fredag 23 juli 2021

Inbakad stor pizza-pirog

Någon gång under våren-försommaren hade jag tänkt göra pizza, men ångrade mig i sista minuten och vek ihop pizzorna till längder istället. Det visade sig bli succé, och mannen konstaterade att det ju faktiskt var väldigt bra utflyktsmat också. Mindre kladd än med pizzabitar, som vi annars har haft med vi ett par tillfällen. Fungerar finfint att frysa i mindre bitar och plocka fram som mellanmål om man behöver det. Passar även fint på buffe. Fyllningen kan varieras efter behag. 

INBAKAD STOR PIZZA-PIROG
Valfri bröd-/pizzadeg - till den på bilden använde jag:
ca 11 dl vetemjöl
ca 2 dl grahamsmjöl
ca 1 dl oskalade sesamfrön
30 g jäst
lite salt
1 msk sirap
½ dl rapsolja
4-4½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Häll i ljummet vatten (börja med den mindre mängden), olja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter (jag handknådar alltid). Låt jäsa övertäckt i 40 min. Dela i två delar (eller fler beroende på hur stor ugn du har; jag har en jättestor). Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock (stor som en ugnsplåt). Lägg på fyllning i följande ordning:

Växtbaserad fraiche (jag använde Oatly), 2 dl räcker till degsatsen ovan
Finriven växtbaserad parmesan eller annan ost, 100 g till hela degsatsen ovan
fint strimlad rödlök, 1 st
hackad eller strimlad röd paprika
Växtbaserad salami (jag använde Quorn), 100 g räcker till hela degsatsen - lägg det mesta som en "rad" rakt över degrektangeln (från kortsida till kortsida) så att salamin blir hyfsat jämnt fördelad i hela pizza-pirogen.

Vik från långsidan, först bortre tredjedelen över mitten (så att plattan nu är 2/3 av vad den ursprungligen var), sedan närmre tredjedelen över den vikta delen (så att plattan blir 1/3 av ursprunglig storlek). Nyp ihop skarvarna i sidan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med det andra degstycket. Grädda 15-20 min i 225-250 grader varm ugn. Pensla med kallt vatten direkt när pizza-pirogen tas ur ugnen, så behålls ytan mjuk. Skär i mindre bitar och servera med sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar