onsdag 18 december 2019

Borlottibönburgare med frön och morötter

Här kommer ett bönbiffrecept på en höft, för jag har verkligen inte måttat alls när jag gjorde dessa biffar. Det gör jag oftast inte när jag lagar mat. Bönbiffar är oftast inte särskilt uppskattat av barnen, men dessa åt de som tål bönor med väldigt god aptit. Tur - för det blev en stor sats som räcker till minst två måltider till. Jag serverade som burgare i bröd, med inlagd gurka, salladsmix (som fanns i en "rädda resterna"-låda jag fyndade), tomater, paprika, senap, ketchup och en enkel dressing av tahini, salt, pressad lime och spiskummin. Burgarna kan göras glutenfria om glutenfri havre används men i vårt hem gör det ingen skillnad eftersom Prinskorven varken tål bönor eller havre.

BORLOTTIBÖNBURGARE MED FRÖN OCH MORÖTTER, 10-12 biffar/burgare

ca 5 dl väl genomkokta (mosiga) borlottibönor (motsvarar nog ca 2 burkar om du inte kokar själv)
1½ dl rostade solrosfrön
1 dl rostade pumpafrön
2 msk spad från bönkoket
½ dl rapsolja
100 g finriven morot
2 dl krossade glutenfria osötade cornflakes
2½ dl havregryn (ersätt med boveteflingor eller glutenfri havre för glutenfri variant av burgare)
1 dl riven kokos
2 msk majsstärkelse
2 msk näringsjäst (B-jäst)
2 msk glutenfri rostad lök
2 msk chiafrön
2 msk grovstark senap
1 msk tomatpuré
1 msk glutenfri japansk soja
1 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 tsk rökarom
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Mixa bönorna med frön och bönspad mellangrovt - det ska inte vara slät smet, men fröna ska ha hackats sönder en del. Rör ner övriga ingredienser. Smeten ska vara ganska kladdig men inte rinnande - tillsätt mer bönspad om den i det här läget är så fast att den smular sönder om du formar den till en boll. Låt smeten svälla i någon timme. Forma biffar och stek på medelvärme i ganska mycket rapsolja, några minuter per sida. Servera med valfria tillbehör; som burgare i bröd, som biffar med sås, stekt lök och klyftpotatis, eller till pasta med tomatsås för att nämna några exempel.

Dessa burgare är nötfria, görs enkelt glutenfria, är mjölkfria, äggfria, veganska. Innehåller frön och soja. Gör sojafria genom att ersätta soja med ca ½ msk flytande grönsaksfond (kolla innehållet så att den är gluten- och sojafri) eller coconut aminos eller bara lite mer salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar