lördag 7 december 2019

Sesam-senapstofu i ugn

På temat barnvänlig mat i dubbel, eller kanske till och med trippel bemärkelse kommer här ett bidrag som åtminstone Pysen och Lillprins Bus uppskattar. Både att äta och att hjälpa till att laga. Dessutom är arbetsinsatsen ganska liten, även om själva tillagningen tar lite tid. Då kan du ägna dig åt att roa Prinskorven, t.ex. Sesamfrön kan bytas ut mot andra frön, hackade nötter, polenta, ströbröd eller kokos, för att nämna några exempel.

SESAM-SENAPSTOFU I UGN, 3-4 portioner
400 g fast tofu (jag använder Yipins extra hårda tofu)
3 msk senap (barnvänlig sötstark eller grovstark brukar jag ta)
1 msk rapsolja
½ msk socker
2-3 msk sesamfrö (jag använder ofta oskalade eller svarta)

Skölj av tofun och pressa den lätt med handen. Torka eventuellt av den. Lägg tofublocket i en oljad ugnssäker form. Blanda ihop senap, rapsolja och socker. Kladda ut blandningen över tofublocket - om du orkar även på sidorna av det (om du inte orkar är det ingen katastrof eftersom senapsblandningen kommer att rinna ner lite på sidorna när tofun är i ugnen). Strö sesamfrön över. Baka i ugn, 200 grader, i 30-40 minuter. Lägg eventuellt några grönsaker runt om tofublocket efter halva tiden (jag använde en klyftad tomat). Servera med klyftpotatis som du tillagar samtidigt som tofun i ugnen för att spara tid och miljö:-).

Den här rätten är mjölkfri, äggfri, glutenfri (OBS! om senapen är det), nötfri, men innehåller soja och sesam. Byt ut sesamfrön mot andra frön eller ströbröd om du är allergisk. Tofun är förstås svår att byta ut om du är allergisk mot soja - då är detta nog inte en rätt för dig:-/. Eller vänta - testa med halverad aubergine, förresten! Det kan nog funka:-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar