torsdag 27 april 2023

Veganskt dillk*tt på stora vita bönor

Här kommer ett tips på en billig husmansgryta, som jag slängde ihop när jag hade för många morötter i kylen, hade noll matlagningsinspiration och inte visste vad det skulle bli när jag började laga mat. Efter omständigheterna riktigt bra resultat, må jag säga. Bäst blir grytan med färsk eller fryst dill men om du inte har det går det säkert bra med torkad. 

VEGANSKT DILLK*TT PÅ STORA VITA BÖNOR, 3-4 port

1 liten gul hackad lök
2 msk rapsolja
300 g morötter i bitar
1-2 dl vatten (så att det täcker morötterna)
1 lagerblad
1 kryddpepparkorn
1-2 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad denna gång)
1 tetra stora vita bönor
1-2 tsk ättiksprit
1 tsk socker
salt
vitpeppar
dill efter behag

Fräs löken genomskinlig i oljan. Tillsätt morötterna och stek ett par minuter. Häll på så mycket vatten att det täcker morötterna, lägg ner lagerblad och kryddpeppar och låt det hela puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt grädde, ättiksprit, socker, bönor och dill efter behag, smaka av med vitpeppar och salt och låt det hela puttra ihop i ca 5 min. Om du tycker att såsen är för tunn, red av med valfritt mjöl/stärkelse utrörd i vätska. Servera med valfria gryn eller kokt potatis. 

Anpassa rätten efter allergier - tål du inte havrebaserad grädde, använd ris-/soja-/kokosbaserad. Innehåller bönor.