VEGANSK BROCCOLIGRATÄNG MED POTATIS
500 g potatis, skuren i halvmånar (ca 1 cm tjocka)
500 g broccoli, stammen skalad och skivad, resten i buketter
rapsolja till stekning
3 msk rismjöl
ca 2 dl spad från broccolikoket
2 dl kokosmjölk
½-1 msk (ris)vinäger
½ buljongtärning (jag använde en saltfri och tillsatte salt själv)
vitpeppar
valfritt: riven vegansk parmesanost
Stek potatismånarna i rapsolja tills de blir gyllene (ca 3-4 min per sida). Lägg dem i en smord eller bakplåtspappersklädd ugnssäker form. Lägg broccolin i en gryta. Häll kokande vatten över, låt koka upp och häll sedan av (spara spadet). Lägg broccolin ovanpå potatisen. Vispa ut rismjölet i kvarvarande olja i stekpannan från potatisstekningen, tillsätt broccolispad, kokosmjölk, vinäger, buljongtärning och sjud under omrörning tills det tjocknar och buljongtärningen är helt upplöst. Späd med mer vatten om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med vitpeppar. Strö veggoparmesan över. Grädda i ugnen, 200 grader, i 30 min.
Hyfsat allergivänlig. Ersätt rismjölet med annat mjöl som tåls vid risallergi. Kolla buljongtärningen eller koka egen buljong. Ersätt kokosmjölk med mer buljong eller annan växtdryck vid kokosallergi. Använd ost som tåls eller hoppa över (gott att istället använda näringsjästflingor som strös över gratängen strax innan servering). Annars vegansk, glutenfri, nötfri m.m.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar