söndag 22 december 2019

Naturligt glutenfria pepparkakor 2019 (bakade med olja)

Det här receptet har jag stulit nästan rakt av härifrån, från bästa Matsara. Dock har jag omvandlat volymer till vikter, och ökat mjölmängden, samt halverat satsen. Det blev ändå tre plåtar pepparkakor, vilket är fullt tillräckligt åtminstone ett tag. Första gången jag provade receptet blev degen jättelös, och nästan flöt ut. Andra gången var den rejält kladdig, men då tillsatte jag säkert 1 dl mjöl till innan jag ens försökte kavla, och sedan använde jag rikligt med mjöl vid utbakningen. Gick då att få tunna knapriga pepparkakor. Uppdatering 2020 med mer mjöl i redan från början - då funkar det mycket bättre. Pepparkakskryddorna kan bytas ut mot andra. Jag har aldrig torkad ingefära hemma, så mina peppisar är utan det.

NATURLIGT GLUTENFRIA PEPPARKAKOR 2019 (bakade med olja)
100 g strösocker eller råsocker (1 dl)
50 g ljus sirap (ca ½ dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g (2 msk) rapsolja
210-240 g ( 4-4½ dl) naturligt glutenfritt mjöl; jag använde fullkornsrismjöl (mest), fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och lite tapiocastärkelse första gången, lite solrosfröprotein istället för tapiocastärkelse andra gången
½ msk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
½ tsk malda pomeransskal eller malen ingefära
1 knapp tsk bikarbonat
mer fullkornsrismjöl till utbakningen (räkna med att det går åt minst 100-150 g vilket motsvarar 1½-2½ dl)

Koka upp socker, sirap och vatten så att sockerkristallerna löses upp. Låt svalna till rumstemperatur och tillsätt oljan. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör samman med vätskan till en klibbig smet. Ställ in den i kylskåpet och låt den stå där och svälla i minst 12 timmar. Om degen fortfarande är väldigt klibbig när du plockar ut den, tillsätt någon deciliter mjöl (60 g) innan du välter upp den på väl mjölat bakbord. Kavla ut tunt i rikligt med mjöl (jag använder fullkornsrismjöl, tycker att majsmjölet är lite för grynigt) och tryck ut pepparkakor med mått. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda i 175 grader C i 8-10 min (eller längre om kakorna är mjuka/sega, de ska vara knapriga). Låt svalna på galler/träbräda och packa dem lufttätt när de har kallnat helt.

Dessa pepparkakor är glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, fröfria, sojafria, veganska och dessutom bakade utan stabiliseringsmedel. Kan göras fria från det mesta genom att anpassa mjölblandningen, och rapsoljan kan bytas mot annan olja om man inte tål raps. Ersätt kryddorna med andra om de som ingår inte tåls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar