INBAKAD STOR PIZZA-PIROG
Valfri bröd-/pizzadeg - till den på bilden använde jag:
ca 11 dl vetemjöl
ca 2 dl grahamsmjöl
ca 1 dl oskalade sesamfrön
30 g jäst
lite salt
1 msk sirap
½ dl rapsolja
4-4½ dl vatten
Blanda alla torra ingredienser med jästen. Häll i ljummet vatten (börja med den mindre mängden), olja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter (jag handknådar alltid). Låt jäsa övertäckt i 40 min. Dela i två delar (eller fler beroende på hur stor ugn du har; jag har en jättestor). Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock (stor som en ugnsplåt). Lägg på fyllning i följande ordning:
Växtbaserad fraiche (jag använde Oatly), 2 dl räcker till degsatsen ovan
Finriven växtbaserad parmesan eller annan ost, 100 g till hela degsatsen ovan
fint strimlad rödlök, 1 st
hackad eller strimlad röd paprika
Växtbaserad salami (jag använde Quorn), 100 g räcker till hela degsatsen - lägg det mesta som en "rad" rakt över degrektangeln (från kortsida till kortsida) så att salamin blir hyfsat jämnt fördelad i hela pizza-pirogen.
Vik från långsidan, först bortre tredjedelen över mitten (så att plattan nu är 2/3 av vad den ursprungligen var), sedan närmre tredjedelen över den vikta delen (så att plattan blir 1/3 av ursprunglig storlek). Nyp ihop skarvarna i sidan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med det andra degstycket. Grädda 15-20 min i 225-250 grader varm ugn. Pensla med kallt vatten direkt när pizza-pirogen tas ur ugnen, så behålls ytan mjuk. Skär i mindre bitar och servera med sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar