torsdag 28 maj 2015

Glutenfria hälsosamma kanelbullar

Jag har letat läääänge efter ett bra recept på glutenfria bullar. Ett där degen är lite seg och tuggig men inte kladdig och klistrig. Har testbakat andras recept utan att lyckas särskilt bra. Läst andras recept men varit missnöjd med ingrediensvalet. Även om bullar kanske hör mest till kategorin "fikabröd" vill jag göra dem så "nyttiga" att jag kan äta dem varje dag utan att behöva fundera på näringsinnehållet. För mig innebär det OK proteininnehåll, låg fetthalt och inte alltför mycket socker. Så snubblade jag över det här receptet. Och sneglade lite på det här. Tog en långpromenad i skogen och klurade på min egen variant. Resultatet följer nedan. Jag ska erkänna att jag var mer än skeptisk när jag plockade ut plåten ur ugnen. Bullarna kändes som studsbollar och jag trodde att det hade blivit ännu ett misslyckat bullbak. Några timmar senare provsmakade jag. Och blev NÖJD! ÄNTLIGEN! Även om det nog hade blivit ÄNNU bättre med mer fyllning, kanske i form av färska dadlar + tahini + kanel istället...

GLUTENFRIA HÄLSOSAMMA KANELBULLAR, 12 st
150 g durramjöl
50 g pumpafröproteinpulver (jag använder det här; en annan variant finns här;  kan ersättas av t.ex. mandelmjöl eller mixade pumpakärnor, även om det då blir högre fetthalt)
40 g tapiokastärkelse (även kallat tapiokamjöl, finns i asiatiska butiker)
15 g pofiber
10 g fiberhusk
1 msk chiafrön mixade till mjöl
2-3 msk sötningsmedel (som mäter som socker), agavesirap eller socker (kokossocker, brun farin, strösocker, råsocker...)
1 tsk malen kardemumma
15 g jäst
4 dl vatten
Valfri fyllning (jag använde sötningsmedel och kanel denna gång; traditionell margarin-socker-kanel/vanilj/kardemumma, riven mandelmassa, rivet äpple + kanel, mixade aprikoser + fikon + hasselnötter, mosade dadlar + kanel + tahini är andra förslag).

Blanda samman alla ingredienser. Rör om väl i någon minut. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar. Ta upp den och platta eller kavla ut den till en cm-tjock platta. Jag behövde INTE mjöla bakbordet alls faktiskt, men om degen tenderar att fastna kan du mjöla med lite durramjöl eller pofiber. Strö på valfri fyllning och rulla ihop degplattan till en rulle. Skär den i 2 cm tjocka bitar och ställ dem med snittytan neråt/uppåt i bullformar (mina är i silikon) eller på bakplåtspappersklädd plåt. Låt vila på plåten någon timme och grädda sedan i 200 grader, ca 20 min (175 grader om du använder varmluft). Låt bullarna svalna HELT under en bakduk innan du provsmakar!

Dessa bullar är glutenfria, sojafria, spannmålsfria, nötfria, mjölkfria, äggfria, vegan, kan göras sockerfria och innehåller inget tillsatt fett. De innehåller dock pumpafrön (i form av protein) som känsliga individer kan reagera på.

torsdag 21 maj 2015

Glutenfria morotsbullar på lins- och durramjöl

Jag fortsätter med mina glutenfria bakningsexperiment. Ibland går det lite bättre, ibland lite sämre, och eftersom jag inte vill baka alls med rena stärkelsesorter (typ maizena, potatismjöl, tapioca) händer det ganska ofta att bröden blir lite kladdiga eller sjunker ihop efter gräddningen. Åtgärdas med mer fiberhusk/xanthangummi. Vilket ger ett studsigt bröd. SUCK! Smaken på dessa morotsbullar var det inget fel på alls. De var jättegoda! Och höll formen bra i ugnen. Fibermin är torkade morotsflingor, som går att hitta i välsorterade hälsokostbutiker eller på Internet. Om du inte får tag på det kan du byta ut det mot 1 finriven morot, samt minska vattnet till 6½ dl.

GLUTENFRIA MOROTSBULLAR PÅ LINS- OCH DURRAMJÖL, 12 små
100 g röda linser, mixade till fint mjöl (eller använd färdigt linsmjöl, som kan finnas i vissa livsmedelsbutiker - eller på Internet)
75 g durramjöl
30 g pumpafröprotein (jag använder det här; ersätt med samma mängd mixade pumpakärnor om du inte hittar eller vill beställa)
30 g pofiber
30 g fibrex
30 g fibermin (torkade morotsflingor, se ovan för ersättning)
15 g linfrön
10 g fiberhusk
1 g xanthangummi
15 g jäst (färsk)
7 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jäst och vatten. Rör om ordentligt i någon minut. Var inte orolig om degen är smetig och lös, den tjocknar efterhand. Täck över och låt jäsa i några timmar (minst 2). Forma till bollar med hjälp av en (eller två) matskedar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i någon timme. Grädda sedan i 200 grader (eller 175 grader med varmluft) i 25-30 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Morotsbullarna är glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, mjölkfria, äggfria, vegan. Innehåller pumpafrön och morötter som känsliga individer kan reagera på.

onsdag 13 maj 2015

Glutenfritt tunnbröd (igen) med linser och kikärtsmjöl

Här kommer ytterligare ett recept på glutenfritt linstunnbröd, denna gång med kikärtsmjöl och mindre fiberhusk. Blev riktigt gott! Degen höll ihop något sämre än de tidigare recepten, men smaken var bra. För att få konsistensen lite mer lik norska "lomper", d.v.s. kletigare, ska man nog använda ett mjöl med mer stärkelse, men då kommer proteininnehållet att sjunka. Och jag ville hålla det, samt fiberinnehållet högt i detta bröd. Lyckat experiment! Kommer att göras fler gånger!

GLUTENFRITT TUNNBRÖD (IGEN) MED LINSER OCH KIKÄRTSMJÖL, 5-6 st
80 g röda linser
2 dl vatten
15 g kikärtsmjöl
15 g pofiber
10 g fibrex
10 g fiberhusk
10 g jäst
1 krm brödkrydda
1 krm xanthangummi
1 krm hjorthornssalt
2 dl vatten
mer pofiber till utbakning

Koka linserna ordentligt mjuka i de första 2 dl vatten. Låt dem svalna och mosa ihop dem med övriga ingredienser. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar. Dela degen i 5-6 bitar. Platta ut dem i rikligt med glutenfritt mjöl eller pofiber på bakbord. Kavla några tag med kruskavel mot slutet, till ganska tunna, stora kakor. Grädda i torr stekpanna, 3-4 min per sida. Låt kallna inlindade i bakduk.  

Tunnbrödet är glutenfritt, spannmålsfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt förstås. Det är även sojafritt, men innehåller sojasläktingar (linser, kikärter) som känsliga individer kan reagera på.

torsdag 7 maj 2015

Glutenfritt hirs-kanel-fröknäcke med proteinboost

En av mina favoritkryddor i köket är kanel. Jag använder förstås till "söta saker", som i bullar, mjuka kakor, småkakor, "frukt- och nötbollar" och på gröt, men även i matlagning - som till exempel i curry. Kanel är jättegott att smaksätta matbröd med, gärna tillsammans med nypon (byt ut en del av mjölet mot nyponmjöl eller använd nyponsoppa som degspad), och ibland smaksätter jag knäckebröd med denna superkrydda. Som det här knapriga, glutenfria, lagom tjocka söta knäckebröd med smak av kanel. Jag blev riktigt nöjd med det! Jag tror att det är risproteinet som ger knaprigheten, och förstås, att man vågar torka det tillräckligt länge i ugnen. Var noggrann med ditt val av risprotein! Det finns MÅNGA dåliga sorter på marknaden, som både ger knepig bismak och har en sandig konsistens. Mitt favoritmärke är Growing Naturals, men det finns nog fler märken som är OK. Googla! Kanske hittar du en egen favorit!

GLUTENFRITT HIRS-KANEL-FRÖKNÄCKE MED PROTEINBOOST
1 dl linfrön
1 dl hirsflingor
½-1 dl pofiber
½ dl hirspuffar (eller mer hirsflingor - jag har gjort dem med hirsflingor flera gånger också)
½ dl solrosfrön
½ dl riven kokos
1 skopa (ca ½ dl; 27 g) naturellt risprotein av GOD kvalitet (jag använder det här)
2 msk chiafrön
2 msk fibrex
½ msk fiberhusk
1-2 tsk malen kanel
4½-5 dl vatten
sötning efter behag (jag använde flytande stevia med kanel- och vaniljsmak)

Blanda alla torra ingredienser. Rör samman med vatten och sötning efter behag till en smet. Den tjocknar om den får stå en liten stund; tillsätt mer vatten om den blir för tjock och inte går att platta ut. Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt - jag använder en sked för att platta/bre ut smeten. Grädda i ugn, 125-150 grader (med varmluft, annars 150-175 grader), tills knäckebrödet är nästintill torrt. Plocka gärna ut plåten när brödet är läderartat i konsistensen och "riv" det i lagom stora bitar". Räkna med att det tar någon timme i ugnen. Sänk temperaturen mot slutet för att det inte ska bli bränt. När brödet är nästan torrt - stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt det hela kallna. Förvara torrt.

Tips: Om du använder sötat proteinpulver behövs ingen ytterligare sötning (enligt mig). Istället för stevia går det utmärkt att söta med agave, socker, sirap, lönnsirap eller något annat sött.

Knäckebrödet är glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt, sesamfröfritt och förstås veganskt. 

fredag 1 maj 2015

Mycket enklare fooled fork aka pulled jackfruit

Förra årets hajp på veganmatsfronten var nog "pulled jackfruit", en vegansk variation av trendrätten pulled pork (i år verkar det bli maränger på spadet från konserverade baljväxter). Det dröjde ganska länge innan jag testade, och de recept jag fann imponerade inte. Men tillslut hittade jag ett sätt som var enkelt, gott och inte krävde särskilt stor ansträngning! Inspirationen fick jag från Yvonne Ardestanis app "MyEclecticKitchen". Jag ändrade lite här, lite där, och plötsligt hade jag ett supergott och mättande tillbehör till tortillas och tacos! Stort plus för att man slipper steget "steka jackfruit" och steget "göra barbequesås".

MYCKET ENKLARE FOOLED FORK AKA PULLED JACKFRUIT
1 burk omogen jackfruit i saltlag ("young jackfruit in brine"), finns i asiatiska butiker
500 g tärnad butternutpumpa
500 g krossade tomater
3 hackade vitlöksklyftor
1 stor hackad gul lök
100 g fint tärnad rotselleri eller 2 strimlade stjälkar blekselleri
150 g fint tärnad morot
ev. tärnad paprika i valfri färg och mängd
1-2 dl vatten
1-2 tsk paprikapulver (lite rökt om du gillar den smaken)
1 tsk spiskummin
½ tsk kummin
½ tsk kanel
1 krm malen kardemumma
1-2 msk blandade torkade örtkryddor (jag använder t.ex. timjan, salvia, rosmarin, oregano och dragon)
gärna 1 urkärnad, finstrimlad chilifrukt
ev. lagerblad
1 msk balsamvinäger eller pressad lime eller citron
rivet skal av ½-1 lime eller citron
1-2 dl vatten
ev. socker, salt och mer kryddor

Lägg alla ingredienser i en ugnssäker gryta. Lägg på ett lock. Ställ in grytan i 150 grader varm ugn med varmluft (175 grader utan varmluft), och låt den stå där i 1-1½ timme. Rör om och mosa jackfruit-bitarna så att de blir lite trådiga. Smaka av och servera!

Glutenfri, äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, fröfri, vegan. Innehåller selleri - kan uteslutas vid sådan allergi.