lördag 10 juli 2021

Prinskorvens smoothieglass

I julklapp, eller om det var 3-årspresent fick Prinskorven egna glassformar i silikon. Vi provade förstås att använda dem i samband med att han fick dem, men sedan har de lite glömts bort. Men när jag påminde om dem, var det GLASS som gällde. Helst igår. Prinskorven fick bestämma vad som skulle vara i och vad som INTE skulle vara i. Kokosmjölk skulle vi t.ex. absolut inte ha. Däremot rismjölk. Och blåbär. Och jordgubbar. Så här kommer hans alldeles egna recept på smoothieglass. Om man inte har glassformar, går det utmärkt att frysa glassen i t.ex. muffinsformar som man sticker en pinne i. Glassen är lite lik den där smoothieglassen som säljs i Hemglassbilen, men mycket nyttigare och godare.

PRINSKORVENS SMOOTHIEGLASS, 4 stora + 4 små
150 g frysta jordgubbar
150 g frysta blåbär
1 liten halvgrön banan
½ dl risdryck
2 msk dadelsirap
½ msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och kör till en slät massa (det gör inget om den är halvfryst). Fördela smeten i glassformarna och placera en pinne i varje. Ställ i frysen i några timmar. Ät och njut!

Glassen är relativt allergivänlig - självklart mjölkfri, äggfri, nötfri, vegan. Även fröfri, baljväxtfri, glutenfri, spannmålsfri - men kolla vaniljsockret om du är allergisk mot majs/potatis, eftersom det brukar innehålla stärkelse från antingen majs eller potatis. Byt ut risdryck mot kokosdryck, annan växtdryck eller uteslut helt vid risallergi. Dadelsirap kan ersättas av t.ex. agavesirap (halva mängden), kokossirap, vanlig ljus sirap eller honung (om du inte är vegan). Frukt och bär kan bytas mot andra sorter om man inte tål det vi har använt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar