måndag 19 april 2021

Allergivänlig broccoli-ostsås med citron och soltorkade tomater

Den här allergivänliga pastasåsen uppskattades i synnerhet av mannen i familjen. Jag kan förstå varför. Mycket smak av ost - hans favorit. Barnen var som alltid skeptiska, men de båda stora smakade åtminstone. Prinskorven var nyförkyld och jättetrött, så att vi alls fick i honom någon mat, var en bedrift i sig. Vi åt med pasta, de icke-allergiska fick vanlig, de multiallergiska en variant baserad på majs, ris och quinoa. 

ALLERGIVÄNLIG BROCCOLI-OSTSÅS MED CITRON OCH SOLTORKAD TOMAT
10 cm purjolök, hackad
2 msk kallpressad rapsolja
300 g broccoli, stammen skalad och tärnad, resten i buketter
4 soltorkade tomater (utan olja), strimlade
2 dl risdryck
½ msk majsstärkelse utrörd i lite vatten
1-2 dl pastavatten (från den allergivänliga pastan)
80 g riven veganost (Violife mature cheddar)
finrivet skal av ½ ekologisk citron
salt efter behag
nymalen svartpeppar om du har (det hade inte jag, vi hade total pepparbrist!)

Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs purjolök och broccolitärningar i några minuter. Tillsätt broccolibuketterna och stek vidare i några minuter till. Blanda ner strimlade soltorkade tomater, risdryck och 1 dl pastavatten från pastakoket (eller vanligt vatten), samt majsstärkelse utrörd i vatten. Låt allt puttra ihop sig ett par minuter. Blanda ner veganosten och citronskalet. Rör om tills den smält, och justera "såsigheten" med mer vätska om det blir för tjockt (om det blir för tunt kan man istället tillsätta lite mer majsstärkelse utrörd i vatten och sjuda en minut eller två). Servera med pasta. 

Såsen är mjölkfri, äggfri, sojafri, baljväxtfri, naturligt glutenfri, vegansk. Ersätt risdryck med annan växtbaserad mjölk vid risallergi. Använd annan stärkelse för redning om du inte tål majs. Kolla veganosten - de flesta baseras på kokosolja och någon stärkelse (potatis eller tapioca är vanligast), men det finns även sorter som innehåller nötter, mandel, soja eller havre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar