torsdag 18 augusti 2022

Bästa sättet att tillaga färska majskolvar - bakad / grillad majs

Varje år när det är säsong för färska majskolvar, letar jag frenetiskt efter hur man ska göra för att grilla/baka dem med "skalet/blasten" på. Det är enligt mig det absolut godaste sättet att tillaga majskolvar, och funkar både på grill och i ugn. I mitt fall handlar det om ugn, då vi i princip aldrig grillar. Så här gjorde jag senast - i en liten bänkspis-ugn, som är allt annat än energieffektiv. I varmluftsugnen hemma går det både snabbare och kräver lägre värme. 

BÄSTA SÄTTET ATT TILLAGA FÄRSKA MAJSKOLVAR - BAKAD / GRILLAD MAJS
Färska majskolvar med skalet/blasten kvar

Sätt ugnen på 200 grader (om det är en liten bänkspis) alternativt 175 grader med varmluft. Ta bort de allra yttersta bladen av majskolven och skär in "skaftet" en smula. Lägg in majskolvarna i ugnen och låt dem bakas i 20 min (med varmluft) till 30 min (utan varmluft). Låt svalna lite, skala av blasten och servera, gärna med någon god olja och salt.

Innehåller majs. I övrigt allergivänligt.

måndag 1 augusti 2022

Glutenfri rabarberkaka

Den här kakan är baserad på Matsaras recept på körsbärskaka. Jag bakade den när vi skulle träffa min morbror för första gången på väldigt länge. Trädgården dignade av olika bär och i kylen hade jag rabarber från sommarstugan, så det var inte lätt att bestämma sig för vad jag skulle använda för smaksättning. Det fick bli rabarber, som jag mjukade upp genom att låta den bada i råsocker medan jag rörde ihop kaksmeten.

GLUTENFRI RABARBERKAKA
5 dl fint skuren rabarber blandas med 2 msk råsocker. Ställs åt sidan.
3 dl (190 g) glutenfria mjöler (jag tog fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl och majsstärkelse)
1½ dl (150 g) strösocker
1½ dl solrosfrön mixade till pulver
1½ tsk (ca 10 g) bakpulver
1 tsk (3 g) xanthangummi
2 krm bittermandelarom
1 dl (100 g) rapsolja med smörsmak
2 dl (200 g) vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rapsolja och vatten och rör samman till en smet. Häll den i en bakplåtspappersklädd form (eller smord och bröad), helst med avtagbar kant. Låt rabarbern rinna av och fördela den sedan över smeten. Tryck till bitarna lite lätt så att alla har kontakt med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min, 175 grader. Låt svalna innan servering.

Kakan är naturligt glutenfri, sojafri, nötfri, mandelfri, vegan. Solrosfrön kan ersättas av andra frön, nötter eller mandel om man inte tål solrosfrön. Går nog även att använda kokos, dock kommer det då att bli kokossmak. Gillar man inte mandelarom kan man smaksätta med t.ex. vanilj (1-2 tsk) eller kardemumma (ca ½-1 tsk stött).