Riktigt retrofika idag, när mini-Santoshas kompis med föräldrar var här på besök; krabelurer. De kan i det närmaste beskrivas som sockerkakor gräddade i plättlagg, men eftersom mitt annars väldigt välutrustade kök saknar plättlagg (och elvisp), gräddade jag dem i en stekpanna istället. Och det gick bra det med! I ursprungsreceptet, som kommer från "Tant Anna på torpet i Länghem" (1950-tal) ingår 2 ägg; jag ersatte dem med bovetemjöl, extra sojamjölk och lite bikarbonat.
KRABELURER
3 dl vetemjöl
1½ dl socker
2½-3 dl sojamjölk (eller sojagrädde för lyxvariant)
2 msk bovetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
olja eller mjölkfritt margarin till stekning
Rör ihop alla ingredienser till en tjock slät smet. Grädda i smord plättlagg, 2 msk smet per krabelur, medelvärme, 2-3 minuter per sida (eller klicka ut i stekpanna). Servera bums!
Sidor
▼
söndag 30 januari 2011
lördag 29 januari 2011
Quinoasallad med linser
Idag blir det förberedd mat till middag! Jag instruerar nämligen spin/core-pass på lördagseftermiddagarna; då får mannen ta hand om pysen. Matlagningen blir dock lite lidande, men om man tänker efter före, brukar det gå att lösa med någonting förberett eller snabblagat. Pysen har det för övrigt lite tufft nu, med fyra tänder på G (varav 2 kindtänder) samtidigt...
QUINOASALLAD MED LINSER
1 dl bruna linser
2 dl quinoa
1-2 msk balsamvinäger
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 msk basilika
1 krm cayennepeppar
1 liten finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
5 cm grovriven squash
4 finhackade soltorkade tomater
Koka linser och quinoa. Låt svalna. Blanda ner övriga ingredienser och rör om. Låt stå en stund före servering, så att smakerna blandas ordentligt.
tisdag 25 januari 2011
Glutenfritt fröbröd
I förrgår bakade jag bröd igen, glutenfritt, utan färdig mjölmix. Och det blev SÅÅÅÅ bra! En fint jäst limpa, lagom hög, inte smulig, god konsistens och smak. Kanske var det tack vare att jag slant med psyllumfröpåsen, så att det därmed blev mer av den ingrediensen än vad jag från början hade tänkt mig? Jag utgick från det här receptet, men sedan blev det som vanligt lite variation.
GLUTENFRITT FRÖBRÖD, 1 limpa
15 g jäst
2½ dl bovetemjöl
1½ dl hela linfrön
1½ dl fibrex
1 dl rismjöl
½ dl majsmjöl
½ dl kastanjemjöl
½ dl psyllum (Finax)
2 msk glutenfritt surdegspulver (Finax)
1 dl pumpafrö
3/4 dl melonkärnor (Risenta)
½ dl oskalat sesamfrö
hyfsat mycket vatten
Blanda samman alla ingredienser i en lämplig bytta (jag använder en stor emaljerad gjutjärnsgryta) med så mycket vatten att det blir en väldigt kletig deg. Konsistensen ska snarare vara som sockerkakssmet än bröddeg och den ska absolut inte gå att knåda. Låt jäsa i 1-2 timmar. Fördela smeten i smord och bröad form (2 l). Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Grädda, 200 grader, 30-40 min. Stjälp upp brödet och låt svalna, först utan, sedan med bakduk. Skär i skivor och frys in.
onsdag 19 januari 2011
Jordnötssås
Så här god mat får mannen i sin matlåda imorgon! Eftersom jag och pysen kom hem ganska sent efter en tur på Biotopia (med fika på Hugos i parken; de har en hel del veganskt och sjuuuukt god sojalatte och sojachai) och mannen var och klättrade fick det bli något enkelt. Stekt tofu, kokt jasminris, tinad broccoli från frysen och jordnötssås, den senare väldigt lik satésås, som man äter i Malaysia och Indonesien till kryddiga grillade spett med kött eller kyckling. I "riktig" satésås har man många fler kryddor, och dessutom räkpasta i normalfallet. Vill man göra det ännu enklare för sig använder man jordnötssmör istället för att själv hacka nötterna. Tofun skivade jag tunt, stekte i olja och kryddade med cedroarom och woksås.
JORDNÖTSSÅS
2 dl rostade jordnötter (jag använde dessutom saltade i det här fallet)
1 tunn finhackad skiva ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad gul lök
1-2 msk olja
1-2 msk currypulver
2-3 dl vatten
1 sockerbitsstor bit palmsocker
1 msk pressad citron
1 tsk soja
Mal nötterna i en mixer. Hetta upp oljan och fräs ingefära, vitlök, lök och curry tills det doftar. Tillsätt jordnötter och vatten (var försiktig - det kan skvätta en del!) och låt puttra ihop sig i ca 5 min. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Blanda i palmsockret och rör om tills det har smält. Smaka av med citron och soja.
JORDNÖTSSÅS
2 dl rostade jordnötter (jag använde dessutom saltade i det här fallet)
1 tunn finhackad skiva ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad gul lök
1-2 msk olja
1-2 msk currypulver
2-3 dl vatten
1 sockerbitsstor bit palmsocker
1 msk pressad citron
1 tsk soja
Mal nötterna i en mixer. Hetta upp oljan och fräs ingefära, vitlök, lök och curry tills det doftar. Tillsätt jordnötter och vatten (var försiktig - det kan skvätta en del!) och låt puttra ihop sig i ca 5 min. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Blanda i palmsockret och rör om tills det har smält. Smaka av med citron och soja.
söndag 16 januari 2011
Seitan med lök i svampbuljong
Det här är väl ett dåligt inslag på en blogg där det mesta är glutenfritt... Dock kan jag inte låta bli att publicera det, även om jag själv inte har smakat. Enligt utsago från köttätare, som vi idag hade här på lunch (varav den ena är allergisk mot alla baljväxter och nötter) var det nämligen riktigt gott. Om jag hade gjort den till mig hade jag ersatt seitanbitarna med soja"biff"bitar från Vegegården, och kanske smaksatt med soja och fem kryddor också. Jag tillverkade min seitan själv, på klassist vis med vetemjöl. Den som inte hinner eller orkar kan ersätta med färdiga torkade glutenbitar, eller ta en liten genväg med vetegluten. Servera med jasminris och några andra små wokrätter.
SEITAN MED LÖK I SVAMPBULJONG
8 dl vetemjöl
lite vatten
rapsolja
2 gula lökar i bitar
1 rödlök i bitar
½ tärning svampbuljong (Knorr)
1 dl vatten
Knåda samman vetemjölet med så mycket vatten att det blir en fast deg. Arbeta i minst 5-10 min (om du gör det för hand). Låt degen vila någon timme under lock/plast. Tvätta sedan degen fri från stärkelse genom att knåda den i kallt vatten. Byt vatten när det blir vitt. När det enda som återstår är det gulaktiga glutennätet och tvättvattnet inte längre bli vitt är degen färdig. Dela i små bitar och stek i rikligt med olja tills de får lite färg. Ta upp dem ur stekpannan och torka ur en del av oljan. Woka löken på stark värme tills den får lite färg. Tillsätt glutenbitarna, buljongtärningen och vattnet. Låt puttra ihop sig tills såsen nästan är reducerad. Servera bums!
måndag 10 januari 2011
Kinesisk grönsaksgryta med fem kryddor, stjärnanis och svartbönsås
Igårblev det kinesiskt till middag, inte minst för att min kära far hade införskaffat 20 kg jasminris, som han hade med till oss. Mini-Santosha överraskade med att äta TVÅ stora portioner, vilket är extremt mycket för att vara han. Alltså måste receptet upp på bloggen. De "ovanliga" ingredienserna finns i asiatiska butiker, eventuellt på hjul. Det finns nämligen bussar, fullpackade med kinesiska livsmedel, inklusive frysta grodlår och andra delikatesser... Dessa kör runt i landet och stannar till i valda städer. Som i min gamla hemstad Örebro. Om du inte får tag på någon grej, ersätt med någonting annat eller uteslut helt!
KINESISK GRÖNSAKSGRYTA MED FEM KRYDDOR, STJÄRNANIS OCH SVARTBÖNSÅS
2 bitar torkad lotusrotKINESISK GRÖNSAKSGRYTA MED FEM KRYDDOR, STJÄRNANIS OCH SVARTBÖNSÅS
en nypa torkade liljor
1 stång torkad tofu ("dragspel", foo chok)8 torkade shitake-svampar (tongku på kinesiska)
2 stora torkade "kinesiska öron"-svampar3 skivor färsk ingefära
2 hackade vitlöksklyftor1 tsk fem-kryddor-pulver
2 dl vatten3 morötter, skivade på diagonalen
200 g fyrdelade färska champinjoner300 g broccoli, stammen i bitar och resten i buketter
1 strimlad purjolök1 skivad squash
1 bit stjärnanis1 msk svartbönsås med vitlök (Lee Kum Kee; Black bean and garlic sauce)
1 msk kinesisk soja1 msk majsena utrört i lite vatten
½ tsk sesamoljavitpeppar
gärna lite färsk koriander till garnering (det hade inte jag)Blötlägg alla de torkade ingredienserna i hett vatten i minst 1 timme. Skär lotusroten i smala skivor, halvera tongku-svampen, dela tofustången i lagom stora bitar, strimla öronsvampen och knyt knutar på liljorna. Lägg lotusrot, tongku-svamp, ingefära, vitlök, stjärnanis, fem-kryddor och vatten i en stor gryta. Låt koka upp och släng i tofustångbitar, morötter, champinjoner och broccolistjälkbitar samt svart bönsås och låt puttra i 5-10 min. Tillsätt broccolibuketter, purjolök, liljor och öronsvamp och låt puttra 5 min till. Blanda ner squashbitarna och red av med majsena. Tillsätt soja och vitpeppar och låt puttra ihop sig i 3-5 min. Rör ner sesamoljan och toppa eventuellt med färsk koriander. Mixa lite gryta till små barn utan kindtänder. Servera med jasminris.
lördag 8 januari 2011
Kikärtsfärsbiffar
Idag kom mina föräldrar på besök. Ofta brukar de tycka att vi inte ska bekymra oss över matlagning, utan nöjer sig med hämtpizza, men denna gång tyckte jag att jag skulle anstränga mig åtminstone en smula. I synnerhet eftersom jag inte bakade något bröd eller någon kaka att bjuda på (vilket jag brukar göra), utan bjöd på mannens icke-veganska julostkaka som behövde ätas upp. Så det fick bli potatisgratäng. Egentligen skulle jag ha gjort en kikärtssallad till, men så råkade mini-Santosha somna, och vips, fick jag lite extra tid till matlagning. Det blev kikärtsfärsbiffar istället. Riktigt goda, ganska tuggiga. Värda att göra fler gånger, i synnerhet då Pysen också åt med god aptit. Ajvar reilish, rödkål (från burk) och broccolimix (från frysen) till! Recept på potatisgratäng får komma någon annan gång.
KIKÄRTSFÄRSBIFFAR, ca 15 st
KIKÄRTSFÄRSBIFFAR, ca 15 st
3 dl kikärter, blötläggs och kokas
2 dl fin sojafärs, blötläggs i kokspad från kikärterna i 5-10 min
2 gula lökar, hackade
1 hackad morot
2 vitlöksklyftor
1 dl jästflingor
1 msk pressad citron1 msk senap
½ msk tomatpuré
½ msk spiskummin
1 tsk paprika
1 msk basilika
½ tsk svartpeppar
2 msk bovetemjöl
Mixa kikärterna tillsammans med lök, morötter och vitlök till ett ganska slätt mos. Tillsätt sojafärsen, jästflingor, citron, senap, tomatpuré, kryddor, bovetemjöl och eventuellt så mycket vatten att det blir en ganska fast smet. Rör om ordentligt, men mixa inte! Forma biffar. Lägg på bakplåtspapprad plåt och grädda mitt i ugnen, 225 grader, 20-25 min (samtidigt som potatisgratängen gräddas under). Eller stek i stekpanna i lite olja.
fredag 7 januari 2011
Hirsgratäng med majstäcke
Nu har jag gjort det igen! Ändrat ett recept till oigenkännlighet, alltså. Jag utgick från en broccoligratäng med ananas, och skapade någonting helt annat. Pysvänlig mat, mini-Santosha vägrar numera bestämt att äta annan mat än vår. Nu är han ju lite äldre också, så vi vågar ge honom mindre mängder salt och ugnsstekta saker. Nog pladdrat, här är kvällens middag! Med rostad brysselkål, rårivna morötter och jordnötter till.
HIRSGRATÄNG MED MAJSTÄCKE
3 dl hirs, avsköljd i hett vatten
1 msk (malaysisk) curry
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 dl russin
2 hackade vitlöksklyftor
3 hackade gula lökar
2 tomater i bitar
1 tärnat äpple
½-1 dl vatten
Majstäcke: 3 dl majskorn
1 msk pressad citronsaft
1 msk senap
1 tsk svart risvinäger
1 tsk örtkrydda
1 dl vatten
Koka hirsen med alla kryddorna i dubbla mängden vatten i ca 20 min. Blanda ner grönsaker och äpple. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form, och häll vattnet över. Mixa ingredienserna till majstäcket till en ganska slät smet. Bred den över gratängen. In i ugnen, 225 grader, i 45-60 min.
HIRSGRATÄNG MED MAJSTÄCKE
3 dl hirs, avsköljd i hett vatten
1 msk (malaysisk) curry
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
½ tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm malda nejlikor
1 dl russin
2 hackade vitlöksklyftor
3 hackade gula lökar
2 tomater i bitar
1 tärnat äpple
½-1 dl vatten
Majstäcke: 3 dl majskorn
1 msk pressad citronsaft
1 msk senap
1 tsk svart risvinäger
1 tsk örtkrydda
1 dl vatten
Koka hirsen med alla kryddorna i dubbla mängden vatten i ca 20 min. Blanda ner grönsaker och äpple. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form, och häll vattnet över. Mixa ingredienserna till majstäcket till en ganska slät smet. Bred den över gratängen. In i ugnen, 225 grader, i 45-60 min.
onsdag 5 januari 2011
Tzatzikipotatismos med fruktig surkål-rödkålssallad
Fasen, vad sugen jag blev på tzatziki härom dagen! Grekisk mat har annars aldrig varit någon favorit hos mig, däremot hos mannen och hans föräldrar. Så jag förstår inte riktigt vad som har flugit i mig. Hur som helst, vad äter man till tzatziki om man inte äter kött? Klyftpotatis, sa mannen, men konstaterade i samma andetag att det åt vi ju väldigt nyligen (han fick resterna till lunch), och kom därefter på morotsstavar. Fast det blir man ju inte så mätt av. Istället fick det bli det här annorlunda potatismoset. Med en sallad till. Och veggoburgare med bröd till de extra hungriga.
TZATZIKIPOTATISMOS
500 g skalad potatis
1½ dl naturell soygurt (Carlshamns mejeri)
15 cm grovriven gurka, vattnet urpressat och avrunnet (lägg i sil och pressa!)
1-2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
Koka potatisen mjuk (för övrigt behöver potatis inte stormkoka, utan bara sjuda för att bli genomkokt. Stärkelsen förklistras vid lägre temperaturer än 100 grader). Häll av vattnet. Tillsätt yoghurt, gurka, vitlök och smaka av med svartpeppar. Värm försiktigt om det behövs.
FRUKTIG SURKÅL-RÖDKÅLSSALLAD
1-2 dl surkål, avsköljd och avrunnen
300 g strimlad rödkål
1 grovrivet äpple ('Aroma', 'Ingrid Marie' eller annan lite syrlig sort)
1 apelsin i bitar
½ dl russin
lite linfröolja
solrosfrön, hackade hasselnötter, valnötter eller pumpafrön
Knåda ihop alltsammans till en smaskig sallad.
TZATZIKIPOTATISMOS
500 g skalad potatis
1½ dl naturell soygurt (Carlshamns mejeri)
15 cm grovriven gurka, vattnet urpressat och avrunnet (lägg i sil och pressa!)
1-2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
Koka potatisen mjuk (för övrigt behöver potatis inte stormkoka, utan bara sjuda för att bli genomkokt. Stärkelsen förklistras vid lägre temperaturer än 100 grader). Häll av vattnet. Tillsätt yoghurt, gurka, vitlök och smaka av med svartpeppar. Värm försiktigt om det behövs.
FRUKTIG SURKÅL-RÖDKÅLSSALLAD
1-2 dl surkål, avsköljd och avrunnen
300 g strimlad rödkål
1 grovrivet äpple ('Aroma', 'Ingrid Marie' eller annan lite syrlig sort)
1 apelsin i bitar
½ dl russin
lite linfröolja
solrosfrön, hackade hasselnötter, valnötter eller pumpafrön
Knåda ihop alltsammans till en smaskig sallad.
tisdag 4 januari 2011
Apelsin- och ingefärsbakad tofu med klyftpotatis med paprika och spiskummin, samt rostade grönsaker
De senaste dagarna har det varit lite kaotiskt här. Pysen blev nämligen sjuk under nyårsafton (då vi befann oss på annan ort) och i söndags kväll, när vi kom hem, var febern uppe i 40 grader. Förutom all oro det innebär att ha en sjuk 1-åring, krävs ett visst mått av extra energi för att underhålla honom. Matlagning kommer inte direkt i första hand. Med gemensamma ansträngningar lyckades vi i alla fall tota ihop nedanstående igår kväll. All mat åkte in i ugnen, fungerar fint även utan varmluft. Krydda eventuellt grönsakerna med någon god örtkrydda, kanske lite vitlök och peppar. För vår del blev de "naturella" denna gång.
ROSTADE GRÖNSAKER
APELSIN- OCH INGEFÄRSBAKAD TOFU
400 g tofu i skivor
2 apelsiner, halverad på längden och sedan skivad på tvären
1 cm skalad och finhackad ingefära
1 krm krossad kardemumma
1 msk japansk soja
1 msk vatten
½ msk farinsocker
Lägg tofun i en ugnssäker form. Täck med apelsinklyftor. Strö på ingefära och kardemumma . Blanda soja, vatten och farinsocker och häll detta över. In i ugnen, 200 grader, 30-40 min. Jag ställde formen under potatisen och grönsakerna (börja med de grejerna, eftersom de ska vara inne i ugnen längst tid).
KLYFTPOTATIS MED PAPRIKA OCH SPISKUMMIN
5 stora potatisar, skalade och i klyftor
salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk glutenfritt ströbröd
olja
Lägg potatisen i en ugnssäker form. Strö salt, kryddor och ströbröd över. Gojsa ihop och ringla över lite olja. In i mitten av ugnen, 200 grader, i 45-60 min.
ROSTADE GRÖNSAKER
500 g brysselkål
300 g morötter i långa stavar
5 små halverade lökar
Lägg i ugnssäker form och rosta i mitten av ugnen, 200 grader, i 45-60 min.