lördag 14 december 2019

Söta saffransskorpor med apelsinzest

Det här skulle ha blivit en saffranskaka med apelsinsmak. Det blev det, men jag var inte alls nöjd med kakans konsistens, som blev alldeles för kompakt. Däremot blev det väldigt goda skorpor när kakan hade skivats tunt och fått torka i ugnen. Men jag tror ta mig tusan att jag ska sluta baka efter recept och istället köra efter känsla - det brukar bli mycket bättre resultat då. Och det är bara att konstatera: xanthangummi och jag kommer INTE överens. Receptet är typ stulet härifrån, men jag har omvandlat volym till vikt.

SÖTA SAFFRANSSKORPOR MED APELSINZEST
220 g / 4 dl glutenfritt mjöl (jag använde fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, lite mindre av klibbrismjöl och minst solrosfröproteinpulver)
80 g /1½ dl kokossocker
2 tsk bakpulver
½ tsk malen kardemumma
1 paket (0.5 g) saffran
1 tsk xanthangummi
Rivet skal av ½-1 ekologisk apelsin
50 g smält mjölkfritt margarin
2 dl vätska (jag tog pressad saft av en apelsin, resten vatten)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och vätska. Häll smeten i en smord och bröad (med polenta eller mjöl) långform, ca 1 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min, 175 grader. Vänd upp kakan och låt den svalna till nästa dag. Skär den i tunna (½ cm) skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka i ugnen, 125 grader med varmluft, i ca 75 min. Vänd dem några gånger under torkningen, och om du inte har en varmluftsugn behöver du lufta ugnen oftare eller ha luckan lite på glänt. Stäng sedan av ugnen, sätt luckan på glänt,och låt skorporna eftertorka till nästa dag.

Saffransskorporna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria,vegan. Margarin kan bytas mot olja, och mjölblandningen varieras med olika sorter beroende på allergier. Kolla bakpulvret (kan innehålla majsstärkelse eller potatisstärkelse) och xanthangummit (kan vara baserat på olika saker, mitt är gjort med majs).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar