tisdag 27 augusti 2019

Naturligt glutenfria italienska surdegsboller

Det här receptet är en utveckling av receptet på Italienske Boller, i boken "Helt uden gluten", min nya glutenfria bakbibel. Grundreceptet ger tolv smarriga ljusa frallor med knaprig skorpa och mjukt inkråm. Jag bakar det minst en gång i veckan, men nu ville jag testa att göra en lite surare variant, med surdeg. Egentligen har jag bara ersatt en del av vätskan och rismjölet med en sats av min glutenfria surdeg på rismjöl, minskat på jästen och uteslutit saltet, samt ändrat bakinstruktioner och jästid en smula. Surdegen hade bara stått i 1½ dygn, men det var varmt ute, så den jäste upp fint och doftade syrligt när jag använde den.

NATURLIGT GLUTENFRIA ITALIENSKA SURDEGSBOLLER, 10-12 st
1 sats glutenfri surdeg på rismjöl (70 g mjöl + 100 g vatten)
200 g fullkornsrismjöl
150 g fullkornsmajsmjöl
90 g klibbrismjöl
35 g malet psylliumfröskal (fiberhusk)
30 g pumpafröproteinpulver (kan ersättas med kokosmjöl men det tål inte Prinskorven)
½ tsk stött kardemumma
1/4 tsk malen koriander
2-5 g färskjäst
800 g vatten
1 tsk risvinäger (kan uteslutas)

Blanda alla torra ingredienser med jäst. Tillsätt surdeg, vatten och vinäger och rör samman till en deg. Det tar bara någon minut. Låt jäsa över natt (ca 8 timmar). Forma 10-12 bollar med hjälp av en sked (skopa upp degen), och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 220 grader med varmluft, 38-40 min. Låt svalna på galler utan bakduk och avnjut sedan med valfritt pålägg eller som de är (om du som jag älskar färskt bröd).

Det här brödet är glutenfritt, nötfritt, sojafritt, vetefritt, baljväxtfritt. Innehåller majs (ersätt med t.ex. mer rismjöl om du inte tål majs, kan även funka att ersätta med ljust quinoamjöl, men då blir det ett mjukare bröd, eller med durra - har inte testat då Prinskorven är allergisk mot det) och ris (ersätt med annat ljust mjöl och byt ut klibbrismjöl mot stärkelse, t.ex. majs- eller potatisstärkelse).

tisdag 20 augusti 2019

Glutenfria sega surdegspinnar

När jag bakade de här sega surdegspinnarna, utgick jag från ett recept av Maria Blom och Jessica Frej (finns i deras bok "Helt glutenfritt"). Dock använde jag min egen surdeg baserad på enbart ris, ändrade lite ingredienser och proportioner samt tillsatte kryddor istället för att rulla pinnarna i frön. Mums! Som alla glutenfria bakverk är de godast samma dag som de gräddas.

GLUTENFRIA SEGA SURDEGSPINNAR, 16 st
1 sats surdeg (ca 170 g)
180 g fullkornsrismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
50 g tapiocastärkelse
6 g fiberhusk
1 tsk torkad timjan
1 tsk lökpulver
salt efter behag
260 g kallt vatten

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt surdeg och vatten och rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 12 timmar i rumstemperatur. Kavla ut degen till en platta, ca 16 cm lång, 10 cm bred och 1 cm tjock (ELLER dela degen i 16 bitar och rulla ut varje bit till en fingertjock längd, ca 10 cm lång). Skär i 16 bitar och rulla till dem lite så att de får lite snyggare form. Lägg på plåt. Grädda, 10-15 min, 225 grader med varmluft.

Brödpinnarna är glutenfria, vetefria, mjölkfria, äggfria, nötfria, fröfria, sojafria, vegan. Byt majsmjöl mot mer rismjöl eller annat glutenfritt mjöl vid majsallergi. Tapiocastärkelsen kan bytas mot potatismjöl, majsstärkelse eller klibbrismjöl vid tapiocaallergi. Rismjöl kan bytas mot t.ex. majsmjöl, hirsmjöl, durramjöl eller bovetemjöl vid risallergi. 

onsdag 14 augusti 2019

Broccoilpasta med vitlöksolja

Den här rätten har blivit en av mina absoluta favoriter när det gäller pasta. I all sin enkelhet är det en toppenrätt, som går snabbt att laga och går att variera och man så önskar. Jag använder oftast glutenfri pasta gjort på antingen majs och ris, majs, ris och quinoa eller bara majs, men den fungerar säkert jättebra även med baljväxtbaserad pasta (som jag inte kan äta eftersom jag ammar en baljväxtallergiker). Ibland har jag gjort rätten helt utan pasta, med bara broccoli, vitlöksolja och näringsjäst - det är också supergott. Basreceptet följer nedan, på bilden har jag lagt till wakamealger (köps i asiatiska butiker på sushi-hyllan om de har en sådan) och lökpulver. Godast blir det om man använder färsk broccoli, men det fungerar även finfint med fryst.

BROCCOLIPASTA MED VITLÖKSOLJA, 1 port
100 g glutenfri pasta
200 g broccolibuketter, om du använder färsk - skala stammen och skär i bitar!
1 tsk vitlöksolja
2 msk näringsjäst (går att utesluta)
valfritt: wakamealger, ca 1 msk torra små flagor
valfritt: 1 tsk lökpulver
salt och peppar efter behag

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När det återstår ca 3 minuter, lägg i broccolin och algerna och koka färdigt. Låt rinna av. Tillsätt vitlöksolja, näringsjäst och kryddor efter behag. Servera bums med eller utan ketchup och sriachasås. Mums!

Allergivänlig rätt som är mjölkfri, äggfri, glutenfri, sojafri (om du använder sojafri pasta), nötfri, fröfri, vegan. 

onsdag 7 augusti 2019

Glutenfria hallongrottor med kastanjemjöl

Nu har jag experimenterat i köket igen... Denna gång testade jag att använda kastanjemjöl istället för mandelmjöl i det här receptet. Som jag ändå modifierade ganska friskt. Jag upptäckte dock att kastanjemjöl kräver betydligt mer vätska än vad mandelmjöl verkar göra, och kanske hade det behövts ÄNNU mer vatten. Kakorna sprack nämligen sönder när jag gjorde den lilla fördjupningen för sylten. Men de smakade gott ändå, och nu håller jag tummarna för att Prinskorven inte får en allergisk reaktion av kastanjemjöl (vilket jag inte tror, men man vet aldrig).

GLUTENFRIA HALLONGROTTOR MED KASTANJEMJÖL, 25 st
120 g kastanjemjöl
100 g glutinöst rismjöl
30 g fullkornsrismjöl
50 g kokossocker
2 tsk vaniljsocker (eller 1-2 krm vaniljpulver)
75 g mjölkfritt margarin
80 g vatten (kan nog ökas till åtminstone 90 g)
ca ½ dl hallonsylt till fyllning (jag använde "Bara Bär Hallon", den är utan vanligt socker och sötningsmedel)

Blanda alla torra ingredienser. Smula ihop dem med margarinet. Rör ner så mycket vatten som behövs för att få ihop allt till en hyfsat smidig deg. Rulla små bollar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en fördjupning i varje och klicka i ungefär en tesked sylt. Grädda i 175 grader (med varmluft), 10 min. Låt svalna på galler utan bakduk. Förvara svalt och torrt.

Hallongrottorna är mjölkfria, fröfria, nötfria (om man använder ett margarin fritt från nötter, t.ex. Floras växtbaserade eller mjölkfria), äggfria, naturligt glutenfria, sojafria, vetefria. Innehåller ris - byt mot maizena + majsmjöl vid risallergi, och potatis (i vaniljsockret, använd vaniljpulver istället vid potatisallergi). Innehåller även kokos om man inte ser upp med margarinet och byter kokossockret mot t.ex. brun farin eller strösocker. Prinskorven är inte SÅ allergisk mot kokos att vi behöver utesluta kokossocker, men kokosolja använder jag inte för tillfället.