tisdag 23 april 2019

Allergivänlig mild rotfrukts- och tomatsås

Den här såsen är mild och snäll, både mot små allergiker och alla andra. Mycket olja och en skvätt veggogrädde gör den mindre sur än såser enbart baserade på tomat. Passar utmärkt till pasta, eller som tillbehör till ris och andra gryn. Alla matgäster gillade, stora som små. Till serverades pasta (vanlig respektive majsbaserad beroende på allergier och preferenser), bröd och torrostade pumpafrön.

ALLERGIVÄNLIG MILD ROTFRUKTS- OCH TOMATSÅS
1 stor gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
en rejäl skvätt rapsolja
en skvätt olivolja
1 stor hackad morot
1 liten eller ½ stor palsternacka, hackad
1 stjälk strimlad selleri
4 msk tomatpuré
1 dl risgrädde
vatten efter behag (vill du ha en tjock sås ska du ha lite mindre, vill du ha en tunn lite mer, men i alla fall så mycket att det täcker alla grönsaker)
1 msk franska örtkryddor (torkade)
salt och peppar efter behag

Fräs lök och vitlök genomskinlig i oljan. Tillsätt morot, palsternacka och selleri och stek en stund till. Tillsätt tomatpuré, grädde, örter och så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Låt det hela sjuda tills alla grönsaker är mjuka, gärna länge (min fick koka i ca 20 min). Mixa såsen slät och smaka av.

Rester går utmärkt att använda som bas för nya såser, grytor och soppor. Eller i lasagne!

Den här såsen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, vetefri, nötfri, fröfri (om man skippar pumpafrön som tillbehör), sojafri, vegansk. Byt risgrädde mot t.ex. kokosmjölk om du inte tål risgrädde eller innehållet i de märken som går att få tag på. Just pumpafrön tål faktiskt Prinskorven, så vi äter det nästan varje dag nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar