onsdag 1 november 2023

Blomkålssoppa med ingefära

Under hösten har denna soppa blivit någon av en favorit för mig. Den går snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv på spisen. Jag tycker bäst om att göra den med blomkål, men har man inte det fungerar det med andra grönsaker också. Den går även bra att omvandla till gryta; det är bara att använda mindre vätska som kokspad. Ät den med ris, nudlar eller bröd, efter tycke och smak. Ibland strör jag näringsjäst över, ibland rostad sesamolja, men det är det ju inte alla som tål. Hur som helst - här kommer receptet.

BLOMKÅLSSOPPA MED INGEFÄRA
500 g blomkål i buketter
2 morötter i slantar
10 cm strimlad purjolök
2 hackade tomater
½ msk finhackad ingefära
1 stor hackad vitlöksklyfta
3-5 dl vatten eller grönsaksbuljong eller kokspad från grönsakskok
valfritt: hackad färsk chili
valfritt: soja eller coconut aminos
valfritt: ett par stänk rostad sesamolja
valfritt: färsk koriander
valfritt. näringsjäst

Koka upp alla grönsaker med vatten/buljong och sjud tills grönsakerna är lagom mjuka (jag gillar mina välkokta just när det är soppa); hur lång tid det tar beror på hur stora bitar du har skurit grönsakerna i. Smaksätt med färsk chili, soja/coconut aminos, sesamolja, koriander, näringsjäst eller vad du nu önskar.

Allergivänlig soppa; anpassa grönsaker efter vad du tål, och använd inte sesamolja om du är allergisk, undvik soja om du inte tål soja/vete o.s.v. Om du är överkänslig mot tomater kan du istället tillsätta lite vinäger eller citronsaft för att få till en lite syrlig smak. Tål du inte ingefära blir det svårt att göra just denna soppa dock.