsfri, baljväxtfri, stenfruktsfri. Innehåller ris, quinoa, majs, citrus, pumpa, solros, jordgubbar m.m. och vegiaren innehåller en del kryddor och tillsatser. 

tisdag 24 december 2019

Allergivänlig vegansk skagenröra - utan soja, gluten nötter m.m.

Till årets julbord ville jag göra några riktigt allergivänliga rätter, förutom de rostade rotfrukter, kokt brysselkål, naturella sallader och syrad rödkål som vi alltid brukar ha, Auberginesillen jag gjorde förra året var given, och så även den naturella. Dessutom testade jag att göra min veganska skagenröra i en sojafri tappning. Jag tog några genvägar - använde färdig vegansk mayo från Hellmanns; den är utan baljväxter och relativt "ren" från tillsatser, och färdig tångrom. Röd i år. Den svarta var slut när jag handlade. Istället för "ägg" eller räkor eller sojaprotein/tofu, som jag brukar använda, kokade jag en fast polenta smaksatt med svart salt (kala namak). Det innehåller ganska mycket svavel och luktar och smakar därmed som ägg. Röran fick godkänt av skagenröraspecialisten till make jag har. Själv har jag aldrig ätit originalet och knappt den veganiserade heller. Rätten kräver lite tid eftersom polentan ska svalna ordentligt, men den totala arbetstiden är nog max 15 min. Röran passar utmärkt till bakad potatis eller mackor.

ALLERGIVÄNLIG VEGANSK SKAGENRÖRA - utan soja, gluten, nötter m.m.
1 dl vatten
2 msk polentagryn
½ krm kala namak (svart salt)
3 msk vegansk mayo
3 msk finhackad fryst dill eller dubbel mängd färsk
2 msk röd tångrom
finrivet skal och saft av ½ citron
2 msk finhackad rödlök
1 krm vitpeppar

Koka upp vattnet. Vispa ner polentagrynen och kala namak. Koka till en fast gröt; ca 6-10 min. Rör om då och då så att den inte kokar fast. Häll upp i en vattensköljd form och låt svalna. Kyl över natt eller ett par timmar. Skär den i fina tärningar. Blanda mayo, dill, tångrom, skal och saft av ½ citron, rödlök och vitpeppar till en röra. Tillsätt polentatärningarna och rör om. Smaka av med mer salt och peppar. Klart att servera!

Den här rätten är sojafri, mjölkfri, äggfri, fiskfri, nötfri, fröfri, vegansk. Tångrom och vegansk mayo är inte helt allergivänlig eftersom de innehåller en del tillsatser och kryddor. Rätten innehåller majs (i polentan och majsstärkelse i den mayo jag har använt), svår att byta bort.

söndag 22 december 2019

Naturligt glutenfria pepparkakor 2019 (bakade med olja)

Det här receptet har jag stulit nästan rakt av härifrån, från bästa Matsara. Dock har jag omvandlat volymer till vikter, och ökat mjölmängden, samt halverat satsen. Det blev ändå tre plåtar pepparkakor, vilket är fullt tillräckligt åtminstone ett tag. Första gången jag provade receptet blev degen jättelös, och nästan flöt ut. Andra gången var den rejält kladdig, men då tillsatte jag säkert 1 dl mjöl till innan jag ens försökte kavla, och sedan använde jag rikligt med mjöl vid utbakningen. Gick då att få tunna knapriga pepparkakor. Uppdatering 2020 med mer mjöl i redan från början - då funkar det mycket bättre. Pepparkakskryddorna kan bytas ut mot andra. Jag har aldrig torkad ingefära hemma, så mina peppisar är utan det.

NATURLIGT GLUTENFRIA PEPPARKAKOR 2019 (bakade med olja)
100 g strösocker eller råsocker (1 dl)
50 g ljus sirap (ca ½ dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g (2 msk) rapsolja
210-240 g ( 4-4½ dl) naturligt glutenfritt mjöl; jag använde fullkornsrismjöl (mest), fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och lite tapiocastärkelse första gången, lite solrosfröprotein istället för tapiocastärkelse andra gången
½ msk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malda pomeransskal eller malen ingefära
1 knapp tsk bikarbonat
mer fullkornsrismjöl till utbakningen (räkna med att det går åt minst 100-150 g vilket motsvarar 1½-2½ dl)

Koka upp socker, sirap och vatten så att sockerkristallerna löses upp. Låt svalna till rumstemperatur och tillsätt oljan. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör samman med vätskan till en klibbig smet. Ställ in den i kylskåpet och låt den stå där och svälla i minst 12 timmar. Om degen fortfarande är väldigt klibbig när du plockar ut den, tillsätt någon deciliter mjöl (60 g) innan du välter upp den på väl mjölat bakbord. Kavla ut tunt i rikligt med mjöl (jag använder fullkornsrismjöl, tycker att majsmjölet är lite för grynigt) och tryck ut pepparkakor med mått. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175 grader C i 8-10 min (eller längre om kakorna är mjuka/sega, de ska vara knapriga). Låt svalna på galler/träbräda och packa dem lufttätt när de har kallnat helt.

Dessa pepparkakor är glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, fröfria, sojafria, veganska och dessutom bakade utan stabiliseringsmedel. Kan göras fria från det mesta genom att anpassa mjölblandningen, och rapsoljan kan bytas mot annan olja om man inte tål raps. Ersätt kryddorna med andra om de som ingår inte tåls.

onsdag 18 december 2019

Borlottibönburgare med frön och morötter

Här kommer ett bönbiffrecept på en höft, för jag har verkligen inte måttat alls när jag gjorde dessa biffar. Det gör jag oftast inte när jag lagar mat. Bönbiffar är oftast inte särskilt uppskattat av barnen, men dessa åt de som tål bönor med väldigt god aptit. Tur - för det blev en stor sats som räcker till minst två måltider till. Jag serverade som burgare i bröd, med inlagd gurka, salladsmix (som fanns i en "rädda resterna"-låda jag fyndade), tomater, paprika, senap, ketchup och en enkel dressing av tahini, salt, pressad lime och spiskummin. Burgarna kan göras glutenfria om glutenfri havre används men i vårt hem gör det ingen skillnad eftersom Prinskorven varken tål bönor eller havre.

BORLOTTIBÖNBURGARE MED FRÖN OCH MORÖTTER, 10-12 biffar/burgare

ca 5 dl väl genomkokta (mosiga) borlottibönor (motsvarar nog ca 2 burkar om du inte kokar själv)
1½ dl rostade solrosfrön
1 dl rostade pumpafrön
2 msk spad från bönkoket
½ dl rapsolja
100 g finriven morot
2 dl krossade glutenfria osötade cornflakes
2½ dl havregryn (ersätt med boveteflingor eller glutenfri havre för glutenfri variant av burgare)
1 dl riven kokos
2 msk majsstärkelse
2 msk näringsjäst (B-jäst)
2 msk glutenfri rostad lök
2 msk chiafrön
2 msk grovstark senap
1 msk tomatpuré
1 msk glutenfri japansk soja
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 tsk rökarom
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Mixa bönorna med frön och bönspad mellangrovt - det ska inte vara slät smet, men fröna ska ha hackats sönder en del. Rör ner övriga ingredienser. Smeten ska vara ganska kladdig men inte rinnande - tillsätt mer bönspad om den i det här läget är så fast att den smular sönder om du formar den till en boll. Låt smeten svälla i någon timme. Forma biffar och stek på medelvärme i ganska mycket rapsolja, några minuter per sida. Servera med valfria tillbehör; som burgare i bröd, som biffar med sås, stekt lök och klyftpotatis, eller till pasta med tomatsås för att nämna några exempel.

Dessa burgare är nötfria, görs enkelt glutenfria, är mjölkfria, äggfria, veganska. Innehåller frön och soja. Gör sojafria genom att ersätta soja med ca ½ msk flytande grönsaksfond (kolla innehållet så att den är gluten- och sojafri) eller coconut aminos eller bara lite mer salt.

lördag 14 december 2019

Söta saffransskorpor med apelsinzest

Det här skulle ha blivit en saffranskaka med apelsinsmak. Det blev det, men jag var inte alls nöjd med kakans konsistens, som blev alldeles för kompakt. Däremot blev det väldigt goda skorpor när kakan hade skivats tunt och fått torka i ugnen. Men jag tror ta mig tusan att jag ska sluta baka efter recept och istället köra efter känsla - det brukar bli mycket bättre resultat då. Och det är bara att konstatera: xanthangummi och jag kommer INTE överens. Receptet är typ stulet härifrån, men jag har omvandlat volym till vikt.

SÖTA SAFFRANSSKORPOR MED APELSINZEST
220 g / 4 dl glutenfritt mjöl (jag använde fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, lite mindre av klibbrismjöl och minst solrosfröproteinpulver)
80 g /1½ dl kokossocker
2 tsk bakpulver
½ tsk malen kardemumma
1 paket (0.5 g) saffran
1 tsk xanthangummi
Rivet skal av ½-1 ekologisk apelsin
50 g smält mjölkfritt margarin
2 dl vätska (jag tog pressad saft av en apelsin, resten vatten)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och vätska. Häll smeten i en smord och bröad (med polenta eller mjöl) långform, ca 1 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min, 175 grader. Vänd upp kakan och låt den svalna till nästa dag. Skär den i tunna (½ cm) skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i ugnen, 125 grader med varmluft, i ca 75 min. Vänd dem några gånger under torkningen, och om du inte har en varmluftsugn behöver du lufta ugnen oftare eller ha luckan lite på glänt. Stäng sedan av ugnen, sätt luckan på glänt,och låt skorporna eftertorka till nästa dag.

Saffransskorporna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria,vegan. Margarin kan bytas mot olja, och mjölblandningen varieras med olika sorter beroende på allergier. Kolla bakpulvret (kan innehålla majsstärkelse eller potatisstärkelse) och xanthangummit (kan vara baserat på olika saker, mitt är gjort med majs).

lördag 7 december 2019

Sesam-senapstofu i ugn

På temat barnvänlig mat i dubbel, eller kanske till och med trippel bemärkelse kommer här ett bidrag som åtminstone Pysen och Lillprins Bus uppskattar. Både att äta och att hjälpa till att laga. Dessutom är arbetsinsatsen ganska liten, även om själva tillagningen tar lite tid. Då kan du ägna dig åt att roa Prinskorven, t.ex. Sesamfrön kan bytas ut mot andra frön, hackade nötter, polenta, ströbröd eller kokos, för att nämna några exempel.

SESAM-SENAPSTOFU I UGN, 3-4 portioner
400 g fast tofu (jag använder Yipins extra hårda tofu)
3 msk senap (barnvänlig sötstark eller grovstark brukar jag ta)
1 msk rapsolja
½ msk socker
2-3 msk sesamfrö (jag använder ofta oskalade eller svarta)

Skölj av tofun och pressa den lätt med handen. Torka eventuellt av den. Lägg tofublocket i en oljad ugnssäker form. Blanda ihop senap, rapsolja och socker. Kladda ut blandningen över tofublocket - om du orkar även på sidorna av det (om du inte orkar är det ingen katastrof eftersom senapsblandningen kommer att rinna ner lite på sidorna när tofun är i ugnen). Strö sesamfrön över. Baka i ugn, 200 grader, i 30-40 minuter. Lägg eventuellt några grönsaker runt om tofublocket efter halva tiden (jag använde en klyftad tomat). Servera med klyftpotatis som du tillagar samtidigt som tofun i ugnen för att spara tid och miljö:-).

Den här rätten är mjölkfri, äggfri, glutenfri (OBS! om senapen är det), nötfri, men innehåller soja och sesam. Byt ut sesamfrön mot andra frön eller ströbröd om du är allergisk. Tofun är förstås svår att byta ut om du är allergisk mot soja - då är detta nog inte en rätt för dig:-/. Eller vänta - testa med halverad aubergine, förresten! Det kan nog funka:-).