onsdag 25 augusti 2021

Glutenfri matpaj med zucchini, tomat och lök (allergivänlig)

Det här receptet är en anpassning av Portionen under Tians recept här. Den är perfekt om man har fått en stor skörd av zucchini eller squash och dessutom har några tomater och rödlökar att avvara. Det hade vi. Odlingslotten har levererat lite FÖR mycket squash, och vi har varit lite för dåliga på att skörda när frukterna har varit små... Men det är ett kärt problem att ha för mycket egenodlade grönsaker. I värsta fall kan man ju skänka bort en och annan till någon vän eller granne. Jag har inte riktigt måttat upp ingredienserna, utan som vanligt bara "höftat", men en skiss kommer i alla fall här.

GLUTENFRI MATPAJ MED ZUCCHINI, TOMAT OCH LÖK (ALLERGIVÄNLIG)
Deg av ca 6 dl naturligt glutenfritt mjöl (2 dl fullkornsrismjöl, 2 dl fullkornsmajsmjöl, 1 dl klibbrismjöl och 1 dl tapiokastärkelse valde jag)
ca ½ tsk bakpulver
ca ½ tsk xanthangummi
1 dl god rapsolja (gärna med smörsmak)
ev. en gnutta salt
vatten till lagom konsistens

Blanda samman de torra ingredienserna. Häll i rapsoljan och arbeta ihop med så mycket vatten att det blir en smidig deg. Tryck ut den i en smord pajform (jag använde en ganska stor glasform, ca 20 x 30 cm), nagga med en gaffel, och ställ kallt medan du förbereder fyllningen. 

Fyllning 1
1 zucchini skuren i halvmånar
3 små rödlökar skurna i mindre bitar, klyftor eller skivor
rapsolja
salt
timjan

Stek zucchinin mjuk i oljan. Tillsätt rödlöken och låt den få lite färg. Krydda med salt och timjan. Förgrädda pajskalet, 200 grader i ca 10 min. Lägg sedan det stekta på pajbotten och gör stanningen enligt nedan.

Stanning + garnering
250 ml (en tetra) kokosmjölk
3 msk rismjöl
3 skivade tomater
ca 100 g riven veggoparmesan

Blanda kokosmjölk med rismjöl och hälften av den rivna osten. Fördela över de stekta grönsakerna i pajskalet. Lägg skivade tomater ovanpå, strö osten över och grädda i ugn, ca 30 min i 175-200 grader. Servera med sallad, gärna innehållande något proteinrikt om du tål (t.ex. baljväxter).

Pajen är hyfsat allergivänlig; fri från nötter, soja, gluten, baljväxter, vete, frön m.m. Kan göras majsfri om man använder annat glutenfritt mjöl än majsmjöl samt kollar att bakpulvret inte innehåller majsstärkelse. Kan fyllas med andra grönsaker om man inte tål de som ingår här. Om man inte tål veggoost behöver man krydda stanning och grönsaker mer, t.ex. med näringsjäst, soltorkade tomater, stekt svamp + salt + peppar eller vad man nu gillar. Tål man inte kokos går det bra att använda annat växtbaserat gräddalternativ (eller göra själv av blötlagda frön som mixas slätt med vatten, då behövs inte lika mycket mjöl heller). Jag tror att xanthangummi kan uteslutas, men det blir lite svårare att trycka ut pajskalet. Eller använd lite fiberhusk, kanske 1 tsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar