tisdag 24 december 2019

Allergivänlig vegansk skagenröra - utan soja, gluten nötter m.m.

Till årets julbord ville jag göra några riktigt allergivänliga rätter, förutom de rostade rotfrukter, kokt brysselkål, naturella sallader och syrad rödkål som vi alltid brukar ha, Auberginesillen jag gjorde förra året var given, och så även den naturella. Dessutom testade jag att göra min veganska skagenröra i en sojafri tappning. Jag tog några genvägar - använde färdig vegansk mayo från Hellmanns; den är utan baljväxter och relativt "ren" från tillsatser, och färdig tångrom. Röd i år. Den svarta var slut när jag handlade. Istället för "ägg" eller räkor eller sojaprotein/tofu, som jag brukar använda, kokade jag en fast polenta smaksatt med svart salt (kala namak). Det innehåller ganska mycket svavel och luktar och smakar därmed som ägg. Röran fick godkänt av skagenröraspecialisten till make jag har. Själv har jag aldrig ätit originalet och knappt den veganiserade heller. Rätten kräver lite tid eftersom polentan ska svalna ordentligt, men den totala arbetstiden är nog max 15 min. Röran passar utmärkt till bakad potatis eller mackor.

ALLERGIVÄNLIG VEGANSK SKAGENRÖRA - utan soja, gluten, nötter m.m.
1 dl vatten
2 msk polentagryn
½ krm kala namak (svart salt)
3 msk vegansk mayo
3 msk finhackad fryst dill eller dubbel mängd färsk
2 msk röd tångrom
finrivet skal och saft av ½ citron
2 msk finhackad rödlök
1 krm vitpeppar

Koka upp vattnet. Vispa ner polentagrynen och kala namak. Koka till en fast gröt; ca 6-10 min. Rör om då och då så att den inte kokar fast. Häll upp i en vattensköljd form och låt svalna. Kyl över natt eller ett par timmar. Skär den i fina tärningar. Blanda mayo, dill, tångrom, skal och saft av ½ citron, rödlök och vitpeppar till en röra. Tillsätt polentatärningarna och rör om. Smaka av med mer salt och peppar. Klart att servera!

Den här rätten är sojafri, mjölkfri, äggfri, fiskfri, nötfri, fröfri, vegansk. Tångrom och vegansk mayo är inte helt allergivänlig eftersom de innehåller en del tillsatser och kryddor. Rätten innehåller majs (i polentan och majsstärkelse i den mayo jag har använt), svår att byta bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar