måndag 30 december 2019

Minibananmuffins med hallonglasyr

Det här receptet kommer i princip från Stora boken om glutenfri bakning av Karolina Tegelaar. Jag har dock gräddat muffinsarna i småbrödsformar och glaserat med en enkel tjock glasyr, som jag sedan toppade med frystorkade hallon. Serverades på Prinskorvens 2-årsbuffe och i synnerhet Lillprins Bus älskade dessa. Men är de små, kan man ta två. Minst!

MINIBANANMUFFINS MED HALLONGLASYR, ca 25 st
knappt 2 dl fullkornsrismjöl
2 msk tapiocastärkelse
1 tsk bakpulver
1 knivsudd xanthangummi
50 g mjölkfritt margarin
1 mosad banan
1 dl strösocker
1 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Smält margarinet och mosa ihop med banan, socker och vatten. Tillsätt det i det torra och rör om till en smet. Den ska vara skapligt tjock - tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Klicka ut 1 msk i varje småbrödsform. Grädda i 175 grader, ca 10 min eller tills en provsticka kommer ut torr om du trycker ner den i mitten av en muffin. Låt svalna under bakduk innan du glaserar dem.

Dekoration:
Florsocker
Hett vatten
Frystorkade hallon

Blanda florsocker med hett vatten - tror att jag hade ca 3 dl florsocker och max 2 msk vatten, till en blank, tjock glasyr. Fördela den över muffinsarna och tryck ner smulade frystorkade hallon i glasyren. Låt glasyren stelna innan servering.

Dessa muffins är glutenfria, nötfria, fröfria, sojafria (kolla margarin + xanthangummi), veganska. Innehåller ris, tapioca (kan bytas mot klibbris, potatismjöl eller majsstärkelse), majs/potatis (i bakpulvret). Majsfria förutsatt att du använder bakpulver utan majsstärkelse och xanthangummi som är baserat på annat än majs. Jag tror att det går att baka muffinsarna utan xanthangummi, men vätskemängden kan då behöva justeras neråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar