lördag 28 december 2019

Klibbrisbollar (friterade, naturligt glutenfria)

Dessa friterade snacksbollar är hyfsat vanliga i delar av Kina och Malaysia. De brukar normalt sett vara rullade i sesamfrön, och kan vara fyllda med söt bönpasta eller lotuspasta. Min allergivänliga version är helt ofyllda och innehåller inga frön alls. Fyra ingredienser, superenkelt att göra men friteringen är lite pysslig innan man får till det och jag misslyckades med de två första omgångarna, som blev lite för mörka. Sedan fick jag till det! Mina barn och min far älskade dessa - jag serverade som en del av Prinskorvens 2-årsbuffe. Om du inte gillar klibbiga saker är detta dock ingenting för dig. Klibbris heter klibbris av en anledning!

KLIBBRISBOLLAR, 20 st
140 g klibbrismjöl (glutinöst rismjöl, finns i asiatiska butiker)
100 g vatten
60 g strösocker
rapsolja till fritering (jag använde en liten kastrull, och det gick nog åt 4-5 dl i alla fall)

Väg upp klibbrismjölet i en skål. Gör en liten grop i mitten och häll ner vattnet. Häll sockret i gropen och rör om så att sockret löser sig. Knåda sedan in mjölet tills du får en fast deg som inte klibbar men som håller ihop. dela i 20 bitar och rulla till små kulor. Hetta upp oljan så att den blir rätt varm (min platta stod på 6½ av 9 på induktionshällen; om du har en vanlig spis - se tips nedan). Lägg ner 3-4 kulor och stäng av värmen. När kulorna flyter upp, sätt på plattan på medelvärme (min stod på 4-5 av 9). Fritera vidare tills bollarna sväller upp och är gyllenbruna; det tar nog 3-4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt med resten av bollarna tills alla är friterade. Servera dagsfärska.

Tips: Jag har ingen fritös, utan friterar i gryta på spis. Dock har jag en induktionshäll. Har du inte det, får du hetta upp oljan, sedan dra bort plattan från värmen och när bollarna flyter upp, sätta tillbaks grytan på plattan igen och fritera vidare.

Tips 2: Om du tål: rulla bollarna i sesamfrön före fritering.

Tips 3: Om du vill göra fyllda bollar - gör en fördjupning i varje kula och lägg i lite bönpasta eller lotuspasta. Knåda igen hålet så att det blir en kula igen. Rulla eventuellt i sesamfrön och fritera enligt ovan. 

Mycket allergivänlig rätt så länge du tål ris och någon typ av olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar