fredag 28 augusti 2015

Hong dou sha bing - Tusenbladskakor fyllda med röd bönpasta (mjölkfri, äggfri, vegan)

När jag bläddrar igenom alla inlägg det har blivit på bloggen under åren, inser jag att det inte finns så många kinesiska recept, trots att jag faktiskt lagar en hel del kinesisk mat av och till. Framför allt när vi har gäster och jag vill bjuda på någonting de inte är vana vid. Oftast gör jag då kinesisk "vardagsmat" (dock inte sådan som finns på de flesta kinesiska restauranger i Sverige- det är nämligen ytterst sällan sådan mat serveras i Kina och Malaysia!), men ibland anstränger jag mig lite extra. Som med dessa kakor, som på kinesiska heter "Hong dou sha bing", strikt översatt "Röd bön pasta kaka". De är lite pyssliga att göra och det kräver lite träning för att få dem att hålla ihop, men för den som vågar ge sig på ett försök - det är värt det! Även om det tar ett par timmar. Originalreceptet innehåller grisfett/ister, men det rekommenderar jag starkt att man ersätter med mjölkfritt margarin (eller olja, minska i så fall lite på mängden så att degkonsistensen blir OK). Röd bönpasta är enkel att göra själv (då kan man även reglera sötman efter behag), även om det finns färdig att köpa i butiker med asiatisk/kinesisk inriktning.

HONG DOU SHA BING - Tusenbladskakor fyllda med röd bönpasta, 20 st
Bönpasta (hong dou sha) - det kommer att bli bönpasta över, frys eller använd som pålägg/fyllning till någonting annat:-)
ca 100 g adukibönor
2 msk olja
socker efter behag, kanske ½ dl

Blötlägg bönorna i minst 6 timmar. Koka dem riktigt mjuka i osaltat vatten. Låt rinna av. Mixa dem till ett slätt mos (den som orkar kan pressa dem genom en metallsil så att skalet går att ta bort, jag förenklar genom att mixa). Lägg dem i en kastrull eller stekpanna tillsammans med olja och socker och sjud under omrörning så att en del av vätskan försvinner. Se upp så att de inte fastnar i botten! Jag höll nog på i ca 20 min innan jag tyckte att konsistensen var den rätta. Låt bönpastan kallna - då blir den för övrig lite fastare. Not: om du kokar bönorna kortare tid blir det mindre vätska att få bort, men då går det INTE att skala dem och det blir en lite torrare bönpasta istället för en krämig sådan.

Deg 1: 250 g vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
125 ml vatten
1 msk socker

Knåda ihop mjöl och margarin i en degbunke. Tillsätt vatten och socker och knåda till en smidig deg. Låt den vila i minst 30 min medan du gör deg 2. Dela degen i 20 bitar.

Deg 2: 180 g vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin

Blanda mjöl och margarin till en smidig deg. Dela degen i 20 bitar.

Från vänster: 1) Degbit av deg 2 viks in i deg 1. 2) Efter utkavling av "paketet"
rullas plattan ihop till en rulle. 3) Vrid ett kvarts varv och kavla ut på nytt.
4) Rulla ihop igen. Forma med handen till en rundel och fyll.
Nu börjar jobbet... Kavla ut en bit av deg 1 till en avlång platta (se bild). Rulla en degbit av deg 2 till en liten rulle som läggs mitt på deg 1-plattan. Vik upp långsidorna av deg 1 så att deg 2 täcks. Kavla ut till en platta, ganska tunn men inte så tunn att degen brister. Rulla ihop från kortsidan (så att det ser ut som en rulltårta). Vrid ett kvarts varv. Kavla ut "rulltårtan" till en likadan avlång platta som i föregående steg och rulla sedan ihop den igen. Försök att undvika att degskikten brister (det är svårt!). Använd händerna till att forma den nya "rulltårtan" till en rundel (vik den ev dubbel om den är långsmal). Lägg ca ½ msk röd bönpasta mitt på rundeln. Vik upp kanterna och nyp ihop i botten så att det blir en liten rund kaka. Rulla den försiktigt med skarven mot bakbordet för att forma till den. Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med resten av degbitarna. Grädda i 175-200 grader i 15-20 min. Låt svalna. Hantera varsamt eftersom de olika degskikten lätt faller isär och smular!

Kakorna går bra att frysa men "faller sönder" lite mer eftersom deglagren separeras.

Kakorna är äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, sesamfria och förstås veganska! Fyllningen kan ersättas av "annan fyllning", t.ex. pasta av skalade mungbönor (finns färdigskalade, de är gula och påminner lite om linser i formen; koka, mixa, söta och tillsätt olja enligt ovan, smaksätt gärna med vanilj och eventuellt stekt finhackad lök) eller pasta av lotusfrön (lian rong sha, finns i välsorterade asiatiska affärer eller gör själv).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar