Numera finns det ju hyfsat bra mjölkfri veganost att få tag på, men vid allergier är det inte säkert att det utbudet fungerar. Om man googlar på "vegan mozzarella recipe" får man upp ganska många recept baserade på cashewnötter. Hos oss är det big no-no, eftersom två av barnen är allergiska mot det. Däremot går det bra med solrosfrön. Så värst lik mozzarella blev inte "osten", men det var en helt OK topping på pizza! Dock väldigt kladdig om man äter med fingrarna... Borde även fungera i t.ex. pastarätter och gratänger. Solrosost, solrosfröost, solrosmozzarella - äh, vi kallar den o-ostsås istället!
O-OSTSÅS (SOLROSFRÖSÅS / UNCHEESE SAUCE), räcker till 1 liten och 2 stora pizzor
30 g solrosfrön
hett vatten så att det täcker
ca 200 ml vatten
1½-2 msk tapiocastärkelse
2 msk näringsjästflingor
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk risvinäger (eller annan vit vinäger)
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
andra kryddor efter behag, t.ex. gurkmeja för gulare färg
Blötlägg solrosfröna i hett vatten i ca 1 timme. Mixa dem till en slät grädde tillsammans med mer vatten. Smeten ska vara ungefär som pannkakssmet i konsistensen. Rör samman med tapiocastärkelsen, kryddor, näringsjäst, vinäger och olja med solrosfrögrädden i en kastrull. Värm under omrörning tills såsen tjocknar. Smaka av och låt svalna lite innan användning.
På pizza klickar man på "osten" lite här och där med hjälp av två teskedar. Prinskorvens pizza på bilden är bakad på en glutenfri botten (rismjöl, majsmjöl, klibbrismjöl, xanthangummi, jäst, vatten - blev sådär), med tomatsås (tomatpuré, olja, oregano, vatten), finhackade champinjoner, finhackade körsbärstomater ('Fantastica') och sedan gräddad i ugnen, 200 grader, i ca 10 min.
O-ostsåsen är nötfri, glutenfri, sojafri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Innehåller frön (solros) - kan bytas mot t.ex. mandel, nötter, kokosmjölk, melonfrön, eller vad man nu tål, borde även fungera med växtbaserad yoghurt eller grädde istället (man kanske behöver mer stärkelse då). Innehåller även tapioca - den borde kunna bytas mot annan stärkelse (potatis, majs) eller klibbrismjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar