Riktigt retrofika idag, när mini-Santoshas kompis med föräldrar var här på besök; krabelurer. De kan i det närmaste beskrivas som sockerkakor gräddade i plättlagg, men eftersom mitt annars väldigt välutrustade kök saknar plättlagg (och elvisp), gräddade jag dem i en stekpanna istället. Och det gick bra det med! I ursprungsreceptet, som kommer från "Tant Anna på torpet i Länghem" (1950-tal) ingår 2 ägg; jag ersatte dem med bovetemjöl, extra sojamjölk och lite bikarbonat.KRABELURER
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
2½-3 dl sojamjölk (eller sojagrädde för lyxvariant)
2 msk bovetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
olja eller mjölkfritt margarin till stekning
Rör ihop alla ingredienser till en tjock slät smet. Grädda i smord plättlagg, 2 msk smet per krabelur, medelvärme, 2-3 minuter per sida (eller klicka ut i stekpanna). Servera bums!





Idag kom mina föräldrar på besök. Ofta brukar de tycka att vi inte ska bekymra oss över matlagning, utan nöjer sig med hämtpizza, men denna gång tyckte jag att jag skulle anstränga mig åtminstone en smula. I synnerhet eftersom jag inte bakade något bröd eller någon kaka att bjuda på (vilket jag brukar göra), utan bjöd på mannens icke-veganska julostkaka som behövde ätas upp. Så det fick bli potatisgratäng. Egentligen skulle jag ha gjort en kikärtssallad till, men så råkade mini-Santosha somna, och vips, fick jag lite extra tid till matlagning. Det blev kikärtsfärsbiffar istället. Riktigt goda, ganska tuggiga. Värda att göra fler gånger, i synnerhet då Pysen också åt med god aptit. Ajvar reilish, rödkål (från burk) och broccolimix (från frysen) till! Recept på potatisgratäng får komma någon annan gång.

