lördag 10 april 2021

Boveterutor med choklad

Nu när lille Prinskorven verkar tåla bovete, öppnas en mängd möjligheter till bakverk. Boveteflingor är ju toppen i smuldegar och funkar hyfsat som ersättning för havregryn. Dessa chokladiga rutor uppskattades mycket av familjen. Receptet är enkelt och förhållandevis kladdfritt, då det mest handlar om att röra och platta till respektive platta ut. Prinskorven hälsar att smeten också är god.

BOVETERUTOR MED CHOKLAD, ca 20 st
100 g mjölkfritt margarin
100 g råsocker
25 g ljus sirap
235 g boveteflingor
40 g klibbrismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ca 100 g mörk choklad

Smält samman margarin med råsocker och ljus sirap (så att margarinet smälter). Låt det svalna lite, och rör sedan ner boveteflingor, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en deg. Om den är smulig, tillsätt lite vatten eller olja. Fördela i en bakplåtspappersklädd form och tryck till. Grädda i 175 grader, i mitten-nedre delen av ugnen. Häll hackad mörk choklad/chokladknappar över kakan, ställ in i ugnen ett par minuter och ta sedan ut kakan. Bred chokladen jämnt över kakan och skär i rutor. Låt svalna och servera sedan. 

Naturligt glutenfri, vetefri, havrefri, nötfri, fröfri, sojafri, mjölkfri, äggfri. Byt rismjöl mot bovetemjöl om du inte tål ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar