fredag 12 april 2019

Jävligt god inlagd auberginesill (naturell och senapssill)

Jag har testat att göra inlagd veggosill tidigare, men vi har aldrig riktigt fastnat för det. Förrän julen 2018, när jag testade senapsauberginesill på ett veganjulbord i Göteborg. Det var ju gott! Så till jul gjorde jag sedan Jävligt Gotts senapssill på aubergine med några mycket små receptjusteringar. Vi åt sill fram till annandagen, och lagom tills allt var uppätet utbrast mannen: "Det här var ju jättegott, det receptet måste du skriva ner". Jag morrade lite över att det inte fanns så mycket mer än de tomma burkarna att fotografera, men lovar att uppdatera med bättre bilder när vi gör sillen igen. Till påsk kanske?

JÄVLIGT GOD INLAGD AUBERGINESILL, 2 burkar
300 g avlång turkisk aubergine (går säkert bra även med vanlig), slarvigt skalad, sedan skuren på längden i strimlor, ca ½ cm tjocka och 5 cm långa
½ fint skivad rödlök

Förväll auberginestavarna ca 1-2 min och låt sedan rinna av. Lägg i en skål tillsammans med rödlöken.

Lag (och naturell inlagd auberginesill):
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
5 hela kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
2 lagerblad

Koka upp vattnet med kryddor. Tillsätt ättiksprit och strösocker och rör om tills sockret har smält. Låt svalna lite och häll sedan över aubergine och rödlök. Det ska vara så mycket lag att det täcker alla bitar. Täck med lock/plast och låt stå i kyl över natten eller ett dygn. Fiska upp hälften av auberginebitarna - de ska användas till senapssillen - och lägg resten av auberginen, all lök och lag i en burk. Den naturella inlagda sillen är klar!

Senapssill
Hälften av auberginebitarna från lagen ovan
3 msk skånsk grov senap
2-3 msk kallpressad rapsolja
1½ msk socker
1 msk vit vinäger (jag använde vit balsamvinäger)
½ pkt fryst hackad dill (ca 1 dl färsk hackad)

Blanda ihop senap, socker och vinäger. Rör ner oljan långsamt under omrörning. Rör tills det blir som en tjock smet. Tillsätt dillen och auberginebitarna och rör om. Lägg i burk eller skål och servera direkt eller efter några timmar i kylen.

Typiskt allergivänligt mat! Förutom fiskfri, är "sillen" förstås äggfri (kolla senapen), mjölkfri, glutenfri (kolla senapen), baljväxtfri, nötfri, fröfri MEN senapssillen innehåller såklart senap och senap kan i sin tur innehålla både det ena och det andra, så läs innehållsförteckningen ordentligt! Istället för aubergine kan man använda förvälld svamp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar