torsdag 2 januari 2025

Pimpade snabbnudlar på 10 minuter

Här kommer recept på en billig och snabblagad rätt som Pysen, numera 15 år, älskar. Ytterligare plus: enkel att variera beroende på tycke, smak och vilka små rester som finns i kylskåpet. Bladgrönsaker tycker jag ska ligga i soppan, så att de blir lite härligt sladdriga (våga prova med isbergs-/romansallad eller bladspenat istället för pak choi), men sedan kan man toppa eller blanda i vad man vill. Här blev det gurka, morötter, torrostade jordnötter, sesamolja och chiliolja, men ta det du är sugen på. Blir även jättegott med strimlad tofu som topping, eller stekt veggokött, eller stekt svamp, eller picklad/fermenterad kål eller lök, eller edamame-bönor, rostade frön eller andra nötter. 

PIMPADE SNABBNUDLAR PÅ 10 MINUTER, 1 tonåring
2 pkt snabbnudlar med grönsaks- eller svampsmak
5 dl hett vatten eller så mycket som behövs för att täcka nudlarna
"Pimp", t.ex. några sallads- eller kålblad (dock ej vit- eller rödkål, för hårda)
strimlad morot eller annan strimlad rotfrukt
strimlad gurka eller annan strimlad grönsak som är god rå
1-2 msk torrostade jordnötter eller rostade frön eller nötter, alternativt rostad lök
ev. strimlad tofu, stekt sojakött, stekt svamp etc.
chiliolja efter behag - se tidigare inlägg
sesamolja (rostad) efter behag
ev. lite gräslök eller finhackad purjolök, eller färsk koriander

Lägg nudlarna med en av buljongpåsarna i en gryta tillsammans med några salladsblad (jag hade 5 små blad av pak choi). Häll kokande vatten över. Lägg på ett lock och låt stå medan du strimlar grönsakerna. När nudlarna är mjuka - efter ca 5 min, häll upp dem i en skål. Placera ut pimpet ovanpå. Toppa med chiliolja, sesamolja och strö gärna lite hackad/rostad lök och/eller koriander över. Klart att servera!

Kan allergianpassas - välj snabbrisnudlar för glutenfri variant (kolla dock rostad lök och rostade nötter så att även dessa är glutenfria) och välj pimp och topping efter vad du eller dina gäster tål.