lördag 1 juli 2023

Naturligt glutenfri rabarberkaka med kardemumma

Tyvärr hade jag inte riktigt så mycket rabarber i min trädgård som jag hade önskat när jag bestämde mig för att baka den här goda kakan. Så istället för paj fick det bli kaka. Rabarbern ger lite smakbrytning till en i mitt tycke söt och lite tung kaka. Går utmärkt att servera kakan som den är, men den som älskar sås kan alltid ha lite vaniljsås eller grädde till. Måtten nedan är som vanligt "på en höft" då jag bakade utan vare sig våg eller måttsats.

NATURLIGT GLUTENFRI RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA
ca 1½ dl fullkornsrismjöl
ca 1 dl fullkornsmajsmjöl
ca 1 dl klibbrismjöl
ca ½ dl solrosfröprotein
ca 1 dl råsocker
ca 1 msk vaniljsocker
ca ½ msk bakpulver
ca 1 tsk krossad hel kardemumma
ca ½ dl kallpressad rapsolja
ca 1½ dl rismjölk
rabarber efter behag (ca 5 ganska smala stjälkar), i fina bitar
pärlsocker

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rapsolja och rismjölk så att det blir en smet; den ska vara ganska tjock men ändå så rinnig att den själv "brer ut sig" i formen men fortfarande är stabil nog att hålla rabarbern kvar på ytan. Häll den i en rund form med avtagbar kant klädd med bakplåtspapper. Strö önskad mängd rabarber över och strössla pärlsocker över alltsammans. Grädda i 175 grader varm ugn, nedre delen, ca 30 min med varmluft (en provsticka ska komma ut torr). Låt svalna lite innan servering.

Kakan är glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, vegansk m.m. Mjöler och växtdryck kan bytas ut mot andra som man tål (dock inte kokosmjöl), liksom oljan. Kolla bakpulver och vaniljsocker vid allergi mot majs/potatis. Vissa sorter innehåller majsstärkelse, andra potatisstärkelse. Vetestärkelse har jag hittills inte hittat i svenska sorter.